Infectia parazitara cu oxiuri

Infectia cu oxiuri este o infectie parazitara foarte frecventa in randul populatiei generale si afecteaza toate categoriile sociale.
oxiuri
Infectia parazitara cu oxiuri
Oxiurul, sau enterobius vermicularis, este un parazit uman care se transmite pe cale fecal-orala sau prin contactul cu obiecte contaminate. Ouale, odata ingerate, ajung la maturitate in 2 saptamani si traiesc aproximativ 2 luni in intestin. Femela depune ouale la nivelul perineului, in general in timpul noptii, care devin infectante in aproximativ 6-8 ore si raman cu aceasta capacitate timp de 3 saptamani.
Infectia este intalnita in toate zonele globului, afectand in principal copii din grupa de varsta 5-11 ani, dar nu numai.
 
Statisticile arata ca peste 250 de milioane de oameni sunt infectati. Deseori, aceasta infectie este asimptomatica. Cand apar simptome, acestea pot fi:
  1. prurit anal si vulvar,
  2. agitatie nocturna,
  3. cosmaruri,
  4. enurezis,
  5. dureri abdominale,
  6. eritem al zonei anale, vulvare.
 
In cazul aparitiei acestor semne/simptome ne putem gandi si la alte afectiuni, cum ar fi alte infectii parazitare, vulvovaginite, apendicita, dermatita.
 
Daca sunt observati oxiuri in scaun sau pe tegumente, diagnosticul este cert. Daca exista doar suspiciune de infectie cu oxiuri, se poate efectua un test de laborator care se cheama amprenta anala, ce poate detecta existenta oualor de paraziti; acest test se efectueaza dimineata, inainte de toaleta matinala. Se poate efectua si un examen coproparazitologic.
 
Primul pas in tratament si foarte important este respectarea stricta a regulilor de igiena.
 
Tratamentul medicamentos se face cu albendazol sau mebendazol in doza unica, ce se poate repeta dupa 2 saptamani de la doza initiala, pentru a preveni recurentele.
 
Deoarece frecvent apar infectii, chiar asimptomatice, si la alti membrii apropiati ai familiei sau colectivitatii, se recomanda ca si acestia sa fie tratati.
 
De asemenea, se poate folosi tratament topic pentru ameliorarea pruritului si eritemului din zona perineala.
 
Cu toate acestea, reinfestarea este frecventa, caz in care se repeta tratamentul.
 
 

Surse:

"Tropical infection of the gastrointestinal tract and liver series"

Data publicării 02.10.2018