Care este protocolul de vizita al mamei si nou-nascutului in Maternitatea Medicover?

Deoarece am primit frecvent intrebari legate de protocolul de vizita pentru mama si nou nascut, precum si despre accesul insotitorilor in sala de nastere, raspundem tuturor acestor intrebari in urmatorul material. Mentionam ca aceste reguli sunt in vigoare incepand cu data de 11.04.2022 si pot suferi modificari, in functie de evolutia situatiei pandemice si de gradul de incarcare al sectiei.
Care este protocolul de vizita al mamei si nou-nascutului in Maternitatea Medicover?

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Protocolul de vizita pentru mama si nou nascut

Din cauza situatiei epidemiologice actuale, in contextul pandemiei COVID-19, accesul vizitatorilor in maternitate este inca restrictionat. Insa, usor usor, lucrurile revin la normal.

Fiecare pacienta internata in regim single poate primi o vizita dupa nastere, cu o durata de  maxim 15 minute. Vizita va putea avea loc la 2 ore sau mai mult dupa nastere, in urma unei programari, in functie de intervalele orare disponibile.

Persoana care viziteaza mama si nou nascutul, indiferent de gradul de rudenie, trebuie sa fie clinic sanatoasa, sa nu prezinte semne clinice de infectie respiratorie, sa poarte masca si echipament de protectie. Accesul in unitate se va face pe baza unui act de identitate.

Programarea vizitei va fi realizata de pacienta la personalul medical, dupa nastere. Programarile vor fi efectuate in functie de numarul de sloturi disponibile alocate pe sectie.  

Vizitatorul va fi echipat cu masca, calota, halat de vizitator, botosi si va primi detalii legate de procedurile interne privind vizita.

Protocol de vizita in Maternitatea Medicover

Protocol insotitor la nastere

Pacientele internate in cadrul Maternitatii din Spitalul Medicover pot beneficia de un insotitor in sala de nastere, daca solicita in prealabil acest lucru. Accesul insotitorului este permis strict in sala de nasteri, dupa obtinerea acordului formal al medicului responsabil, si in functie de gradul de incarcare al sectiei la acel moment.

Pe parcursul vizitei, insotitorul va trebui sa respecte cateva reguli esentiale:

  • Va fi echipat cu halat de unica folosinta, botosi, capelina, masca, viziera, manusi de unica folosinta, toate fiind puse la dispozitie de spital; echipamentul va fi purtat corect pe intreaga perioada petrecuta in sala de nastere
  • Va ocupa un loc special desemnat, incercand sa nu impiedice buna desfasurare a actului medical
  • Vu va putea inregistra foto/video decat cu acordul scris al tuturor persoanelor prezente in sala de nasteri
  • Va respecta cererile adresate de catre personalul medical, inclusiv cererea de parasire temporara sau definitiva a salii de nastere
  • Inregistrarea video si fotografierea sunt permise cu acordul scris al tuturor persoanelor prezente in sala de nasteri
  • Va respecta prevederile din Regulamentul de Ordine Interioara pentru Pacientii Internati.

Persoana care insoteste mama, indiferent de gradul de rudenie, trebuie sa fie clinic sanatoasa si sa nu prezinte semne clinice de infectie respiratorie. Accesul in unitate se va face pe baza unui act de identitate si a unei dovezi care sa ateste statutul COVID la momentul vizitei.

  • Test Covid PCR negativ nu mai vechi de 72 ore SAU
  • Dovada vaccinarii Covid complete la mai mult de 10 zile anterior vizitei SAU
  • Dovada faptului ca a fost in evidenta la medicul de familie sau DSP cu infectie SARS-COV-2 cu nu mai mult de 90 de zile anterior vizitei

Accesul persoanei desemnate se va face pe baza unei cereri completate de catre pacienta, si aprobata de catre medicul responsabil la acel moment.

Consultant Medical Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC
Data publicării 11.04.2022