Pregatirea pentru probe de digestie

Probele de digestie implica respectarea unui set de reguli, ce tin in principal de alimentatie.

Inainte cu 7 zile de recoltare, este interzisa administrarea de barius, compusi cu magneziu, laxative, uleiuri minerale, Metamucil si bismut. Aceeasi interdictie se aplica si asupra supozitoarelor sau cremelor lubrifiante, pe care pacientul nu are voie sa le foloseasca cu o saptamana inainte de recoltare.

Pentru acuratetea rezultatelor, pacientului ii este recomandata o dieta alimentara, cu 3 zile inainte de recoltare, dieta care trebuie tinuta/respectata in fiecare din cele 3 zile.

  • 50-150g grăsimi/zi
  • 100-200g carne roşie
  • 500ml lapte
  • 200-300g cartofi
  • 100g pâine

Pentru copii, este recomandat un regim alimentar care sa contina suficient de multe grasimi si carne rosie, regim alimentar care sa nu fie schimbat in cele 3 zile de dinaintea recoltarii.

Consumul de alcool este total interzis cu 3 zile inainte de recoltare.

Recoltarea probelor se face din materiile fecale emise in orice moment al zilei, prin prelevarea unei portiuni de marimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Recoltarea probei se face in recipient steril, destinat acestui tip de analize.

Este important ca proba sa nu fie contaminata de urina, hartie igienica sau apa din toaleta. Este recomandat ca proba este transportata catre laborator imediat dupa recoltare. In caz contrar, aceasta poate fi pastrata la temperaturi de 2-8 grade.

Probe de digestie