Nu uita de vaccinarile internationale cand iti planifici vacanta!

Iti doresti sa calatoresti, cat mai des si in cat mai multe locuri. Fiecare calatorie te imbogateste, te schimba, si iti aduce amintiri care dureaza o viata. Pentru ca toate aceste amintiri sa fie placute si pentru ca nicio experienta de calatorie sa nu fie umbrita de neplaceri mai mici sau mai mari, e bine sa te informezi inainte.
Este important sa iei in considerare toate aspectele care iti pot afecta sanatatea atunci cand calatoresti: expunerea la diferiti agenti infectiosi, mijloacele de transport utilizate (zborul la altitudine poate predispune la barotrauma sonora, etc), activitatile efectuate in calatorii (scuba diving, alpinism la mare altitudine, etc) sau chiar posibilele neplaceri datorate inrautatirii conditiilor medicale preexistente calatoriei.

Preventia

Aceste incidente pot fi evitate prin planificarea atenta a calatoriei, impreuna cu medicul tau. In functie de destinatie, standardele de cazare, igiena alimentara, scopul si durata vizitei, precum si in functie de starea ta de sanatate si obiceiurile tale, medicul epidemiolog iti va evalua riscul de imbolnavire si iti va face recomandarile necesare. Acestea pot include imunizare prin vaccinuri specifice, medicatie profilactica si sfaturi medicale de calatorie legate de consumul de apa si alimente infectate, muscaturile de insecte si artopode ce pot transmite o serie de boli infectioase.
 

Febra galbena

Aceasta este o boala tropicala grava, frecvent intalnita in Africa si America de Sud, mai ales in mediul rural. Infectarea cu virusul febrei galbene poate surveni accidental, prin intermediul intepaturii de tantar.
 
Avand in vedere gravitatea acestei afectiuni si absenta unui tratament eficace, daca te pregatesti sa calatoresti in aceste locuri este foarte important sa previi boala prin vaccinarea cu o singura doza de vaccin, efectuata cu minim o luna inainte de data calatoriei in centrele acreditate pentru vaccinari internationale. In tarile unde febra galbena are o raspandire endemica, adica este foarte frecventint alnita, accesul este conditionat de efectuarea acestui vaccin si inregistrarea lui intr-un carnet de vaccinari internationale.
 

Alte boli infectioase

Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandata pentru o serie de boli infectioase la care transmiterea se face prin intermediul mainilor murdare sau prin consumul de apa sau alimente contaminate:
  • febra tifoida produsa de Salmonella typhi, inca frecventa in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud;
  • hepatita acuta tip A, intalnita de asemenea in zonele mentionate mai sus, unde aproape toata populatia trece prin aceasta boala inaintea varstei de 10 ani;
  • poliomielita, o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice, inca frecventa in zonele sarace ale lumii, unde vaccinarea nu se face sistematic.
De asemenea, este important sa previi si bolile infectioase cu cale de transmitere respiratorie:
  • meningita meningococica, ce determina epidemii in Africa Subsahariana, Asia si America de Sud. Cazuri sporadice de boala au fost observate la turistii care au calatorit in tarile aflate in plina epidemie;
  • rujeola, ce poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase, dar poate fi prevenita printr-o vaccinare unica sau in combinatia antirujeola-rubeola-oreion
  • difteria, intalnita in special in zonele subtropicale si tropicale, unde vaccinarea nu se face in mod planificat.
Si vaccinul anti-difteric poate fi inclus intr-o combinatie cu efect protector dublu, vaccinul antidifteric si antitetanic, deosebit de benefic, dat fiind faptul ca tetanosul este o boala grava, deseori mortala, mai frecvent intalnita in tarile unde vaccinarea antitetanica nu se face conform schemelor recomandate. La o persoana nevaccinata sau incomplet vaccinata, tetanosul apare prin contaminarea unei plagi cutanate cu pamant care contine bacili tetanici.
 

Hepatita cu virus B

Este raspandita pe tot globul, iar riscul de a o contacta este foarte ridicat in Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est si China. Zonele cu incidenta medie sunt Europa de Est si Sud-Est, tarile din bazinul mediteranean si America Latina.


Sursa de infectie este reprezentata de bolnavul de hepatita acuta sau cronica cu virus B, precum si de purtatorii aparent sanatosi ai virusului. Acestia sunt contagiosi prin: sange, secretii vaginale, sperma, saliva si lapte matern. Imunizarea prin vaccinare impotriva hepatitei B presupune administrarea a 3 doze diferite la 0, 1 si 6 luni, respectiv 0, 1, 2 si 12 luni. Este de asemenea disponibil si vaccinul combinat antihepatita A si B.

Vaccinare profilactica la Medicover

Prin centrele noastre de vaccinari internationale acreditate de Ministerul Sanatatii, oferim vaccinare profilactica pentru urmatoarele boli: hepatita A, hepatita B, rubeola, oreion, rujeola, varicela, difterie, tetanos, tuse convulsiva, infectii cu Hemophyllus Influenzae, poliomielita, gripa, febra galbena, febra tifoida, meningita meningococica, pneumonii pneumococice, indicatii tratament profilactic antimalarie.
 
Programeaza-te din timp, inaintea calatoriei, in clinicile Medicover acreditate de catre Institutul National de Sanatate Publica:
Data publicării 06.10.2018