Dr. Mircea Onaca si Dr. Gheorghe Nita au realizat primele interventii cu robotul da Vinci la Spitalul Medicover Pipera

Primele interventii minim-invazive asistate robotic au fost realizate in Spitalul Medicover Pipera. Dr. Mircea Onaca si Dr. Gheorghe Nita, reputatii profesionisti in Urologie si Uro-oncologie, au realizat doua interventii de prostatectomie radicala robotica (extirparea integrala a prostatei) in cazurile a doi pacienti diagnosticati cu cancer de prostata.

Prostatectomia radicala reprezinta una dintre interventiile majore care beneficiaza la cel mai inalt nivel de avantajele tehnologiei robotice atat prin spitalizarea redusa si diminuarea riscului de complicatii, cat si prin rezultatele obtinute – pastrarea continentei urinare si pe cat posibil a functiei sexuale.

Prostatectomia radicala presupune inlaturarea integrala a glandei prostatice prin interventie chirurgicala. In timpul interventiei sunt indepartate si veziculele seminale, uneori si ganglionii limfatici din zona pelvisului. Obiectivul principal al prostatectomiei consta in eliminarea formatiunii tumorale, cu obtinerea unei marje clare de siguranta (tesut sanatos) la distanta de tumora.

De asemenea, abordarea minim-invaziva a acestor tumori maligne localizate la nivelul prostatei, creste sansele recuperarii activitatii sexuale prin pastrarea intacta a nervilor si recapatarea controlului asupra vezicii urinare – proces intarziat in cazul chirurgiei deschise. Durerea resimtita postoperator este mai mica, pierderile de sange sunt minime si timpul de recuperare este mai scazut in urma interventiei robotice, prin urmare, impactul asupra calitatii vietii pacientului este considerabil diminuat.

Tratamentul chirurgical pentru indepartarea formatiunii tumorale prin tehnica minim-invaziva, cu ajutorul robotului da Vinci, este o decizie atent cantarita de catre echipa medicala in urma evaluarii medicale individuale, tinand cont, printre altele, de varsta pacientului si de istoricul clinic al acestuia.

Echipa operatorie - Urologie robotica

 

Potrivit The Global Cancer Observatory, cancerul de prostata este a doua cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor din Romania, in 2020, incidenta acestei neoplazii fiind de 14.9%, cu 8.055 de noi cazuri diagnosticate.

In fazele initiale, cancerul de prostata nu determina aparitia unor manifestari clinice care ar putea alerta pacientul, ceea ce amplifica importanta testelor de screening. Se recomanda ca metoda de screening cancer de prostata un test de sange PSA si un examen medical la medicul specialist urolog barbatilor cu varsta de peste 50 de ani. Scaderea nivelul PSA din sange sub 0,1 ng/ml este una dintre tintele tratamentului chirurgical al cancerului de prostata. Ulterior eradicarii complete a tumorii, pacientului i se recomanda determinarea regulata a valorilor PSA.

Cel mai modern spital multidisciplinar din reteaua Medicover Romania a fost inaugurat la inceputul lunii iunie. Amplasat intr-o zona usor accesibila, pe Sos. Fabrica de Glucoza, nr. 11G, in apropierea autostrazii Bucuresti - Ploiesti, noul spital prevazut cu 7 Sali de operatie dotate cu cele mai avansate tehnologii chirurgicale si sectie ATI moderna, ofera pacientilor calitatea unui act medical la standarde de excelenta.

Data publicării 09.06.2023
Data ultimei actualizari 22.03.2024