Pregatirea pentru sumarul de urina si urocultura

Pacientul poate recolta singur aceste tipuri de proba, acasa. Este nevoie de o atentie sporita pentru a recolta corect probele si a le transporta rapid catre laborator. Altfel, acestea pot fi compromise.

Pentru examenul de sumar de urina (biochimie si sediment), recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient furnizat de laborator, care are un capac etans si este de unica folosinta.

Inainte de recoltare, este foarte importanta igienizarea/toaletarea zonei intime. Aceasta se spala cu apa si cu sapun, dupa care se va sterge cu tampoane sterile de tifon, de unica folosinta. Pentru a elimina orice risc de contaminare a probei, trebuie sa evitati contactul zonei spalate cu gura recipientului, hartia sau lenjeria intima.

La pacientii femei, se recomanda utilizare unui tampon intern pentru ca secretiile vaginale sa nu contamineze proba. De asemenea, jetul urinar nu trebuie sa ia contact nici labile, nici cu parul pubian. Recoltarea de probe nu se face in timpul ciclului menstrual.

Proba recoltata va fi din urina de dimineata, jetul mijlociu, atat pentru sumarul de urina, cat si pentru urocultura. Pacientul va urina o cantitate mica in toaleta, apoi restul cantitatii va fi colectata direct in recipient, fara ca jetul de urina sa fie intrerupt.

Dupa colectare, se inchide etans capacul.

Proba trebuie sa fie adusa la laborator in cel mult 2 ore de la recoltare.   

In acelasi timp, pacientul trebuie sa mentioneaze daca urmeaza un tratament cu antibiotice sau daca urocultura este de control, dupa administrarea unui tratament cu antibiotic.

Este indicat ca recoltarea sa fie realizata inainte de inceperea unui tratament cu antibiotice, deoarece acestea distrug flora microbiana, iar rezultatul poate fi negative, chiar daca infectia urinara exista.

Urocultura de control poate fi efectuata la 3-5 zile de la intreruperea tratamentului.

Urocultura

CUMPARA ONLINE

Sumar urina

Cititi: Testarea uroculturii