Actioneaza responsabil. Imunizarea activa este cea mai eficienta forma de protectie impotriva gripei

Medicover sustine comportamentul responsabil si da startul campaniei de vaccinare. Si in acest an va puteti programa in clinicile noastre pentru administrarea vaccinului VaxigripTetra – vaccin gripal tetravalent pentru adulti si copii cu varsta de peste 6 luni pentru sezonul 2022/2023. Retineti: circulatia virusurilor gripale este imprevizibila, iar debutul si amploarea raspandirii gripei in acest sezon nu pot fi anticipate cu precizie. Singura si cea mai eficienta forma de protectie impotriva gripei ramane imunizarea activa prin vaccinare antigripala.
Actioneaza responsabil. Imunizarea activa este cea mai eficienta forma de protectie impotriva gripei

Gripa este o infectie respiratorie virala acuta care afecteaza caile respiratorii (nas, gat, bronhii, uneori plamanii) si este cauzata de virusurile gripale tip A si B. Spre deosebire de racelile comune, gripa are potential de a evolua spre complicatii severe si poate conduce la agravarea unor probleme de sanatate existente.

Grija pentru cei dragi din viata noastra poate imbraca diverse forme, vaccinarea antigripala este una dintre ele, o modalitate de protectie sanatatii noastre, dar si a persoanelor vulnerabile din familie, prietenilor si cunostintelor aflate in conditii medicale deosebite: asteapta venirea pe lume a unui copil, au un bebelus in casa, lucreaza intr-un centru de ocrotire pentru persoane varstnice.

Suna in call center  021 9896 pentru a afla in ce clinici Medicover din Bucuresti puteti cere administrarea vaccinului antigripal si pentru mai multe detalii despre campania de vaccinare antigripala 2022-2023 sau solicita direct o programare de vaccinare

Care sunt grupurile de persoane vulnerabile?

Grupele populationale considerate de risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in sezonul 2022 – 2023 sunt:

  • Persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice
  • Pacienti cu diabet zaharat, obezitate, astm, virusul imunodeficienței umane (HIV)
  • Copii mici cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 59 luni
  • Femei insarcinate
  • Medici, cadre sanitare si personal auxiliar, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani), ai unitatilor de ingrijire bolnavi cronici, ocrotire sociale,asistenta medicala la domiciliu, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacienti si/ sau alte persoane vulnerabile (copii, persoane in varsta in familie).

De ce am nevoie sa ma vaccinez daca sunt sanatos?

Virusurile gripale nu fac distinctie intre pacienti. Orice persoana poate “sa ia gripa” si poate sa transmita virusul gripal. Circulatia virusurilor nu se afla in controlul uman.

Starea clinica, varsta si stilul de viata sanatos care include un regim alimentar echilibrat si activitate fizica regulata diminueaza riscul de a suferi consecintele severe in urma contractarii gripei, insa nu reprezinta garantii ale unei evolutii favorabile a gripei.

Persoana clinic sanatoasa si fara semne de boala (tuse, secretii nazale) transmite virusul gripal catre o persoana din grupele populationale cu risc fara sa stie.

Cum se transmite gripa?

Secretiile eliminate in timpul tusei, stranutului sau vorbirii reprezinta principalul vector de transmitere a infectiei gripale.
Gripa se transmite astfel atat prin contact direct, de la o persoana la alta pe cale respiratorie, cat si prin contactul cu suprafete contaminate.

Infectia gripala este contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor, ceea ce reprezinta un motiv in plus pentru imunizarea in scop profilactic deoarece persoane aparent sanatoase pot avea si transmite virusul gripal catre alte persoane vulnerabile, expunandu-le unor riscuri: agravare a problemelor de sanatate existente, spitalizare, evolutie a gripei catre complicatii respiratorii precum pneumonia si chiar deces.

Care sunt simptomele gripei?

  • Febra
  • Oboseala
  • Tuse
  • Rinoree
  • Durerile musculare
  • Dureri de gat
  • Durerile de cap.

Campanie vaccinare antigripala 2022-2023 Medicover

In cadrul campaniei de vaccinare antigripala pentru sezonul 2022-2023 in clinicile Medicover vom utiliza VaxigripTetra –  vacin gripal tetravalent pentru adulti si copii cu varsta de peste 6 luni, ce ofera protectie in 2-3 saptamani de la administrarea injectiei impotriva a doua subtipuri de virus gripal de tip A si a doua tipuri de virus gripal de tip B.

Vaccinul antigripa este conform cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si deciziei Uniunii Europene pentru sezonul acesta.
Administram exclusiv vaccinuri achizitionate de Medicover.

De ce trebuie sa ma vaccinez antigripal in fiecare an?

Tulpile virusurilor gripale sufera modificari, iar continutul vaccinurilor antigripale se actualizeaza si el periodic, in functie de tulpinile care circula. Spre exemplu, pentru campania de vaccinare 2022-2023, vaccinul antigripal contine aceste patru tulpini:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)
  • B/Austria/1359417/2021
  • Phuket/3073/2013.

Tot din acest motiv vaccinarea antigripala nu asigura protectia si fata de alte viroze respiratorii provocate de adenovirusuri, virus sincitial respirator si altele.
De asemenea, protectia oferita de vaccin scade odata cu trecerea timpului. Vaccinarea anuala este singura in masura sa ofere protectia corespunzatoare.

 

Pentru vaccinare puteti suna direct in Call Center. Pentru copii este necesara o programare prealabila la medicul de familie sau la medicul pediatru.

021 9896

 

 

Data publicării 17.10.2022
Data ultimei actualizari 23.10.2023