Chirurgie Eso-Gastrica

 • Chirugia Eso-Gastrica se adreseaza patologiilor, benigne sau maligne, ale esofagului abdominal si ale stomacului.

  In Spitalul Medicover va puteti adresa prezentand urmatoarele tipuri de patologii:

  • Hernii hiatale – hernierea stomacului sau al altui viscer la nivelul toracelui
  • Boala de reflux gastroesofagiana – refluxul continutului gastric la nivelul esofagului
  • Achalazia – imposibilitatea relaxarii sfincterului eso-gastric (imposibilitatea trecerii continutului esofagian in stomac)
  • Tumori benigne/maligne gastrice
  • Ulcer gastric/duodenal acut perforat

  Procedurile efectuate:

  • Fundoplicatura pe cale laparoscopica – se adreseaza hernii hiatale si boala de reflux gastroesofagiana
  • Miotomia Heller pe cale laparoscopica – se adreseaza achalaziei
  • Gastrectomii distale/totale cu limfadenectomie extinsa – se adreseaza leziunilor maligne gastrice
  • Gastrectomii partiale – leziunilor benigne gastrice
  • Sutura ulcerului – se adreseaza ulcerului perforat
  • Gastrostomii – se adreseaza patologiei maligne avansate esofagiene, faringiene – necesara unei nutritii enterale
 • Fundoplicatura

  In caz ca suferi de hernie hiatala si/sau boala de reflux gastroesofagiana, chirurgul va recurge la o procedura ce presupune sutura diafragmului si prevenirea refluxului secretiei gastrice la nivelul esofagului prin creearea unui manson gastric la jonctiunea esogastrica. Acest manson poate fi de jur imprejurul esofagului pe 360° sau pe 180°, anterior sau posterior de esofag. Daca hernia hiatala este prea mare, chirurgul poate opta si pentru montarea unui material alloplastic (plasa). Aceste interventii pot fi grevate si de anumite riscuri postoperatorii: greutatea de a eructa sau a vomita, recidiva herniara sau a refluxului esofagian.


  Miotomia Heller

  Pentru a permite bolului de mancare de la nivelul esofagului sa ajunga in stomac pentru a fi digerat, in caz ca suferi de achalazie, chirurgul tau va fi nevoit a taia stratul muscular pe ultimii cm ai esofagului si pe primii ai stomacului. Miotomia Heller va fi insotita de efectuarea unei fundoplicaturi. Aceasta procedura va fi realizata pe cale laparoscopica.


  Gastrectomiile distale/totale

  Necesitatea unuia dintre tipurile enumerate de gastrectomii se decide de catre medicul chirurg, in functie de localizarea tumorii gastrice.

  Gastrectomia va fi intotdeauna insotita de o limfadenectomie extinsa pentru a asigura vindecarea. In cazul in care tumora este stabilita ca fiind stadiul IV (avansat - metastatic), gastrectomia are doar rol paleativ iar limfadenectomia nu mai este necesara. Refacerea continuitatii digestive se poate realiza cu intestinul subtire sau cu duodenul sub diferite montaje chirurgicale.

  Dupa interventie pacientii vor fi indrumati catre medical oncolog pentru a stabili tratamentul chimioterapeutic necesar, in functie de rezultatul examenului histoaptologic si/sau imunohistochimic.


  Gastrectomii partiale

  Acest tip de interventii pot fi efectuate atat pe cale laparoscopica cat si clasica. Ele pot fi efectuate pentru diferite tipuri de tumori benigne, prin care tumora este rezecata si stomacul este suturat.


  Ulcerul gastro-duodenal perforat

  Reprezinta o urgenta chirurgicala.

  In functie de timpul de la debutul durerii, operatia poate fi efectuata minim invaziv sau nu. Necesita sutura ulcerului iar, in unele cazuri, rezectii minime ale stomacului sau a primei parti a duodenului pana la gastrectomii partiale.


  Gastrostomia

  Aceasta interventie presupune montarea, printr-o incizie minima, a unui tub ce va face legatura cu stomacul, prin care pacientul se va putea alimenta cu alimente lichide sau semisolide.


  Diagnosticul tuturor acestor patologii, cat si tratamentul operator cat si cel postoperator (oncologic, urmarire chirurgicala, imagistica), pot fi realizate in cadrul Spitalului Medicover.