Importanta somnului pentru sanatatea copiilor

Somnul este foarte important pentru sanatatea copiilor. Este la fel de important precum respiratia si alimentatia. Poate sa para ciudat, dar asa cum copiii nu mananca orice, nu merg, nu vorbesc ca adultii imediat dupa ce se nasc, nici nu dorm ca adultii. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normala.
somn copii
Somnul pentru sanatatea copiilor

Cat de important este somnul pentru sanatatea copiilor?

Somnul este foarte important pentru sanatatea copiilor. Este la fel de important precum respiratia si alimentatia. Un program odihnitor de somn nu este esential doar pentru starea de sanatate a copilului, ci si pentru buna lui dispozitie si dezvoltare.


Poate sa para ciudat, dar asa cum copiii nu mananca orice, nu merg, nu vorbesc ca adultii imediat dupa ce se nasc, copiii nici nu dorm ca adultii. Toate acestea fac parte din procesul de dezvoltare normala.


In mod obisnuit, copiii se trezesc  in timpul noptii, ca de altfel si noi, adultii. Dar noi ne intoarcem pe partea cealalta si reusim sa readormim imediat astfel ca, somnul pare sa fie continuu pe parcursul noptii. Nu ne amintim aceste perioade de trezire decat daca ele sunt mai lungi de 3 minute.


Pentru copii reluarea somnului este mai dificila. In final daca ei nu reusesc sa lege somnul si asta se intampla noapte de noapte pe o perioada de  luni de zile si uneori chiar ani pot aparea probleme de sanatate.

Obiceiuri pentru un somn bun

Pentru a avea o rutina buna de somn:
  • Pastrati un program regulat pentru culcare si ora de trezire
  • Fiti consecventi in aplicarea rutinei de somn! In primii ani o poveste sau mai tarziu o activitate relaxanta vor incuraja un somn bun
  • De la inceput incurajati copilul sa adoarma singur, in patul lui
  • Urmati si voi propriile reguli in ceea ce priveste somnul. Incercati sa aveti un somn odihnitor pentru a putea sa functionati optim in timpul zilei

Cand cerem ajutor si care este rolul specialistului de somn?

Daca intampinati dificultati in a gasi solutii pentru o problema de somn a copilului va puteti adresa medicului, respectiv specialistului de somn.


Informatiile furnizate de parinti sunt foarte importante pentru medic. La intalnirile cu acesta vi se va da un jurnal de somn pe care sa il completati de-a lungul unei saptamani, pentru a stabili programul de somn si de activitate al copilului. Se va face un examen complet fizic si psihologic. Urmatorul pas adesea consta in stabilirea unor strategii comportamentale care vor imbunatati calitatea somnului.


Anumite simptome vor necesita si alte metode de diagnostic: investigatii in timpul zilei si investigatii nocturne – pulsoximetria, poligrafia, polisomnografia -  toate acestea vor fi apoi adaptate individual fiecarui copil in functie de varsta si simptomatologie.


Unele dispozitivele de inregistrare in timpul noptii pot fi folosite la domiciliu iar altele mai sofisticate necesita monitorizarea intr-un laborator de specialitate. Nu este nimic dureros si nu se folosesc metode invazive precum ace, seringi etc.


Aceste dispozitive inregistreaza multipli parametrii in timpul somnului. Cu ajutorul unor canule nazale se monitorizeaza respiratia pentru a identifica pauzele in respiratie. Efortul respirator este analizat cu ajutorul a doua benzi elasice plasate la nivelul toracelui si abdomenului iar oxigenarea corpului, este apreciata prin montarea unui pulsoximetru pe unul din degetele de la mana.


Urmatorul pas este interpretarea datelor care se va face de catre specialisti cu experienta pediatrica, iar ulterior se va stabili semnificatia clinica a interpretarilor efectuate si necesitatea tratamentului.


La Medicover beneficiati de o echipa multidisciplinara bine pregatita pentru a  evalua problemele de somn si a stabili cel mai potrivit plan terapeutic.

Data publicării 12.10.2018