Chirurgia Sanului

 • Cancerul de san

  Ce este cancerul?

  Corpul uman este alcatuit din mii de miliarde de celule vii. Celulele normale ale corpului cresc, se divid in noi celule si mor intr-un mod ordonat. In primii ani de viata celulele normale se divid mai rapid pentru a permite persoanei sa creasca. Dupa ce o persoana devine adult, majoritatea celulelor se divid doar pentru a inlocui celulele uzate, deteriorate sau moarte.

  Cancerul apare atunci cand celulele dintr-o anumita parte a corpului incep sa creasca si sa se inmulteasca fara control. Exista mai multe tipuri de cancer, dar toate apar din cauza acestei cresteri fara control a celulelor anormale.

  Inmultirea celulelor canceroase

  Cresterea celulelor canceroase este diferita de cresterea celulelor normale. In loc de a muri, celulele canceroase continua sa creasca si sa formeze celule canceroase noi.

  Aceste celule canceroase pot invada sau pot creste in alte tesuturi, lucru pe care celulele normale nu il pot face. Capacitatea de a creste fara control si de a invada alte tesuturi este ceea ce defineste celula canceroasa.

  Ce sunt metastazele?

  In cele mai multe cazuri, celulele canceroase formeaza o tumora, dar exista unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, unde doar rareori se formeaza tumori. In schimb, aceste celule canceroase circula in sange si in maduva osoasa. Cand celulele canceroase ajung in vasele de sange sau limfatice, ele pot calatori in alte parti ale corpului. Acolo ele incep sa creasca si sa formeze noi tumori care inlocuiesc tesutul normal. Acest proces este numit metastazare.

  Indiferent de locul unde se dezvolta un cancer, acesta este intotdeauna denumit dupa locul de unde a inceput. De exemplu, cancerul de san care s-a raspandit la ficat este inca numit cancer de san, nu cancer la ficat. De asemenea, cancerul de prostata care s-a raspandit la nivelul osului este numit cancer de prostata metastazat, nu cancer osos.

  Diferitele tipuri de cancer se pot manifesta foarte diferit. De exemplu, cancerul pulmonar si cancerul de san sunt boli foarte diferite. Ele cresc in ritmuri diferite si raspund in diferite moduri la tratament. Acesta este motivul pentru care oamenii cu cancer au nevoie de tratament specific tipului de cancer de care sufera.

  Benign versus malign

  Nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile care nu sunt cancer sunt numite benigne.

  Tumorile benigne pot cauza si ele probleme – acestea pot creste foarte mult si pot apasa pe alte organe si tesuturi sanatoase. Dar ele nu pot invada alte tesuturi. Din acest motiv nu se pot raspandi si in alte parti ale corpului (nu pot metastaza). Aceste tumori nu pun in pericol viata aproape niciodata.

  Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei si a doua cauza a deceselor provocate de cancer in randul femeilor, dupa cancerul de plaman. Acesta afecteaza una din fiecare opt femei.
  Centrul de Control al Bolilor (Center for Disease Control) din SUA estimeaza ca mai mult de 192,370 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in fiecare an, insa numarul de cazuri noi a scazut in ultimul deceniu. Anual, mai mult de 40.000 de femei isi pierd viata din cauza acestei boli.
  Barbatii pot dezvolta si ei cancer de san, dar se intampla mult mai rar decat la femei, cu aproape 2.000 de noi cazuri in fiecare an.

  Depistarea precoce prin screening a cancerului de san

  Screening – neologism care in medicina se refera la testarea unei persoane sau a unui grup de persoane pentru depistarea prezentei unei boli sau a unei conditii particulare de sanatate.

  Depistarea precoce a unei leziuni de glanda mamara (cancerul de san) poate permite vindecarea completa sau imbunatatirea categorica a prognosticului in cazurile diagnosticate cu tumori de san. Acest lucru este posibil atunci cand cancerul este depistat in stadii timpurii, cand este prea mic pentru a fi vazut sau simtit la palpare. Screening-ul nu previne aparitia cancerului, ci ajuta la depistarea lui in stadii in care poate fi tratat cu sanse de vindecare.

  Ce sunt si cui se adreseaza programele de screening?

  Testele de screening in cancerul de san sunt teste medicale facute pacientilor care au risc crescut de cancer de san, dar care nu au inca simptome. Ele ajuta la gasirea unui cancer intr-o etapa timpurie, moment in care sansele de a trata eficient sunt cele mai bune. Programul de screening se adreseaza tuturor femeilor peste 50 de ani ce nu au factori de risc pentru cancerul de san si persoanelor cu factori de risc pentru cancerul de san indiferent de varsta.

  Mamografie

  Pentru persoanele fara factori de risc este recomandat ca la fiecare 3 ani sa se prezinte la medic pentru a-si investiga sanii. Un astfel de program poate fi constituit dintr-un consult chirurgical, recoltare de makeri tumorali specifici cancerului de san, teste imagistice (ecografie mamara si/sau mamografie).

  Pentru persoanele cu risc crescut pentru cancer de san se recomanda urmatoarele teste de screening:

  La 20-30 ani:
  • Autoexaminare lunara a sanilor
  • Examen clinic al sanilor o data la 3 ani
   

  La 30-40 ani:
  • Autoexaminare lunara a sanilor
  • Examen clinic anual al sanilor
  • Examen ecografic anual mamar
   

  La 40-50 ani:
  • Autoexaminare lunara a sanilor
  • Examen clinic anual al sanilor
  • Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)
   

  Dupa 50 ani:
  • Autoexaminare lunara a sanilor
  • Examen clinic anual al sanilor
  • Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)

 • Factori de risc pentru cancerul de san

  In Romania, cancerul mamar este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeie, dar si principala cauza de deces la femeile diagnosticate cu cancer. 

  Afla mai multe


  Detectia precoce in cancerul de san

  Cancerul este responsabil de mai mult de 20% din decesele inregistrate in Romania anual.  Statistic, este a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare.

  Afla mai multe


  Tehnici chirurgicale avansate in chirurgia sanului

  Tehnicile chirurgicale ce vor fi prezentate sunt aplicate in mod curent in Spitalul Medicover si sunt folosite in diagnosticul si tratamentul tumorilor de san. Scopul acestor tehnici este de a obtine un diagnostic rapid si complet, urmat de un tratament chirurgical corect.

  Afla mai multe


  Consultul preanestezic la pacientii cu tumori mamare

  Consultul preanestezic este intalnirea dintre pacient si medicul anestezist, programata de preferat cu cateva zile sau saptamani inainte de operatie si are ca rezultat stabilirea planului anestezic.

  Se stie ca anestezia reprezinta cea mai frecventa temere a unui pacient supus unei operatii, putini realizand ca in zilele noastre a devenit una dintre cele mai sigure si standardizate specialitati, scopul ei fiind unul singur, confortul pacientului (si implicit si al chirurgului).

  Tot in cadrul acestei inalniri se creeaza legatura psiho-emotionala dintre pacient si anestezist, mai ales ca in acest caz avem de-a face predominant cu paciente, unele foarte tinere, foarte stresate de 'problema' nou aparuta in viata lor, tumora cu un mare potential de malignitate si care atrage dupa sine o lupta acerba cu viata.

  Asadar, consultul preanestezic are urmatoarele scopuri:

  • sa furnizeze anestezistului informatii despre istoricul medical al pacientului
  • sa furnizeze pacientului informatii cu privire la procedurile anestezice disponibile

  Autoexaminarea sanilor

  Autoexaminarea sanilor trebuie sa constituie un obicei constant in viata femeii moderne. Manevra de autoexaminare a sanilor este cea mai simpla si mai eficienta metoda care indica primele semnale de alarma ce duc la diagnosticul precoce, dar si leziuni benigne si infectii, boli care por fi tratate si vindecate.

  Afla mai multe


  Cancerul de san la femeia sub 40 de ani

  Incidenta cancerului de san la femeile sub 40 de ani este redusa, insa acesta poate aparea la orice varsta, mai ales la femeile care prezinta factori de risc

  Afla mai multe


  Fibroadenomul mamar

  Fibroadenomul mamar reprezinta o tumora mamara benigna de origine epiteliala, ce apare deobicei la femeile tinere pana in 30 de ani.

  Afla mai multe


  Cancerul de san la barbat

  Cancerul de san la barbat este extrem de rar, chiar daca dezvolta aceleasi tipuri de cancer de san intalnite la femeie. Apare foarte rar la tineri, fiind de obicei diagnosticat dupa varsta de 60 ani

  Afla mai multe


  Patologia sanului la barbat

  Ginecomastia reprezinta cresterea in dimensiuni a sanului la barbat. Aceasta crestere este benigna si de obicei bilaterala, desi uneori poate fi si unilaterala. 

  Afla mai multe


  Depistarea precoce a disfunctiei cardiace indusa de chimioterapie la pacientele cu neoplasm mamar

  Pe termen lung, in populatia de supravietuitori ai neoplasmului mamar, efectele adverse cardiovasculare ale chimioterapiei devin una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate

  Afla mai multe


  Intrebari frecvente despre biopsia mamara

  Biopsia mamara reprezinta procedeul prin care se obtine un fragment din tumora/leziunea descoperita la nivelul sanului. Fragmentul de tesut obtinut va fi supus examenului histopatologic pentru obtinerea diagnosticului definitiv 

  Afla mai multe