Calcitonina

Cuprins

Ce este calcitonina?       

Calcitonina este un hormon polipeptidic, secretat de celulele parafoliculare din glanda tiroida. Calcitonina este secretata ca raspuns direct la nivelurile crescute de calciu din sange, avand un rol esential in mentinerea unui echilibru de calciu si fosfor la nivelul organismului, reducand resorbtia osoasa, precum si secretia de suc gastric si pancreatic.

Calcitonina este un marker tumoral specific in diagnosticarea si monitorizarea carcinomului tiroidian medular, de aceea determinarea nivelului de calcitonina nu reprezinta un test recomandat foarte des.

Cand sa efectuezi testul pentru calcitonina?

Testul pentru calcitonina nu este un test de rutina, fiind utilizat ca test adjuvant in diagnosticare si monitorizarea cancerului tiroidian medular, precum si in hiperplazia glandei tiroide.

Detaliat, medicul de specialitate poate recomanda efectuarea acestui test in urmatoarele cazuri:

  • Noduli tiroidieni cu aspect ”rece”;
  • Cancer tiroidian cu histologie neconcludenta;
  • Diaree rezistenta la tratament;
  • Rudele pacientilor cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2;
  • Tumori neuroendocrine;
  • Monitorizare postoperatorie a carcinomului tiroidian medular.

Cum te pregatesti pentru testul calcitonina?

Testul pentru histamina presupune recoltarea de probe de sange. Recomandarea specialistilor este sa nu mancati nimic cu cel putin 8 ore inainte de efectuarea acestui test. De asemenea, evitati consumul de alimente grase, stresul si efortul fizic intens, precum si consumul de alcool. Recoltarea se face de dimineata.

Valori normale pentru calcitonina

Valorile de referinta pentru calcitonina tin de varsta, sex, precum si metoda de testare. De aceea, valorile pot fi diferite de la un laborator la altul.

Valori de referinţă:

Fete:
3 – 12 luni – < 26.3
1 – 6 ani – < 8.68
6 – 11 ani – < 7.42
11 – 20 ani – < 3.96

Băieți:
3 – 12 luni – < 26.6
1 – 6 ani – < 13
6 – 11 ani – < 9.81
11 – 20 ani – < 4.11


Femei:
Fumătoare – < 7.49
Nefumătoare – < 4.3

Bărbați:
Fumători – < 10.9
Nefumători – < 9.52

Rezultatul testului poate fi afectat de utilizarea unor medicamente. Valori crescute ale calcitoninei se intalnesc in cazul femeilor insarcinate si al nou nascutilor. De asemenea, un nivel crescut de calcitonina poate indica afectiuni precum hiperparatiroidism, hipergastrinemie, boli inflamatorii cronice si insuficienta renala.  

Afla mai multe: