Chirurgie Parietala

 • Ramura a chirurgiei generale, chirurgia parietala abdominala are ca principal obiectiv tratamentul minim invaziv (laparoscopic) sau clasic al patologiilor peretelui abdominal antero-lateral.

  Principalele afectiuni abordate de aceasta ramura chirurgicala sunt reprezentate de:

  • Hernie
  • Eventratie
  • Tumori de perete abdominal

  In Spitalul Medicover va puteti adresa pentru urmatoarele tipuri de patologii:

  • Hernii inghinale
  • Hernii ombilicale
  • Hernii de linie alba/epigastrica
  • Hernii Spiegel/rare (lombare)
  • Eventratii postoperatorii (Hernii incizionale)
  • Evisceratii postoperatorii
  • Diastazis de drepti abdominali
  • Tumori (benigne/maligne) perete abdominal – lipoame, chiste sebacee, nev displazic, endometrioza parietala, metastaze parietale etc

  Spitalul Medicover ofera pacientilor cu patologie de perete abdominal (hernii, eventratii sau tumori de perete abdominal) o multitudine de solutii terapeutice, adaptate leziunii dar si particularitatilor individuale:

  • interventii chirurgicale prin abord clasic sau laparoscopic
  • interventii chirurgicale in urgenta sau programate
  • interventii chirurgicale adresate complicatiilor herniei sau eventratiei
  • refacerea peretelui abdominal cu proteze de polipropilen sau proteze composite care minimalizeaza aderentele postoperatorii
  • anestezie generala, rahianestezie sau anestezie locala
  • diagnostic si pregatire preoperatorie rapida, cu spitalizare postoperatorie de 1 - 2 nopti 

  Procedurile efectuate:

  • Cura laparoscopica a herniei inghinale – procedeu TEP (total extraperitoneal) sau TAPP (transperitoneal)
  • Cura chirurgicala (clasica) a herniei inghinale – procedeu Lichtenstein (alloplastic)
  • Cura laparoscopica a herniei ombilicale – procedeu alloplastic (cu plasa)
  • Cura chirurgicala a herniei ombilicale – procedeu alloplastic/monoplan
  • Cura laparoscopica a herniei femurale – procedeu alloplastic
  • Cura chirurgicala a herniei femurale – procedeu alloplastic/monoplan
  • Cura chirurgicala a herniei de linie alba – procedeu alloplastic/monoplan
  • Cura chirurgicala a herniei Spiegel
  • Cura laparoscopica a eventratiei – procedeu alloplastic
  • Cura chirurgicala a eventratiei – procedeu alloplastic/monoplan
  • Cura diastazisului de drepti abdominali
  • Excizia formatiunilor tumorale

  Pregatire preoperatorie:

  Inaintea interventiei, chirurgul va indica un set de analize de sange si o depistare a portajului Stafilococului Auriu din secretia nazala (mai ales la cei la care se va monta o plasa).

  In functie de comorbiditatile asociate ale pacientului, vor fi necesare alte consulturi, inclusiv cel preanestezic.

 • Hernia abdominala

  Hernia abdominala se caracterizeaza prin exteriorizarea organelor abdominale sub tegument, prin orificii anatomice preexistente la nivelul abdomenului (orificiul ombilical, orificiul inghinal, orificiul femural etc ).

  Afla mai multe


  Hernia inghinala

  Pentru hernia inghinala, in Spitalul Medicover folosim trei procedee chirurgicale

  Afla mai multe


  Hernia femurala

  Pentru hernia femurala sunt indicate aceleasi tipuri de proceduri ca si in hernia inghinala, atat laparoscopic cat si clasic.

  Plasa in procedeul clasic va fi de timp “umbreluta”.


  Hernia ombilicala

  O hernie de perete abdominal reprezinta protruzia sau proiectia unui organ sau tesut, printr-o zona a peretelui abdominal care in mod normal mentine in abdomen aceste structuri, modificare ce apare in urma rupturii sau slabirii acestei zone de musculatura.

  Afla mai multe


  Hernia de linie alba/epigastrica

  Hernia de linie alba si herniile epigastrice se confunda de foarte multe ori. Ele difera doar ca localizare la nivelul liniei albe abdominale (linia ce uneste ombilicul de apendicele xifoid al sternului). Majoritatea sunt de dimensiuni mici si destul de dureroase.

  Fiind de dimensiuni mici, de foarte multe ori nu este nevoie de montarea unui material alloplastic, ci doar de reducerea continutului herniei si de sutura defectului parietal. Altfel, are aceleasi indicatii de proceduri ca si hernia ombilicala.


  Hernia Spiegel/Lombara

  Hernia Spiegel apare la nivelul liniei semilunare Spiegel, iar hernia lombara la nivelul orificiului lombar. Sunt hernii destul de rare.

  De foarte multe ori ele sunt diagnosticate intraoperator si sunt abordate in majoritatea timpului prin procedee clasice (laparotomie exploratorie).


  Eventratia

  Reprezinta exteriorizarea organelor abdominale printr-un defect parietal (gaura) situat la nivelul unei cicatrici abdominale postoperatorii

  Afla mai multe


  Eventratiile postoperatorii

  Reprezinta defectele parietale aparute in urma unor interventii chirurgicale, numite si popular “ruptura operatiei”. In functie de dimensiunea eventratiei, chirurgul va opta pentru o interventie clasica sau laparoscopica. Interventiile laparoscopice sunt indicate pentru eventratiile de dimensiuni mici sau medii. Plasa ce va fi montata va trebui sa fie mai mare decat defectul parietal. 

  Eventratiile de mari dimensiuni vor necesita montarea unor plase de substitutie (ce vor inlocui efectiv peretele abdominal).Anestezia generala este de cele mai multe ori indicata, iar spitalizarea va dura cel putin 3 zile.


  Evisceratiile postoperatorii

  Sunt definite ca evacuarea unui organ intraabdominal la exterior printr-o plaga la nivelul peretelui abdominal, plaga operatorie recenta de cele mai multe ori.

  Reprezinta interventii de urgenta, ce necesita readucerea in cavitatea abdominala a organelor eviscerate. Necesita sutura parietala, intarita uneori prin montarea unui material alloplastic (plase).


  Excizia formatiunilor tumorale parietale

  Acestea pot fi atat tumori benigne cutanate si subcutanate (lipoame, chisturi sebacee, nevi displazici, endometrioza parietala), cat si tumori maligne sau suspect maligne (liposarcoame, sarcoame, metastaze parietale, melanoame etc).

  In functie de marimea tumorii, complexitatea interventiei chirurgicale si tipul anesteziei, internarea poate fi de zi (presupune 6-8 ore de spitalizare) sau de o zi (24 de ore).

  Daca tumorile sunt suspect de a fi maligne (suspiciune de cancer) sau confirmate, atunci exciziile trebuie sa fie largi, cu margini de siguranta.

  Piesele de excizie vor fi trimise pentru examinare histopatologica.


  Excizia formatiunilor tumorale parietale

  Acestea pot fi atat tumori benigne cutanate si subcutanate (lipoame, chisturi sebacee, nevi displazici, endometrioza parietala), cat si tumori maligne sau suspect maligne (liposarcoame, sarcoame, metastaze parietale, melanoame etc).

  In functie de marimea tumorii, complexitatea interventiei chirurgicale si tipul anesteziei, internarea poate fi de zi (presupune 6-8 ore de spitalizare) sau de o zi (24 de ore).

  Daca tumorile sunt suspect de a fi maligne (suspiciune de cancer) sau confirmate, atunci exciziile trebuie sa fie largi, cu margini de siguranta.

  Piesele de excizie vor fi trimise pentru examinare histopatologica.


  Tumorile peretelui abdominal

  Sunt tumori ce se dezvolta din structurile proprii ale peretelui abdominal (lipoame, fibroame, tumori desmoide, sarcoame) sau tumori cu originea in alte tesuturi (endometrioza peretelui abdominal, tumori metastatice). Necesita intotdeauna tratament chirurgical pentru ca modifica dinamica peretelui abdominal, provoaca durere si un deficit estetic important.

  Aparitia tumorilor de perete abdominal este sesizata in general de pacienti. Evaluarea dimensiunilor intinderii si profunzimii acestor tumori necesita investigatii imagistice avansate: ecografie de perete abdominal, tomografie computerizata, sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

  Tratamentul chirurgical are ca obiectiv rezectia in totalitate a tumorii si reconstructia (refacerea) peretelui abdominal, fiind folosite cu succes materiale sintetice de tipul polipropilenei.


  Cura diastazisului de muschi drepti abdominali

  Reprezinta o relaxare a peretelui abdominal. Aceasta relaxare poate aparea atat supra cat si subombilical. De cele mai multe ori apare dupa perioada de graviditate. Presupune sutura aponevrozei muschilor drepti abdominali, necesitand anestezie generala si o zi de internare.