Pregatirea pentru examenul microscopic de sputa

Examenul bacteriologic al sputei este una din metodele principale de diagnosticare a pneumoniilor bacteriene si fungice.

Prelevarea sputei trebuie sa fie facuta inainte de administrarea unui tratament cu antibiotice, care poate altera acuratetea rezultatului.

Sunt doua metode de recoltare a sputei: sputa expectorata sau sputa indusa, procedura efectuata sub indrumarea unui specialist.

Sputa expectorata

Sputa expectorata se recolteaza din expectoratia matinala, prin tuse profunda. Inainte de recoltare, este recomandata gargara cu apa fiarta si racita, precum si clatirea energica a gurii.

Mare atentie la recoltare, deoarece produsul recoltat trebuie sa fie sputa, si nu saliva sau secretii nazale. Sputa va fi recoltata intr-un recipient steril cu gura larga si un capac ermetic.

Proba trebuie dusa catre laborator in maxim 2 ore de la recoltare.

Sputa indusă

Dupa perierea gingiilor si a limbii, pacientul isi clateste cavitatea bucala cu apa, de preferat apa fiarta si racita.

Apoi, cu ajutorul unui nebulizator, acesta inhaleaza aerosolii unei solutii sterile de 3-10% NaCl, pana cand este declansat reflexul de tuse. Produsul este prelevat intr-un recipient steril cu gura larga si capac ermetic. Proba trebuie dusa catre laborator in maxim 2 ore de la recoltare.

La predarea probei, indiferent de modul de recoltare, pacientul va mentiona daca aceasta s-a efectuat sub tratament cu antibiotic sau daca provine de la un pacient cu fibroza chistica.

Examen microscopic sputa