Investigatii disponibile

 • Este o investigatie de inalta performanta care ofera informatii complementare rezonantei magnetice. Principiul obtinerii informatiilor este diferit de rezonanta magnetica si este similar, in mare, efectuarii unor radiografii multiple, seriate, ale corpului uman, care vor alcatui la finalul examinarii, in urma unui complicat calcul matematic, o reconstructie volumetrica a intregii regiuni de interes.

  Examinarea computer tomografica este o examinare rapida, de ordinul minutelor, si permite investigarea cu succes a tuturor organelor corpului, cu o rezolutie spatiala (cat de mici pot fi modificarile pentru a putea fi vazute) de sub 1 mm.

  In patologia craniana este foarte utila in patologia posttraumatica, evidentiind cu acuratete fracturile si hematoamele intracraniene. Ofera informatii utile despre structura interna a tumorilor craniene ce vor fi ulterior investigate prin rezonanta magnetica.

  Poate investiga in scurt timp intregul corp, fie in vederea unui sreening general, fie pentru stadializarea unui cancer deja depistat. Investigheaza cu succes organele interne, inclusiv cele ce contin aer (intestine, stomac, plaman). Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast fie oral fie intravenos, pentru a evidentia cu si mai mare acuratete anumite zone.

  In patologia ortopedica si traumatica, permite achizita rapida a imaginilor, cu disconfort minim pentru pacient. Imaginile achizitionate permit postprocesare (lucrul dupa plecarea pacientului din sala de examinare) foarte utila in patologia ortopedica, permitand chirugului ortoped sa beneficieze de reconstructii tridimensionale ale oaselor si eventualelor fracturi, pentru un tratament mai eficient si mai corect.

  Reconstructii similare se pot efectua si pentru examinarea angiografica (a vaselor, in special artere), permitand medicului curant (cardiolog, chirurg cardiovascular sau medic internist) sa observe cu exactitate traiectul, calibrul si eventualele boli ale vaselor.

  Atat rezontanta magnetica cat si computer tomografia sunt utile atat in diagnosticarea bolilor dar si in urmarirea postterapeutica a pacientilor, in vederea verficarii eficientei unui tratament.

  Explicatii suplimentare:

  De mentionat ca investigatia prin rezonanta magnetica si cea computer tomografica sunt investigatii complementare (care se completeaza reciproc, oferind informatii prin diferite metode de abordare). In unele cazuri este posibil ca medicul radiolog-imagist sa va recomande si examene suplimentare, pentru informatii in plus, fie prin CT fie prin ecografie.

  De asemenea, trebuie retinut ca fiecare organ si patologie in parte are  un algoritm de investigatie propriu (ordinea in care trebuie efectutate investigatiile imagistice, care anume metoda este de prima intentie), pentru a obtine in final un diagnostic cat mai exact, in timp cat mai scurt si cu minim de efecte adverse pentru pacient. Medicul curant impreuna cu medicul radiolog au datoria sa puna in balanta multiplele aspecte ale investigatiilor imagistice pentru  a alege metoda optima.

  Personalul serviciului de radiologie si imagistica medicala este calificat, cu o vasta experietna in domeniu si  va sta permanent la dispozitie pentru orice fel de alte detalii.

  Dr. Sorin Ghiea – Medic Specialist Radiologie, Imagistica Medicala

  Intrebari frecvente despre examinarea computer tomografica (CT)

  • 1. Ce este investigatia prin computer tomografia (CT-ul) Este o investigatie imagistica rapida prin care medicul radiolog poate studia organele interne.
  • 2.    De ce este examinarea CT valoroasa?
  • 3.    Daca examinarea CT este asa de performanta, de ce mai este nevoie de substanta de contrast?
  • 4.    Care sunt beneficiile examinarii CT?
  • 5.    Care sunt riscurile examinarii CT ?
  • 6.    Este examinarea CT similara cu o radiografie?
  • 7.    Care este principiul de baza al examinarii CT?
  • 8.    Cum decurge examinarea?
  • 9.    Cat timp va dura examinarea?
  • 10.    Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?
  • 11.    Trebuie sa ma pregatesc in vreun fel inainte de examinare?
  • 12.    Ce este substanta de contrast?
  • 13.    Voi fi singur in timpul examinarii?
  •  
 • Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru a putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. (* de vazut lista cu contraindicatii)

  Echipamentul MAGNETOM Avanto de la Siemens reprezintă excelența în imagistica prin rezonanță  magnetică. Dotat cu un număr mare de aplicații clinice, permite examinări pentru toate domeniile imagisticii prin rezonanta magnetica: neurologie, ortopedie, imagistica abdominala si pelvina, pediatrie si oncologie.

  Indicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica sunt nenumarate, printre care amintim:

  • la nivelul capului: detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentele vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologie infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
  • la nivelul corpului (abdomen si pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura  (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor  parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.
  • in ceea ce priveste  investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii), rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite.
  • examinare coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
  • rezonanta magnetica permite completarea informatiile privind structura organelor interne  cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.

  Intrebari frecvente despre RMN

  • 1. Ce este investigatia prin rezonanta magnetica?
  • 2. Trebuie sa fac anumite pregatiri inainte de examinare IRM?
  • 3.    Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?
  • 4.    Ce se intampla imediat inainte de examinare?
  • 5.    Cum se desfoara examinarea?
  • 6.    Ce trebuie sa fac in timpul examinarii?
  • 7.    Voi simti ceva in timpul examinarii?
  • 8.    Cum stiu daca am nevoie de substanta de contrast?
  • 9.    Injectia pentru rezonanta magnetica: care sunt  riscurile?
  • 10.    Dupa examinare?
  • 11.    Cand pot intra in posesia rezultatului examinarii efectuate?
  • 12.    Poate exista vreun motiv pentru care sa nu fac aceasta examinare?
  • 13.    Nu sunt sigur despre tipul de implant pe care il am in corp. Ce sa fac?
  •  
 • Mamografia digitala este o noua metoda radiologica de investigare a starii de sanatate a sanului, cu doze reduse de raze X.

  Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte de a aparea semne sau simptome evidente. Acest lucru permite vindecarea bolii si interventia chirurgicala cu conservarea sanului.

  Mamografia este indicata pentru femeile de peste 40 de ani, chiar daca acestea nu prezinta simptome mamare si se efectueaza la interval de 1-2 ani, in functie de factorii de risc ai pacientei.
   
  Pentru femeile sub 40 de ani ­­‒ datorita tesutului mamar dens ‒ mamografia este recomandata numai ca examen complementar, dupa efectuarea in prealabil a unei ecografii mamare si numai daca se evidentiaza modificari suspecte.

  Ce trebuie sa stii despre mamografia digitala 

  Mamografia digitala se efectueaza cu ajutorul unui aparat special, care foloseste tehnologie de ultima ora, in beneficiul pacientelor. Astfel, disconfortul creat de comprimarea sanului pentru a obtine o imagine optima este redus in cazul mamografului digital.
   
  Un alt beneficiu al mamografului digital este riscul de iradiere minim. De exemplu, un mamograf digital utilizeaza o doza de iradiere cu 50% mai mica fata de cea utilizata de un mamograf analog, obtinand o imagine de calitate superioara.
  Rezultatul unei mamografii digitale se poate afla in cateva minute, in timp ce la mamograful analog timpul de asteptare este in general de 20-30 de minute.
   
  Mamografia digitala este indicata si la femeile cu implant mamar alaturi de examenul IRM.
   
  Este insa obligatoriu ca pacientele sa informeze medicul de prezenta implantului.

  Cum sa te pregatesti pentru mamografie 

  Mamografia se poate efectua in orice zi a lunii, dar este recomandata in saptamana dinaintea ciclului menstrual, cand sanii pot fi sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua mamografia este la o saptamana dupa menstruatie.
   
   Nu se indica  folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor si sanilor in ziua efectuarii mamografiei. Acestea pot crea confuzie, deoarece apar pe mamograma asemenea calcificarilor.
   
   Daca nu este prima investigatie de acest fel, este foarte important ca pacienta sa aiba asupra sa toate investigatiile facute anterior la nivelul sanilor (mamografii, ecografii sau examene IRM), pentru ca radiologul sa poata compara imaginea respectiva cu cea prezenta si sa stabileasca evolutia posibilelor leziuni existente.
   
   Informeaza medicul despre operatii la nivelul sanului, tratamente hormonale sau antecedente de cancer in familie.
  Atentie: nu se efectueaza mamografie la femeile insarcinate!

  Avantajele mamografiei digitale

  • imagine  de o rezolutie inalta a sanilor, in special  a sanilor care sunt densi mamografic
  • doza de iradiere redusa
  • compresie redusa a sanilor, comparativ  cu mamografia clasica
  • posibilitatea efectuarii unui numar redus de examinari (cate 2 pentru fiecare san), datorita capacitatii superioare a analizei imaginii de catre medic
  • nu exista riscul repetarii mamografiei din cauza obtinerii unor imagini neinterpretabile sau a accidentelor de developare a filmelor
  • timpul redus de examinare si de primire a rezultatului
  • stocarea imaginilor digitale pe discul aparatului (pacientele nu mai sunt obligate sa se prezinte la medic cu vechile mamografii)
  • posibilitatea de transmitere a imaginilor la distanta, pentru o a doua opinie medicala
 • Dr. Sorin Ghiea ne explica in cele ce urmeaza de ce leziunile umarului, netratate la timp, pot duce la modificari ireversibile.

  Patologia umarului este destul de frecventa si poate cel mai des ignorata de pacienti. De ce?

  Pentru ca o perioada lunga de timp posibilitatile de diagnosticare si tratament au fost limitate, chirurgia umarului fiind dificila din cauza complexitatii articulatiei. Din acelasi motiv si investigatiile au fost initial limitate, superficiale. Ani de zile, singura metoda imagistica, care putea oferi o imagine in “interior”, a fost simpla radiografie. Bineinteles, cu iradierea corespunzatoare, aceasta evidentiaza informatii de valoare, in special referitoare la os. Insa, in ceea ce priveste partile moi (muschi, tendoane, ligamente) informatiile nu sunt concludente. Dezvoltarea noilor tehnici imagistice si chirurgicale readuc in prim-plan patologia umarului, cu solutii din ce in ce mai multe, mai facile si mai putin invazive. Din punct de vedere imagistic, ecografia si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) reprezinta pasi importanti in investigarea umarului.

  Un algoritm de investigare corect privitor la patologia umarului ar fi urmatorul: in urma unui triaj clinic, se stabileste daca traumatismul a fost suficient de puternic pentru a putea provoca o leziune importanta, si, daca da, atunci primul pas ar fi radiografia.

  Ce investigatii se fac in cazul unui traumatism la umar?

  Radiografia ofera informatii referitoare la oase - aliniament (dizlocari, luxatii, subluxatii), structura acestora (osteoporoza, demineralizari, tumori), eventuale fracturi - cu stabilirea gradului de gravitate

  In functie de rezultatul radiografiei, se poate continua algoritmul diagnostic in 3 directii:

  1. Examinare computer tomografica (CT), pentru leziuni traumatice severe putem stabili cu exactitate pozitia fragmentelor fata de locul fracturii, putem realiza reconstructii tridimensionale ale regiunii care sunt de mare ajutor chirurgului ortoped.

  2. Ecografie, pentru leziuni posibile la nivelul partilor moi, fiind  in mod particular utila in cazul umarului. Umarul este o articulatie foarte mobila, ceea ce insemna ca prin diferite pozitii ale acestuia putem realiza o examinare completa. In urma unui studiu desfasurat de mine si echipa din care faceam parte, in 2009, la Royal London Hospital, am constatat ca, intr-un mare procent, ecografia de umar este suficient de concludenta, astfel incat sa nu mai fie nevoie de examinari suplimentare (IRM). Concluzia, desi evidenta pentru doctorii englezi din echipa, pentru mine a fost surprinzatoare, pentru ca in Romania se pune foarte mult accent pe rezonanta magnetica, subutilizand ecografia de umar.

  3. Rezonanta magnetica (IRM), este dedicata cazurilor complicate, la care nu s-a putut stabili un diagnostic exact prin intermediul celorlalte metode.

  IRM-ul are avantajul major de a obtine o viziune completa asupra umarului, "vede" atat osul, cat si partile moi (ligamante, muschi, tendoane, cartilaje). Este o examinare complet inofensiva, nu foloseste radiatii ionizante, precum CT, ceea ce inseamna ca este repetabila ori de cate ori este nevoie. Aceasta este insa o metoda statica, nu dinamica (precum ecografia) si poate dura intre 30 si 60 de minute - ceea ce poate fi uneori neconfortabil pentru pacient, mai ales cand acesta are dureri.

  Ce este artrografia RM – noua tehnica disponibila in Departamentul Imagistica din Spitalul Medicover?

  In situatiile dificile si mai ales cand suspiciunea clinica nu corespunde cu aspectul imagistic, exista inca un pas pentru stabilirea diagnosticului si anume artrografia-RM sau pe scurt artro-RM. Este o tehnica invaziva, ce presupune injectarea de substanta de contrast intraarticular pentru a maximiza contrastul intre tesuturi si permite detectarea unor leziuni altfel inaparente. Injectia intraarticulara se face cu respectarea procedurilor de asepsie si antisepsie, pentru a impiedica patrunderea germenilor patogeni in articulatie. Riscurile sunt minimale, iar beneficiile sunt imense, substanta de contrast intraarticulara determina distensia buna, realizeaza un contrast optim. Astfel, pacientul primeste un diagnostic imagistic, pe baza caruia medicul ortoped decide atitudinea terapeutica. Pacientul este tratat, chirurgical sau non-chirurgical, si urmeaza o perioada de recuperare. Daca este nevoie, se pot repeta investigatiile imagistice pentru detectarea eficientei tratamentului sau ajustarea acestuia.

  In final, vreau sa evidentiez o alta constatare surprinzatoare. Oamenii sunt foarte rezistenti cand vine vorba de dureri de umar. Tratarea la momentul potrivit duce la vindecare totala, cu recuperarea functiei. Din pacate, ignorarea simptomatologiei si fortarea unui umar deja bolnav duce la agravare si, in timp, la modificari ireversibile.

  Dr. Sorin Ghiea - Medic Specialist - Radiologie, Imagistica medicala

 • Poti sa beneficiezi de urmatoarele servicii decontate integral de CASMB cu bilet de trimitere de la orice medic specialist in contract cu CASMB.

  CT (Computer tomografia)

  • CT craniu nativ
  • CT regiune gat nativ
  • CT regiune toracica nativ
  • CT abdomen nativ
  • CT pelvis nativ
  • CT coloana vertebrala nativ/segment
  • CT membre nativ/membru
  • CT mastoid
  • CT sinusuri
  • CT craniu nativ si cu substanta de contrast
  • CT hipofiza cu substanta de contrast
  • CT regiune gat nativ si cu substanta de contrast
  • CT regiune toracica nativ si cu substanta de contrast
  • CT abdomen nativ si cu substanta de contrast administrata intravenous
  • CT pelvis nativ si cu substanta de contrast administrata intravenous
  • CT coloana vertebrala nativ si cu substanta de contrast administrata intravenos/segment
  • CT membre nativ si cu substanta de contrast administrata intravenos/membru
  • CT ureche interna
  • Uro CT
  • Angiografie CT membre
  • Angiografie CT craniu
  • Angiografie CT regiune cervicala
  • Angiografie CT torace
  • Angiografie CT abdomen
  • Angiografie CT pelvis

   

  RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara)

  • RMN cranio-cerebral nativ
  • RMN sinusuri
  • RMN torace nativ
  • RMN gat nativ
  • RMN regiuni coloana vertebrala (cervicala, toracica, lombosacrata) nativ
  • RMN abdominal nativ
  • RMN pelvin nativ
  • RMN extremitati nativ/segment (genunchi, cot, glezna etc.)
  • RMN umar nativ
  • RMN umar nativ si cu substanta de contrast
  • RMN torace nativ si cu substanta de contrast
  • RMN regiune cervicala nativ si cu substanta de contrast
  • RMN cranio-cerebral nativ si cu substanta de contrast
  • RMN regiuni coloana vertebrala (cervicala, toracala,lombosacrata) nativ si cu substanta de contrast
  • RMN abdominal nativ si cu substanta de contrast
  • RMN pelvin nativ si cu substanta de contrast
  • RMN extrem. nativ/seg. (genunchi, cot, glezna etc.) cu substanta de contrast
  • RMN hipofiza cu substanta de contrast
  • Uro RMN cu substanta de contrast
  • RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN
  • RMN sani nativ
  • RMN sani nativ si cu substanta de contrast