Investigatii ecografice pentru copii, la clinica Medicover Brasov

In clinica Medicover Brasov, Dr. Carmen Grigore, medic specialist Radiologie, Imagistica Medicala, realizeaza diferite tipuri de ecografii pentru copii: ecografie sold nou-nascut, ecografie transfontanelara, ecografie testiculara, ecografie abdominala si ecografie parti moi.

Ecografia de sold pentru nou-nascuti este esentiala in depistarea displaziei de sold. Un nou-nascut din 1000 sufera de displazie de sold, afectiune care, netratata, poate provoca dureri, tulburari ale mersului, precum si inegalitatea membrelor.

Depistarea afectiunii se realizeaza prin ecografia de sold, o investigatie nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, care poate fi repetata de cate ori este nevoie, fara a pune in pericol sanatatea copilului. Ecografia de sold este necesara tuturor nou-nascutilor, ideal intre 4 si 6 saptamani, dar sub varsta de 12 saptamani.

Avantajele ecografiei de sold la nou nascuti si sugari:

  • permite evaluarea neinvaziva, neiradianta a articulatiei soldului
  • nu necesita sedarea nou-nascutului si nici folosirea substantelor de contrast
  • diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului
  • aplicarea tratamentului ortopedic cat mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia

Diagnosticul precoce permite corectia imediata cu mijloace ortopedice, minim invazive, cu dezvoltarea normala a soldului. Formele usoare de displazie se pot corecta spontan, dar si aceste situatii  necesita urmarire ecografica si ortopedica. Diagnosticul tardiv (dupa ce copilul merge) necesita multiple interventii chirurgicale si repetate radiografii pentru monitorizarea tratamentului.

Data publicării 31.05.2019