Chirurgie Colorectala

 • Chirurgia colorectala reprezinta metoda de tratament adresata afectiunile colonului ce nu pot fi vindecate prin tratament medicamentos . Chirurgia colorectala se adreseaza afectiunilor apendiculare, colonului in totalitate, rectului si canaulul anal si urmareste tratamentul terapeutic al bolilor maligne (cancere) si a altor boli ce necesita tratament chirurgical.

  Proctologia reprezinta un segment chirurgiei colorectale ce are ca obiectiv principal tratamentul afectiunilor ultimului segment al tubului digestiv (rect si canal anal): fisura anala, abcesele anoperineale, fistula perianala, hemoroizi interni sau externi, polipi anali sau rectali, incontinenta sfincteriana.

  Obiectivul principal al metodelor chirurgicale colorectale este de indepartarea segmentului de colon sau rect cu restabilirea tranzitului digestiv normal. Tratamentul chirurgical poate fi aplicat prin chirurgia clasica (incizie abdominala) sau prin chirurgie minin invaziva  - chirurgie laparoscopica sau rezectie endoscopica.  

  Tratamentul chirurgical este principala metoda de tratament pentru:

  • Apendicita si complicatiile ei
  • Cancerul de colon si cancerul de rect, indiferent de stadiul de evolutie a bolii
  • Tumori benigne de colon si rect
  • Complicatiile din boala Crohn si rectocolita ulcerohemoragica
  • Diverticulita colica complicata cu perforatie, fistula sau stenoza
  • Malformatiile congenitale
  • Afectarea secundara a colonului sau rectului secundar altor boli (de exemplu endometrioza)
  • Abcesele anorectale, fistula perianala, fisura anala
  • Boala hemoroidala, hemoroizi interni si externi

  Cauze, Simptome, Interventii

  Cancerul colorectal este intre primele locuri in ceea ce priveste frecventa sau mortalitatea. Chiar daca metodele de diagnostic precoce au fost introduse in programele de sanatate , cancerul colorectal continua sa fie o cauza majora de mortalitate. Cauzele nu sunt cunoscute decat in putine cazuri, doar in cele cu transmitere familiala sau transformarea leziunilor precanceroase. Alimentatia joaca un rol important in declansarea cancerului colorectal.

  Desi apare frecvent dupa varsta de 45-50 de ani, in ultimii ani s-a constatat o crestere semnificativa a incidentei in randul tinerilor. Screeningul cancerului colorectal la populatia cu risc permite identificarea cancerului in stadii precoce, cand interventia terapeutica este de mai mica amploare si sansele de recuperare sunt ridicate.

  Principalele simptome pentru care trebuie sa te adresezi medicului:

  • Modificarile de scaun (ritm, consistenta, aspect)
  • Instalarea recenta a constipatiei sau alternanta diaree-constipatie
  • Sangerare la defecatie, sange in scaun
  • Scadere in greutate
  • Instalarea unei anemi fara o cauza evidenta
  • Dureri abdominale sau palparea unei formatiuni tumorale abdominale

  Aceste simptome nu indica existenta unui cancer colorectal, insa aparitia lor trebuie sa fie obligatoriu urmata de completarea investigatiilor specifice (consult medical, analize de laborator, colonoscopie, tomografie computerizata abdomen si pelvis)

  Chirurgia colorectala reprezinta doar o etapa de tratament in procesul de vindecare a pacientilor cu afectiuni rectocolice. Ea trebuie precedata de un diagnostic preoperator riguros, comform standardelor internationale si trebuie urmata de un program eficient de recuperare si supraveghere postoperatorie care sa permita vindecarea si reintegrarea rapida in viata familiala si profesionala.

  De ce sa alegi Medicover 

  In Spitalul Medicover exista o echipa medicala ce poate prelua pacientul cu afectiuni colorectale in orice moment de diagnostic sau tratament. Din aceasta echipa fac parte gastroenterologi, chirurgi, imagisti, oncologici cu expertiza in tratamentul cancerului colorectal. Experienta acestei echipe si accesul rapid la tehnologia din spitalul Medicover face posibil ca in maxim 3 zile pacientul sa parcurga toate etapele de diagnostic si pregatire preoperatorie (in cazurile de urgenta chirurgicala acest interval se reduce la cateva ore).

  Spitalul Medicover ofera pacientilor posibilitatea de diagnostic, tratament complex medico-chirurgical si recuperare prin intermediul urmatoarelor servicii medicale:

  • Screening pentru cancerul colorectal
  • Consiliere pentru preventia cancerului colorectal
  • Colonoscopie de screening, diagnostic, rezectii de polipi, biopsii 
  • Analize de laborator pentru evaluarea profilului biologic (inclusiv markeri tumorali pentru cancerul colorectal)
  • Investigatii imagistice avansate (tomografie, rezonanta magnetica)
  • Interventii chirurgicale (clasice si laparoscopice) in care se foloseste instrumentar chirurgical modern (sigilare vasculara, suturi mecanice) cu posibilitatea efectuarii de colonoscopie intraoperatorie. Aceste sunt posibile datorita tehnicilor complexe de anestezie si reanimare postoperatorie aplicate de medicii nostri
  • Diagnostic histopatologic avansat
  • Consult oncologic si tratamente oncologice personalizate
  • Monitorizare si supraveghere postoperatorie
  • Consiliere in nutritie
  • Consult recuperere medicala
 • Am sangerari si dureri la scaun. Ce trebuie sa fac?

  Nicio sangerare la scaun nu este normala, acest simptom nu trebuie neglijat! Cauza sangerarii la scaun poate sa fie de cele mai multe ori benigna (hemoroizi, fisura anala, polip rectal ,diverticuloza) dar poate fi si semnul precoce al unui cancer de rect sau canal anal. Pacientul trebuie sa solicite imediat un consult medical la chirurg sau gastroenterolog. Acest consult trebuie completat de endoscopie digestiva inferioara  (rectosigmoidoscopie sau colonoscopie), analize de laborator si investigatii imagistice (tomografie sau RMN).

  Ce este colonoscopia? Este diferita de rectosigmoidoscopie sau anuscopie?

  Colonoscopia este investigatia endoscopica prin care se poate vizualiza interiorul colonului  - prin orificiul anal se introduce progresiv in canalul anal, rect si tot colonul un tub flexibil, dotat cu o camera video ce permite inspectia fiecarui segment de la anus pana la cec (prima portiune a colonului). Metoda permite efectuarea de biopsie sau rezectie a polipilor, biopsia tumorilor identificate. Anuscopia se refera la explorarea vizuala doar a canalului anal, iar rectosigmoidoscopia se refera explorarea segmentului terminal al tubului digestiv (sigmoid , rect , canal anal) locul de origine cel mai frecvent pentru sangerarile vizibile la scaun .Colonoscopia se face cu sau fara analgosedare, in functie de particularitatile individuale si necesita  pregatire  cu regim si laxative cu 24 de ore inainte de procedura .

  Daca parintii mei au avut cancer de colon, este posibil sa am si eu?

  Istoricul familial de cancer colorectal constitie un factor de risc pentru canerul de colon sau rect  , proportional cu tipul de cancer al parintilor,  care pot transmite copiilor susceptibilitatea la boli ce pot degenera in cancer colorectal (polipoza , rectocolita). Mai mult de un sfert din pacientii cu cancer colorectal au in familie o ruda de grad 1 sau 2 cu aceasta boala. Pacientii cu rude diagnosticate cu aceasta boala au un risc dublu sau chiar triplu de a dezvolta acest tip de cancer, de aceea screeningul trebuie sa inceapa mai devreme la acesti pacienti.

  Daca voi fi operat de colon voi avea anus contra naturii?

  Anusul contra naturii (colostoma) este un procedeu chirurgical aplicat doar in anumite cazuri de cancer colorectal. Poate avea caracter temporar (este desfiintat dupa un anumit timp , asa cum se intampla frecvent in tumorile de rect operate in urgenta ) sau definitiv ( pentru toata viata , asa cum se intampla dupa amputatilor de rect pentru tumorile rectului mijlociu sau inferior ). In general operatiile pentru cec , colon drept si transvers nu au nevoie de anus contra naturii . Acest procedeu este aplicat mai des in operatiile pentru tumorile rectale

  Hemoroizii se asociaza cu cancerul de rect?

  Hemoroizii si cancerul de rect sunt boli diferite , cu cauze si tratament diferit .Ele pot evolua sincron si de multe ori sangerarile produse de tumora de rect sunt atribuite in mod gresit bolii hemoroidale. Orice sangerare anala - chiar si la pacientii cunoscuti cu hemoroizi – constituie un semnal de alarma si pacientul trebuie sa se prezinte urgent la consult medical si investigatii. Hemoroizii nu duc la cancer de rect, dar tumorile de rect pot produce aparitia de hemoroizi datorita tulburarilor de vascularizatie si de defecatie asociate .

  Care sunt factorii de risc pentru cancerul colorectal?

  Cauza exacta a aparitie cancerului colorectal nu a fost identificata, dar studiile efectuate au identificat principalii factori de risc :

  • Varsta - 70 % din cancerele colorectale apar dupa varsta de 60 ani .De aceea este indicata inceperea programului de screening (colonoscopie sau testul de sangerari oculte in materiile fecale ) dupa varsta de 60 ani .
  • Istoric familial de cancer colorectal – dubleaza riscul de a dezvolta aceasta boala
  • Boli genetice de tipul polipoza adenomatoasa familiala si cancerul calorectal nonpolipozic ereditar
  • Boli digestive asociate - polipoza colica, rectocolita ulcerohemoragica, boala Crohn
  • Dieta - in special dieta bogata in carne rosie si grasimi animale, saraca in fibre vegetale (fructe si legume)
  • Obezitatea si sedentarismul – sunt factori de risc ce pot fi combatuti prin modificarea comportamentala, la fel ca si dieta
  • Fumatul
  • Consumul de alcool
 • Apendicita acuta

  Apendicita acuta necesita prezentarea de urgenta la medic pentru a stabili diagnosticul. In caz de diagnostic pozitiv (confirmarea apendicitei acute) este necesara efectuarea operatiei de APENDICECTOMIE.

  Afla mai multe