Somnul copiilor si impactul oboselii parentale asupra sanatatii

Somnul la bebelusi, somnul la 2 luni, la 3 luni, 4 luni, 9 luni, somnul la 1 an, somnul la 2 ani sunt printre subiectele cele mai cautate si discutate in randul parintilor aflati la inceput de drum. Desi somnul este o componenta fundamentala in viata oricarui individ, indiferent de varsta acestuia, preocuparea pentru somn atinge apogeul in primele luni, respectiv in primii ani de viata ai copilului.
Somnul copiilor si impactul oboselii parentale asupra sanatatii

Cuprins

Epuizarea parintilor pe fondul lipsei de somn

Epuizarea parintilor, cauzata, printre altele, de lipsa somnului, duce la cresterea productiei radicalilor liberi responsabili de deteriorarea celulelor si accelerarea procesului de imbatranire, afecteaza functia mitocondriilor, ceea ce diminueaza energia necesara organismului pentru a functiona; tot la nivelul proceselor celulare, somnul insuficient si oboseala afecteaza sinteza proteinelor si a metabolismului.

De asemenea, lipsa somnului:

  • Afecteaza memoria si capacitatea de concentrare
  • Scade puterea de aparare a organismului in fata infectiilor
  • Este asociata cu un risc mai mare de aparitie si dezvoltare a unor afectiuni cronice precum diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, boli cardiovasculare.

Afla mai multe despre somnul insuficient - la ce riscuri ne expunem cand nu dormim?

Atunci cand NU dormim comportamentul ni se modifica, gandim, simtim si actionam diferit pe fondul oboselii. Suntem nervosi, irascibili, impulsivi, tristi, nu avem rabdare si tindem sa ne izolam, nevoia de somn fiind o nevoie primara, cum este si nevoia de hrana.

De ce bebelusul meu nu doarme?

Desi poate sa para ciudat, dar asa cum copiii nu mananca orice, nu merg, nu vorbesc ca adultii imediat dupa ce se nasc, nici nu dorm ca adultii. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normala. Afla mai multe despre somnul fragmentat al copiilor mici - de ce nu dorm bebelusii?

Scena populara din filme, cand tinerii parinti pun nou-nascutul in patutul sau, apoi acesta doarme pana dimineata cand se trezeste zambitor si mananca, este imaginea idilica la care suntem cel mai des expusi. In realitate, la prea putini nou-nascuti, bebelusi si copii mici functioneaza asta. La primul copil, multi vor descoperi ca cel mic nu doarme, prin a nu dormi se intelege ca nu doarme cum au citit parintii ca trebuie sa doarma, cum au vazut la alti copii sau cum au vazut prin filme. Somnul este unul fragmentat, marcat de multiple treziri nocturne. Este punctul in care apar ingrijorarile: „bebelusul meu nu doarme, are o problema?" „bebelusul meu nu doarme suficient, o sa aiba probleme de sanatate?".

Parintii mai experimentati, care au trecut deja prin experienta unui copil sau al caror copil a crescut, recomanda rabdarea: copilul creste si in cele din urma va dormi bine. Doar ca rabdarea este ultimul cuvant pe care un parinte in pragul epuizarii are nevoie sa il auda. Astfel, o intreaga arie de cercetare si activitate s-a dezvoltat in zona asta, consultanti in somnul bebelusului, consilieri si specialisti in somnologie. Proaspetii parinti isi indreapta adesea atentia catre aceste servicii in speranta ca cel mic va dormi mai bine si astfel, vor avea si ei parte de un somn odihnitor, toata noaptea.

Asa cum unele rutine si tipare de somn pot functiona foarte bine in cazul unor bebelusi si copii mici, altele se vor dovedi un esec total. Daca noi adultii, in functie de educatie, situatie materiala si obisnuinte, suntem atat de diversi din orice punct de vedere (social, alimentar etc), tot asa si cei mici sunt unici in felul in care interactioneaza, mananca si … dorm.

Nu exista o reteta magica care sa il faca pe copil sa doarma. Studiile si articolele de specialitate pot ajuta parintii sa afle ce este normal in materie de somnul copilului, sa le ofere instrumente pe care implementandu-le sa isi ajute copilul sa doarma, insa nu fac minuni si nici nu pot modifica predispozitia genetica a copilului ori nevoile sale individuale de somn.

Ce spun studiile despre somnul copiilor mici?

Academia Americana de Medicina a Somnului spune ca durata unui somn sanatos la copii variaza in functie de varsta si de nevoile biologice individuale ale celui mic, dar in general, pentru o dezvoltare sanatoasa, recomandarile oficiale indica:

Intre 12 si 16 ore de somn

intr-un interval de 24 de ore, somn de zi + somn de noapte

4 – 12 luni

Intre 11 si 14 ore de somn

intr-un interval de 24 de ore, somn de zi + somn de noapte

1 – 2 ani

Intre 10 si 13 ore de somn

intr-un interval de 24 de ore, somn de zi + somn de noapte

3 – 5 ani

 

Intre 9 si 12 ore de somn

intr-un interval de 24 de ore

6 – 12 ani

Este important de retinut ca dincolo de varsta si de nevoile biologice individuale, somnul copilului mai este influentat si de predispozitia genetica (unii au pur si simplu nevoie de mai mult sau mai putin somn comparativ cu media), existenta unui mediu si a unor rutine propice pentru somn, activitatea fizica si alimentatia (copiii cu un nivel de activitate crescut si un aport nutritiv optim tind sa aiba parte de un somn mai bun), dar si de starea de sanatate (pentru ca unele afectiuni medicale pot interfera atat cu cantitatea, cat si cu calitatea somnului).

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), recomandarea este de:

  • 14 - 17 ore de somn intre 0 si 3 luni
  • 12 - 16 ore de somn intre 4 si 11 luni.
  • Cu mentiunea ca pana la varsta de 12 luni au nevoie de cel putin 30 de minute de activitate fizica (daca inca nu merg, activitatea fizica din timpul zilei poate inseamna statul pe burtica) si 0 timp petrecut in fata ecranelor (tv, tableta, telefon etc).
  • 11- 14 ore de somn intre 1 si 2 ani.
  • Cu cel putin 180 de minute de activitate fizica (usoara, moderata sau intensa). Perioada de sedentarism la aceasta categorie de varsta nu ar trebui sa depaseasca o ora si include statul in carucior, marsupii si altele similare. Expunerea la ecrane nu este deloc recomandata.
  • Incepand cu varsta de 2 ani, perioada de timp petrecuta in fata unui ecran nu ar trebui sa depaseasca o ora.
  • 10 - 13 ore de somn intre 3 si 4 ani.
  • Cu cel putin 180 de minute de activitate fizica pe parcursul zilei (dintre care cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata spre intensa) si perioadele de stat prelungit (sedentarism) sa nu depaseasca 60 de minute, iar expunerea la ecran sa nu depaseasca tot 60 de minute.

Un studiu realizat in Canada pe un esantion reprezentativ de copii a aratat ca 23,5% dintre acestia NU au avut 6 ore de somn neintrerupt pana la varsta de 5 luni.

Dintre acesti copii, 32,9% nu au reusit sa aiba un somn de 6 ore neintrerupt pana la varsta de 29 de luni (2,5 ani).

Hranirea copilului la trezire este factorul cel mai des asociat cu intreruperea somnului la bebelusii care nu au legat 6 ore de somn pe noapte pana la 5 luni. Prezenta parintilor la somn a fost factorul cel mai des si puternic asociat cu somnul intrerupt al copilului pana la varsta de 29 de luni (2,5 ani).

Alte studii au scos la iveala faptul ca bebelusii alaptati petrec mai mult timp in stare de veghe decat cei hraniti cu biberonul. Mamele care alapteaza au un somn mai fragmentat in comparatie cu mamele care isi hranesc micutii cu biberonul.

Consolidarea somnului evolueaza rapid in copilaria timpurie. Comportamentul parintilor la ora de somn si raspunsul la trezirile nocturne sunt strans legate de consolidarea somnului. Interventia timpurie prin informare si adoptarea unor rutine propice somnului pot ajuta la consolidarea somnului celui mic, insa necesita perseverenta si rabdare pentru ca, de la copil la copil, rezultatele pot aparea mai devreme sau mai tarziu.

Rutinele benefice somnului la copii

Nou-nascutii si sugarii au un somn fragmentat (unii mai mult decat altii), este o etapa normala in dezvoltarea acestora. Cu toate acestea, este indicata implementarea unor rutine de somn cat mai devreme posibil si sustinerea acestora pe termen lung pentru a avea beneficii.

  • Ora de culcare si ora de trezire sa fie constanta (inclusiv in zilele libere si in weekend-uri).
  • Creati rutine relaxante inainte de somn, cum ar fi o baie. Atentie, daca cel mic pare mai degraba energic si voios dupa baie, poate ar fi bine ca momentul baitei sa aiba loc mai devreme, iar inainte de somn sa alegeti o alta rutina, o plimbare in brate prin casa daca are cateva luni sau citit o poveste daca este mai mare.
  • Stimularea excesiva cu jocuri energice, jucarii zgomotoase, cu lumini nu este recomandata la nicio varsta.
  • Camera, locul unde doarme cel mic sa fie unul linistit, cu temperatura optima, pe timpul zilei sa nu bata soarele, lenjeria de pat sa fie confortabila, iar pijamaua potrivita cu sezonul.
  • Inlaturati din spatiul de somn jucarii si dispozitive electornice ce ii pot distrage.

In primele luni de viata parintii pot avea dificultati in a observa de cat somn au nevoie cei mici.

Un copil care are nevoie de mai putin somn si care doarme numarul minim de ore indicat de recomandarile oficiale poate confuza parintii. Desi doarme mai putin decat alti copii de varsta sa, copilul este „perfect functional", voios si gata de joaca.

Totodata, la aparitia semnelor de somn ale bebelusului (frecat la ochi, cascat, agitatie), unii dintre acestia vor adormi mai repede, in timp ce altii, cand deja a trecut de momentul proprice pentru adormire si vor deveni si mai greu de adormit. Pentru a cunoaste si intelege reactiile si nevoia de somn este esential ca parintele sa isi aloce timp de observare a comportamentului copilului.

Primii ani din viata copilului pot fi coplesitori si epuizanti pentru parinti. Somnul putin si de slaba calitate, alaturi de alte provocari persoanale si profesionale, ne pune la incercare rabdarea si ne suprasolicita pe toate planurile - fizic, psihic, emotional. De cate ori tanjiti dupa noptile odihnitoare de dinainte de a avea copil, aduceti-va aminte ca este doar o etapa si ca in timp, lucrurile se vor aseza pe un fagas normal.

Nu mai putin important este ca atunci cand suspectati o posibila problema de sanatate, sa nu ezitati sa va adresati medicului pediatru.

 

Referinte:

Data publicării 12.04.2024