Investigatii recomandate

 • Ecografia precoce de sarcina

  Aceasta ecografie se efectueaza endovaginal la 6-10 saptamani de sarcina, cu scopul de a determina tipul sarcinii (simpla sau multipla) si de a evalua evolutia sarcinii.

  Ecografia morfologica

  Se efectueaza la 11-13 saptamani + 6 zile pentru a stabili cat mai exact varsta sarcinii, pentru a estima riscul pentru sindroame cromozomiale (Down, Trisomia 13, Trisomia 18, Turner etc.) si pentru alte anomalii cromozomiale, pentru a diagnostica sarcina multipla (se poate identifica daca ambele sarcini se dezvolta normal si daca au aceeasi placenta – sarcina cu risc, deoarece poate determina complicatii pe viitor), pentru a diagnostica diverse anomalii fetale importante, inclusiv cardiace, sau o sarcina cu risc de a se opri  / oprita in evolutie.

  Screening biochimic (dublu test)

  Aceasta investigatie ajuta la identificarea celor mai grave si periculoase afectiuni si malformatii congenitale ale fatului. Se realizeaza in perioada 11-14 saptamani si consta in determinarea unor markeri biochimici fetali (PAPP-A si beta HCG) din sangele matern.

  Analize de laborator

  Hemoleucograma, biochimie, grup sangvin ABO, factori Rh, anti HIV 1+2, serologie sifilis, sumar urina, urocultura, examen secretie vaginala, examen citologic Babes Papanicolau in mediu lichid, profil TORCH (toxoplasma, oreion,  rubeola, citomegalovirus si herpes genital), test chlamydia, antigen Mycoplasma, Ag HBs, Anti-HCV si screening trombofilic (in caz de risc medical crescut)

 • Ecografia morfo-fetala

  Se efectueaza la 20-22 saptamani pentru a examina in detaliu anatomia fatului, motilitatea, tonusul muscular, pentru a determina pozitia si aspectul placentei, pentru a evalua cantitatea de lichid amniotic si pentru a masura elementele biometrice fetale. De asemenea, se masoara lungimea colului uterin pentru a se aprecia riscul de nastere prematura.

  Screening biochimic (triplu sau cvadruplu test)

  Se realizeaza in perioada 15 – 22 saptamani, in situatia in care nu a fost efectuat testul combinat (dublu test). Consta in determinarea unor markeri biochimici fetali (alfa-fetoproteina – AFP, estriolul liber, beta HCG si inhibina A) in sangele matern, care se modifica semnificativ in sarcinile in care fetusul are anumite anomalii congenitale (defect de tub neural, anencefalie, sindrom Down, etc).

  Analize de laborator:

  Hemoleucograma, urina si alte analize, care in trimestrul I au avut rezultate modificate. In plus, se face testul de glicemie si testul de toleranta la glucoza (saptamanile 26-28) pentru sarcina cu risc.

  Ecocardiografia fetala

  Se efectueaza la 20-22 saptamani pentru a examina in detaliu inima fetala si conexiunile sale vasculare si a identifica posibilele malformatii cardiace. Este recomandata ca o investigatie de rutina, dar se realizeaza in special gravidelor cu istoric familial de anomalii cardiace, daca la ecografia de trimestrul I a fost descoperita o translucenta nuchala crescuta, daca mama sufera de diabet etc.

 • Ecografia morfo-fetala

  De regula se efectueaza la 32-34 saptamani pentru a evalua cresterea fetala si “starea sa de bine” (“wellbeing scan”). Se masoara dimensiunile fetale, astfel fiind posibila calcularea greutatii fetale estimative, se examineaza miscarile fetale, se evalueaza gradul si pozitia placentara si se apreciaza lichidul amniotic. De asemenea, se poate identifica aparitia unor anomalii fetale cu debut tardiv (hidrocefalie, anomalii intestinale etc.) sau a unor modificari fetale datorate unor incidente produse pe parcursul sarcinii (infectii Torch, accident vascular cerebral etc.)

  Analize de laborator:

  Hemoleucograma, glicemie, anti HIV 1+2, serologie sifilis, sumar urina, urocultura, cultura secretie vaginala pentru streptococ B, examen secretie vaginala