Albumina

Cuprins

 

Ce este albumina

Albumina este o proteina sintetizata in ficat, prezenta in plasma (componenta a sangelui), lichid cefalorahidian si urina. Are rol de a mentine apa in vasele de sange prin reglarea presiunii oncotice (scaderea albuminei determina aparitia edemelor cu trecerea apei din vasele sangvine in tesuturi) si de a transporta diverse substante in organism (hormoni, vitamine, substante medicamentoase, bilirubina).

Cand este indicata determinarea albuminei serice

Determinarea albuminei este utila in monitorizarea starii nutritionale ale organismului dar si al persoanelor diagnosticate cu boli hepatice, renale sau afectiuni cronice consumptive (neoplazii). Simptomele asociate acestor afectiuni care necesita determinarea albuminei serice sunt:

  • Edemele (acumulare de lichid la nivelul membrelor inferioare sau periorbicular);
  • Ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala);
  • Icterul;
  • Urina spumoasa cu proteinurie;
  • Scadere in greutate in sindroamele de malabsorbtie.

Cum ma pregatesc inaintea testului

Albumina serica se determina din sange venos periferic recoltat a jeun, valorile obtinute dupa recoltarea in ortostatism (pacientul sta in picioare) fiind mai mari decat cele in conditie de clinostatism (pacientul sta culcat). Este recomandat ca inaintea efectuarii testului sa se consulte medicul curant pentru intreruperea administrarii medicatiei hormonale, citostatice sau imunosupresoare care pot afecta valorile obtinute.

Albumina urinara se determina din urina emisa spontan de preferat prima urina de dimineata, cu evitarea efortului fizic inainte de recoltare.

Evaluarea albuminei din lichidul de ascita (recoltat prin paracenteza) poate face diferenta intre caracterul de transsudat si exudat al ascitei, cu ajutorul unui calcul al gradientului de albumina ser-ascita (se determina nivelul albuminei din ser si din lichidul aspirat recoltate in aceeasi zi).

Ascita transudativa apare atunci cand raportul este mai mare sau egal cu 1.1 g/dl-hipertensiune portala (albumina din ser este mai mare decat cea din lichidul de ascita) iar cea exudativa cand raportul este mai mic sau egal cu 1.1 g/dl (albumina din lichidul abdominal este mai mare decat cea din sange). Aceste determinari evalueaza atat functia de organ in cazul cirozei hepatice cat si gravitatea afectiunii (cu cat scade raportul cu atat se diminueaza capacitatea de sinteza a ficatului).

Paracenteza se efectueaza dupa ce pacientul urineaza (pentru a se evita punctionarea vezicii urinare) cu ajutorul unui cateter subtire sub ghidaj ecografic si anestezie locala.

Care sunt si ce semnifica valorile albuminei

Valorile normale ale albuminei serice sunt cuprinse in intervalul:

Varsta

Valoare g/dl

Nou-născut 0-4 zile

2.8-4.4

Copii 4 zile-14 ani

3.8-5.4

Copii 14-18 ani

3.2-4.5

Adult

3.5-5.2

Cresteri ale albuminei serice nu se asociaza nici unei situatii patologice sau fiziologice si apar numai in cazurile de deshidratare severa, in timp ce valoarea critica pentru acest parametrului este de sub 1.5 g/dl. Scaderi ale albuminei apar in situatiile de aport alimentar inadecvat, necesar crescut (sarcina, hipertiroidism), pierderi (hemoragii masive, arsuri extinse), absorbtie scazuta (sindrom de malabsorbtie), deficit de sinteza hepatica sau genetica (analbuminemie ereditara).

Clasificarea albuminuriei se face in functie de urmatoarele valori:

Categorie

Semnificatie

A1 <30 mg/g (3 mg/mmol)

albuminurie normală sau ușor crescută

A2 30-300 mg/g (3-30 mg/mmol)

albuminurile moderată

A3 >300 mg/g (>30 mg/mmol)

albuminurie severă

Albumina poate fi prezenta in urina in infectiile urinare, hematurie, efort fizic intens, sarcina, febra si sindroamele inflamatorii dar si in cazul administrarii anumitor preparate medicamentoase (hormonale, antibioterapice, antihipertensive, citostatice). Determinarea raportului albumina/creatinina urinara reprezinta o metoda de screening in monitorizarea diabetului zaharat, al hipertensiunii arteriale, al bolilor vasculare sau al preeclampsiei.

Afla mai multe: