Oxalat de calciu urinar

Cuprins

Oxalat urinar

Ce reprezinta oxalatul de calciu urinar?

Oxalatul reprezinta un metabolit al glioxalatului si gliceratului cu eliminare la nivelul rinichilor, care determina formarea calculilor de oxalat de calciu prin legarea de calciu la nivelul tubilor renali.

Prezenta oxalatului in urina se poate datora consumului de rosii, spanac, usturoi, portocale, capsuni, sparanghel, fasole, sfecla proteine animale, cacao sau dupa administrare de vitamina C in doze crescute. In conditii patologice oxalatul urinar apare in urma intoxicatiei cu etilen glicol insa poate fi favorizat si de evolutia anumitor boli cronice cum sunt diabetul zaharat si infectiile renale cronice severe.

In functie de mecanismul patologic care ii induce aparitia, hiperoxaluria poate fi de cauza:

  • Primara si se datoreaza deficitelor enzimatice genetice ncesare metabolizarii glioxalatului si gliceratului;
  • Secundara unor afectiuni ale tractului gastro intestinal care determina malabsorbtie.

Care sunt indicatiile de determinare ale oxalatului urinar?

Principalele recomandari pentru determinarea oxalatului urinar sunt reprezentate de:

  • Monitorizarea terapiei pacientilor cu litiaza renala;
  • Identificarea riscului de formare al calculilor renali în cazul în care exista afectiuni care favorizeaza formarea de oxalat: rezectii chirurgicale ale portiunilor intestinale terminale, boala Crohn, by-pass gastric la pacientii supraponderali;
  • Efectuarea diagnosticului diferential intre hiperoxaluria primara si secundara.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea oxalatului în urină presupune colectarea emisiilor urinare din 24 de ore dupa cum urmeaza: la ora 7 dimineata pacientul mictioneaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr un vas curat toate emisiile pana in dimineata urmatoarei zile la aceeasi ora.

Urina colectata pe parcursul a 24 de ore se omogenizeaza iar dupa masurare se retin aproximativ 20 de ml intr un urocultor de unica folosinta, in vederea trimiterii probei catre laboratorul de analize medicale. Proba de urina se mentine la o temperatura curpinsa intre 2-8 °C in timpul celor 24 de ore de recoltare si pana la punerea in lucru in laborator.

 Pacientul este sfatuit sa evite administrarea dozelor crescute de vitamina C si a regimului alimentar bogat in oua, citrice, broccoli, rosii, ardei si cartofi cu 48 de ore inainte de recoltare pentru a nu influenta rezultatele testului.

Care sunt valorile normale ale oxalatului urinar?

Valorile de referinta ale oxalatului urinar trebuie sa fie situate sub 44mg/24 de ore.

Variatiile reprezentate de cresterea valorilor oxalatului urinar sunt intalnite in cadrul:

  • Afectiunilor care determina hiperoxalurie prin mecanism de malabsorbtie;
  • Hiperoxaluriei primare prin deficit enzimatic de alanil glioxalat transferaza sau glicerat dehidrogenaza;
  • Hiperoxaluriei idiopatice;
  • Excesului alimentar de vitamina C sau oxalat alimentar.

Afla mai multe: