Coronavirus este o infectie despre care trebuie sa stim mai multe

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli, de la raceala comuna, pana la boli mai severe, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si sindromul respirator acut sever (SARS-CoV)

COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Noul virus nu a fost cunoscut inainte de aparitia focarului in Wuhan, China, in decembrie 2019.

Cum se transmite Coronavirus

Noul Coronavirus este un virus care se raspandeste, in primul rand, prin contactul cu o persoana infectata, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. De aceea, daca stranuti sau tusesti, acopera-ti gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, ce trebuie aruncat imediat la cosul de gunoi.

Virusul are un camp de raspandire foarte dezvoltat si se transmite si pe cale aeriana si prin atingere. Virusul se transmite si prin sarut.

Riscul transmiterii este crescut in conditiile in care distanta intre doua persoane este mai mica de 1,5 m, iar timpul petrecut impreuna, intr-un spatiu neaerisit, mai ales, depaseste 15 minute.

Perioada de inclubatie pentru SARS-CoV-2 este de minimum 5 si maximum 10 zile, dar in general 6-7 zile.

Este recomandat, in general, sa respiram pe nas, nu pe gura, pentru ca nasul este un filtru pentru germeni, pentru impuritatile din mediul inconjurator

Care sunt simptomele Coronavirus

Exista mai multe categorii de simptome:

  • Asimtomatic
  • Simptome usoare (durere in gat, tuse seaca, febra peste 38 de grade, stare generala de oboseala si dureri musculare)
  • Simptome severe 40% din cazuri ajung la pneumonie, insuficienta respiratorie acuta
  • Pierderea mirosului pentru o scurta durata de timp

In cazul in care ai simptome de boala, ia legatura cu medicul tau de familie, care, cunoscandu-ti istoricul afectiunilor si punandu-ti intrebari legate de statusul actual, iti va da cel mai adecvat sfat.

Simptome alarmante pentru pneumonie, suna la 112

  • somnolenta
  • confuzie
  • frecventa respiratorie peste 30 (se calculeaza foarte usor si acasa - vedeti de cate ori se misca toracele pe minut! Daca este intre 14 si 18, respiratia este buna, muschii respiratori isi fac bine treaba)
  • tensiune mai mica de 9/6 in cazul unei persoane cu tensiune normala (13 sau 14)

Care sunt diferentele intre gripa si Coronavirus

Simptomele infectarii pot fi asemanatoare cu cele ale gripei sau ale unei raceli. 

Cel mai important ramane, ca urmare, contextul epidemiologic:

  • persoane care au venit din zone cu transmitere comunitara extinsa (focare de infectie, zone in carantina)
  • persoane care au intrat in contact cu o persoana confirmata cu COVID-19

Singura modalitate de testare ramane laboratorul, insa testele nu pot fi facute la cerere, doar daca exista suspiciune de infectare sau simptomatologie.

Definitia de caz pentru infectarea cu noul coronavirus este debut brusc cu febră (in doar cateva ore) tuse, dificultate la respiratie, dureri in gat.

Vaccinul impotriva gripei nu protejeaza in fata infectiei cu Coronavirus.

Care sunt grupele de risc ce pot dezvolta complicatii la COVID-19

Principalele boli cu factori de risc pentru dezvoltarea unor complicatii sunt diabetul, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, bolile respiratorii si afectiunile pentru care se urmeaza tratamente cu imunosupresor. Asta inseamna ca sunt la risc de complicatii si cei care au trecut printr-un transplant.

In esenta, specialistii sunt de acord ca orice manifestare preexistenta la nivel pulmonar poate creste riscul de manifestari pulmonare, dar si ca orice patologie (chiar o banala sinuzita) asociata infectiei cu Coronavirus, ingreuneaza tratamentul si timpul de vindecare.

Varstnicii si persoanele care au comorbiditati (anumite boli cronice pentru care urmeaza un tratament) sunt mai afectati si mai expusi riscului decat restul populatiei.

Infectia cu coronavirus poate afecta si inima, pentru ca orice virus care induce probleme respiratorii poate determina si miocardita, adica inflamatia miocardului.

Femeile insarcinate au imunitatea mai scazuta si se incadreaza in categoria de risc de a face complicatii, dar boala nu se transmite copilului la nastere si nici prin alaptare. In perioada de sarcina, femeile prezinta un risc mai mare de a contracta boli respiratorii, nu doar COVID 19, ci si alte boli respiratorii. Toate infectiile respiratorii trebuie tratate, in caz contrar pot afecta fatul. Exista medicamente pe care gravidele le pot lua, acestea fiind compatibile cu sarcina, dar si cu alaptarea.

Copiii, conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, organism al Uniunii Europene, sunt afectati de infectarea cu noul coronavirus intr-o mult mai mica masura decat adultii. Cei cu varsta sub 10 ani reprezinta 1% din totalul cazurilor raportate, si 4% cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 19 ani.

Cum se previne Coronavirus

  • NU intra in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domiciliu, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Limiteaza la maximum orice contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, imbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.
  • Fereste copiii de locurile de joaca
  • Spala-te cat mai des pe maini, cu apa si sapun, sau dezinfecteaza-le cu o solutie pe baza de alcool 70%
  • Foloseste masti de protectie pentru nas si gura, chiar daca nu sunt medicale.
  • Mastile de protectie de unica folosinta se arunca imediat ce se umezesc.
  • Mastile de protectie refolosibile se spala imediat dupa folosire si se calca!
  • Foloseste, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. 
  • Pentru distante mici, foloseste modalitati alternative de deplasare: bicicleta sau trotineta electrica, mersul pe jos.
  • In magazine pastreaza distanta fata de celelalte persoane si igienizeaza-ti mainile la iesire
  • Limiteaza folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul sau telefonul sau plati online - transmiterea virusurilor se realizeaza si prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un numar foarte mare de persoane.
  • Aeriseste de mai multe ori pe zi incaperile in care iti desfasori activitatea
  • NU bea lichide din aceeasi sticla/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacamuri.
  • Suprafetele alimentelor ambalate merita sa fie decontaminate pentru ca intri in contact cu acestea iar apoi poti duce, in mod reflex, mainile la ochi, la nas sau gura
  • Nu exista un medicament sau supliment alimentar care sa-ti mareasca imunitatea la maximum

Consultant Medical Dr. Anca Paunescu Medic Specialist - Medicina Generala
Data publicării 07.04.2020
Data ultimei actualizari 17.07.2023