Disfonia – ce faci cand ramai fara voce?

Disfonia sau raguseala reprezinta alterarea calitatii vocii si poate sa fie de natura functionala sau organica. Vocea este, de fapt, un produs al corzilor vocale - atunci cand aerul trece si vibreaza, aceste corzi vocale vibreaza la randul lor producand un sunet care este amplificat de cavitatea orala, nas si faringe. Dimineata, multe persoane prezinta disfonie sau raguseala matinala. Aceasta poate fi functionala, deci poate sa fie o fonoastenie (sau fonastenie), adica o oboseala a vocii, fara a fi vorba despre leziuni sau probleme structurale anatomice sau poate sa fie de natura organica - cum ar fi refluxul gastroesofagian (ce poate provoca disfonia matinala).
Despre disfonie

Principalii factori de risc si diagnosticul

Abuzul vocal (cei mai afectati sunt profesionistii vocali, profesorii, oratorii), fumatul si alcoolul, infectiile si inflamatiile din sfera ORL, sinuzitele, refluxul gastroesofagian sunt principalii factori de risc ai disfoniei. Hidratarea corecta si igiena vocii sunt doua elemente importante pentru a ne proteja de acesti factori externi si interni.

Pentru a pune un diagnostic cat mai corect este nevoie de o anamneza pentru a afla istoricul familial, dar si un istoric al problemei medicale - de exemplu, de cand a aparut, daca raguseala este persistenta sau intermitenta, daca apare in momentul in care pacientul se expune anumitor factori externi etc.

Orice disfonie trebuie sa aiba o cauza. Cauzele organice se trateaza fie medicamentos, fie chirurgical.

De asemenea, este foarte important controlul vizual al cavitatilor nazale, al faringelui, laringelui si corzilor vocale. Acesta se face foarte usor si este foarte bine tolerata, prin fibroscopie naso-faringo-laringiana. Fibroscopia naso-faringo-laringiana dureaza aproximativ cinci minute si se realizeaza cu un tub sau o sonda flexibila care se introduce prin nas, dupa care se vizualizeaza corzile vocale. Este foarte usor de tolerat, se face si la copii, iar diagnosticul prin acest examen paraclinic este foarte precis. In cazuri foarte rare, daca exista totusi un disconfort pentru pacient, se foloseste un anestezic local, la nivelul cavitatii nazale. O alta examinare, mai greu de tolerat de catre pacient, este endoscopia cu tija metalica, dar care este o cale foarte buna de a vizualiza orice fel de leziune la nivelul corzilor vocale si a laringelui.

In ce consta tratamentul?

Pentru a primi un tratament bun, trebuie sa existe un diagnostic corect. Daca nu exista o leziune, iar corzile vocale impreuna cu laringele si cu celelalte cavitati rezonatoare sunt normale din punct de vedere structural si anatomic, cel mai adesea diagnosticul este de fonastenie, adica o oboseala a acestor corzi vocale. In acest caz, se recomanda un tratament cu vitamine impreuna cu repausul vocal. Nu este necesara internarea.

Tratamentul chirurgical se recomanda doar atunci cand se observa anumite leziuni la nivelul corzilor vocale. Astfel de leziuni, ce pot provoca raguseala, pot sa fie reprezentate de polipi, chisturi, papiloame sau noduli.

Cauzele "vocii ragusite"

Disfoniile sunt de doua feluri: hiperkinetice si hipokinetice. Exista corzi vocale care se inchid mai bine - in momentul inchiderii produc vibratiile care scot sunetul, si exista corzi vocale care nu se inchid la fel de bine - aerul care trece printre acestea produce un sunet slab. Motivul poate sa fie legat de malformatii congenitale, dar poate sa apara si in urma unor interventii chirurgicale.

In alte cazuri, unii pacienti au corzile vocale mai groase, au o structura mai puternica, mai fibroasa, astfel ca acestia vor crea si vor avea un sunet mai puternic al vocii.

Fumatul ingroasa corzile vocale, iar vocea groasa tradeaza imediat fumatorul.

Laringita cronica a fumatorului sau laringita cronica pseudomixomatoasa sunt doua patologii ce necesita observatia in timp. Acestea se pot rezolva doar chirurgical, iar interventia trebuie sa fie urmata de abstinenta totala de la fumat. Este important ca pacientul sa inteleaga importanta eliminarii acestui viciu.

Atunci cand disfonia persista mai mult de trei saptamani, vizita la cabinetul medicului ORL-ist este absolut necesara. Patologia corzilor vocale nu inseamna numai disfonie, numai raguseala. Aceasta se poate manifesta prin simptome mai grave - imposibilitatea  de a trage aer, iar aerul nu intra suficient in plamani. Aceasta este laringita cronica a fumatorului care, pe langa faptul ca schimba tonalitatea sau natura vocii, mai produce si insuficienta respiratorie. Oboseala rapida, imposibilitatea de a trage destul aer in plamani, raguseala care persista mai mult de trei saptamani - sunt semne clare ca este necesar consultul de specialitate.

Ce faci cand ramai fara voce?

Pierderea vocii inseamna afonie. Vocea care isi pierde calitatile sau altfel spus tonusul, timbrul, inaltimea sau durata este disfonie. Fonastenia inseamna pierderea vocii, nu neaparat datorita modificarilor structurale ale corzilor vocale, ci datorita unei oboseli asupra corzilor vocale.

Este foarte importanta hidratarea foarte corecta, crearea unui mediu cu umiditate normala, evitarea fumatului, a vorbitului sau cantatului in locurile aglomerate. Pentru ca un loc aglomerat, adica unul cu poluare fonica, necesita ridicarea tonului vocii si aparitia unei traume in plus pe corzile vocale.

Cazurile complicate sunt cele cand se depisteaza anumite probleme maligne la nivelul corzilor vocale. Descoperite in fazele incipiente, acestea sunt mai usor de tratat, fie prin interventii chirurgicale, fie prin alte tratamente.

Ca in orice alta patologie, cu cat consultam mai rapid la medic, cu atat se rezolva mai eficient.

Tratamente naturiste si mituri

Cel mai important tratament naturist este hidratarea. Nu se recomanda bauturile carbogazoase, la fel cum nu este recomandat consumul de lichide fierbinti sau foarte reci. Mitul conform caruia ”lichidele fierbinti ajuta in caz de raceala” este foarte gresit. Orice aliment foarte cald este un factor iritant.

Pentru hidratarea corecta, cele mai bune lichide sunt apa plata, ceaiurile sau sucuri naturale. Lichidele reci sunt o ”cerinta” a organismului mai ales cand temperatura externa este ridicata, dar nu se recomanda abuzul acestora.

De asemenea, cu toate ca exista numeroase mituri in ceea ce priveste consumul de miere, propolis sau galbenus pentru imbunatatirea vocii, nu exista studii concrete care pot sa certifice acest lucru.

Consultant Medical Dr. Alexandru Chioreanu
Data publicării 30.10.2019
Data ultimei actualizari 18.10.2023