Care sunt simptomele si cauzele meningitei acute virale?

Meningita este o afectiune acuta, cel mai frecvent de cauza infectioasa, a sistemului nervos central.
meningita acuta virala
Despre meningita acuta virala

Care sunt simptomele meningitei acute virale?

Boala se manifesta, de obicei, prin febra, varsaturi, fotofobie (dificultati in a suporta lumina), dureri de cap (semne datorate cresterii presiunii in cutia craniana), somnolenta, convulsii sau alte semne neurologice. Uneori apar eruptii de scurta durata (discrete, fara mancarimi). Febra poate atinge valori mari (39- 40 grade), dureaza cateva zile, cel mai mult 7-10 zile si are uneori caracter bifazic.


Meningita acuta de cauza virala este cel mai des intalnita si ea poate debuta cu simptomele unei banale infectii respiratorii (rinoree, tuse, conjunctivita), urmand ca, in cateva ore, sa apara semnele specifice descrise mai sus. In Romania, la producerea meningitelor virale acute la copii predomina virusul urlian (mai frecvent iarna si primavara) si enterovirusurile (peste 70 serotipuri, mai frecvent vara si toamna).


Boala reprezinta o urgenta medicala cu internare obligatorie intr-un serviciu de boli infectioase. Recomandam prezentarea la medic la aparitia primelor simptome.


In general, meningitele virale se vindeca rapid si complet. Totusi se semnaleaza persistenta unor tulburari din perioada acuta (cefalee, iritabilitate, instabilitate emotionala) si in perioada de convalescenta.

Cum se poate preveni meningita acuta virala?

Modalitatea de prevenire a meningitelor virale este cea recomandata in cazul tuturor infectiilor si anume:
  • sa evitam spatiile aglomerate,
  • sa evitam contactul cu persoane bolnave,
  • sa pastram regulile generale de igiena.
  • Avand in vedere ca enterovirusurile se pot contacta pe cale fecal – orala, spalatul corect al mainilor este obligatoriu; de asemenea, se recomanda precautie in utilizarea strandurilor sau a piscinelor pentru femeile insarcinate si pentru copii.
Protecția împotriva intepaturilor de țânțari (folosind spray repelent împotriva insectelor) este recomandată pentru a împiedică contactarea arbovirusurilor implicate în declanșarea meningitei.

 

Vaccinarea ramane cea mai buna masura in combaterea infectiei cu virusul polio, urlian, varicelei, rujeolei – serviciu disponibil in toate clinicile Medicover din București si din tara.
Data publicării 05.10.2018