Fosfataza alcalina

Cuprins

Ce este fosfataza alcalina?

Fosfataza alcalina este o enzima alcatuita din trei forme izoenzimatice, precum cea hepatobiliara, osoala si intestinala. In timpul sarcinii, apare o a patra forma, cea placentara, care este doar o forma temporara. 

Concentratiile ridicate ale fosfatazei alcaline se gasesc la nivelul tractului biliar, al sistemului osos, precum si la nivelul ficatului. Un nivel mult prea  ridicat sau scazut al fosfatazei alcaline poate insemna o afectiune osoasa sau hepatica.

Cand sa efectuezi testul de fosfataza alcalina?

Determinarea nivelului de fosfataza alcalina este recomandat pentru diagnosticarea afectiunilor hepatice, in special pentru diagnosticul diferential al acestora. Fosfataza alcalina este recomandata si in cazul suspiciunii unor afectiuni osoase, aceasta enzima fiind relevanta pentru patologia tesutului osos. 

Atunci cand exista probabilitatea existentei unor tumori, fosfataza alcalina are rol de marker tumoral, in depistarea metastazelor hepatice sau osoase.

Atunci cand nivelul acestei enzime e crescut, pot exista obstructii biliare sau ciroza. De asemenea, hiperparatiroidismul, rahitismul, osteomalacia, tumorile maligne si fracturile in proces de vindecare pot fi diagnosticate tot cu ajutorul acestui test.

In cazul copiilor si adolescentilor, nivelul fosfatazei alcaline poate fi crescut, ca urmare a unui process accelerat de crestere osoasa.

Cum sa te pregatesti pentru testul de fosfataza alcalina?

Testul pentru fosfataza reactiva este un test de sange, recoltat din sange venos. Este recomandat ca recoltarea sa se faca dimineata, pe stomacul gol, pentru ca acuratetea rezultatelor sa fie maxima.

Consumul de alimente inainte de recoltare poate duce la cresterea nivelului fosfatazei alcaline.  

Valori normale pentru fosfataza alcalina

Valorile de referinta pentru fosfataza alcalina sunt diferentiate in functie de varsta pacientului.

Varsta Valoare normala fosfataza alcalina
1-3 ani <281 u
4-6 ani <269 u/l
7 - 12 ani <300 u/l
M 13 - 17 ani <390 u/l
F 13 - 17 ani < 187u/l
M 17 ani <129 u/l
F 17 ani <104 u/l


Cresterea valorilor de fosfataza alcalina poate avea cauze intestinale, placentare, osoase si  intestinale. In functie de cauza exacta care duce la aceasta crestere, afectiunile asociate pot fi, printre altele:

  • Hiperparatiroidism
  • Hipertiroidism
  • Boala Paget
  • Tumori osoase
  • Metastaze
  • Rahitism;
  • Afectiuni ulcerative ale tractului gastrointestinal
  • Malabsorbtie severa
  • Tuberculoza
  • Abcese

Atunci cand fosfataza alcalina are un nivel foarte scazut, acest lucru poate indica, printre altele: malnutritie, deficit de vitamina C, deficit de magneziu si/sau zinc, osteoporoza- in cazul femeilor aflate in perioada post menopauza.

Ca referinta, o crestere de 10 ori, poate indica litiaza coledociana si hepatita colestatica medicamentoasa. O crestere intre 5-20 de ori poate indica o ciroza biliara primitiva.

Hepatita virala si ciroza pot fi cauze ale cresterii de doua ori fata de normal a nivelului de fosfataza alcalina.

Afla mai multe: