Gripa si COVID-19

Deoarece pandemia de COVID 19 continua sa afecteze toate statele lumii, ati putea trece cu vederea ca sunteti expusi si riscului infectarii cu gripa, o afectiune respiratorie extrem de contagioasa si potential periculoasa. Medicover Romania va raspunde in randurile care urmeaza la sapte intrebari cheie pentru a sti cum sa va protejati pe dvs. si pe familia voastra impotriva celor doua boli virale: gripa si COVID 19.

Cuprins

Care este diferenta dintre gripa si COVID-19?

Gripa si COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase cauzate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzata de infectia cu noul coronavirus (numit SARS-CoV-2), iar gripa este cauzata de infectia cu virusuri gripale. Deoarece unele dintre simptomele gripei si COVID-19 sunt similare, cele doua afectiuni pot fi greu de diferentiat doar pe baza simptomelor. Testarea poate fi uneori necesara pentru a confirma diagnosticul. Simptomele comune pentru gripa si COVID-19 includ: febra sau senzatia de febra/frisoanele, tusea, respiratia scurta, dificultatile de respiratie, oboseala, durerea de gat, durerile musculare si de cap.

Am auzit ca gripa ar fi disparut anul trecut. Chiar am nevoie de vaccinul gripal anul acesta?

Da. Anul trecut s-a inregistrat un numar scazut de cazuri de gripa, probabil datorita purtarii mastii pe scara larga, a muncii si scolii la distanta cat si a distantarii fizice. Dar anul acesta, expertii se tem ca redeschiderea scolilor, relaxarea masurilor de precautie pandemice si cresterea infectiilor cu varianta Delta ar putea da o lovitura dubla: o gripa foarte grava si sezonul COVID-19.

Care sunt recomandarile autoritatilor pentru cei care s-au vaccinat COVID cu ambele doze si ar dori sa se vaccineze si cu vaccinul gripal?

Autoritatile medicale recomanda persoanelor care s-au vaccinat impotriva COVID-19 sa se vaccineze si impotriva gripei, deoarece vaccinurile impotriva SARS-CoV-2 nu protejeaza impotriva gripei. Sezonul trecut a fost caracterizat printr-o circulatie redusa a virusului gripal insa in prezent exista temeri ca in acest an am putea asista la o intensificare a circulatiei gripei iar masurile de protectie sunt mai laxe.

Avand in vedere administrarea celei de-a treia doze de vaccin COVID in aceasta toamna, este sigur sa ne vaccinam simultan si impotriva gripei?

Potrivit Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), care urmeaza recomandarile Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), vaccinurile impotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul National de Vaccinare destinat copiilor si grupelor populationale aflate la risc, respectiv cu vaccinul gripal si vaccinul anti-HPV. Administrarea acestora se poate realiza in depline conditii de siguranta, atat persoanelor care au primit doza 1, cat si doza 2 de vaccin COVID-19.

Pentru a ne proteja de infectia cu varianta Delta a virusului SARS-COV2, extrem de contagioasa, autoritatile locale recomanda ferm administrarea dozei de rapel (doza a III-a) de vaccin anti-COVID in Romania incepand din 28 septembrie. Recomandarea vizeaza toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a II-a, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema initiala. Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a III-a cu vaccin Pfizer sau Moderna.

Vaccinul gripal ne protejeaza si impotriva COVID-19?

Nu, deoarece gripa si COVID-19 sunt doua boli diferite. Dar, intrucat ambele boli respiratorii pot afecta sanatatea celor infectati in moduri severe, imunizarea impotriva gripei poate reduce impactul acestei boli asupra unei persoane care se lupta cu COVID-19. Este mai bine ca pacientii si sistemele de sanatate sa se confrunte cu o singura boala respiratorie in loc de doua.

Cine ar trebui sa faca vaccinul gripal anul acesta?

Vaccinarea impotriva gripei este recomandata anual tuturor persoanelor cu varsta mai mare de 6 luni, deoarece este cel mai eficient mod de a reduce ȋmbolnavirile, spitalizarile si decesele cauzate de gripa. In urma persistentei pandemiei COVID-19 cat si a ingrijorarilor ca infectiile gripale vor creste povara pusa pe sistemele de ingrijire a sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa li se acorde prioritate in administrarea vaccinului gripal angajatilor din domeniul sanatatii si adultilor in varsta, in special acolo unde exista o oferta limitata de vaccinuri. Adultii mai in varsta prezinta un risc mult mai mare de a suferi de o forma severa si de a muri din cauza gripei in comparatie cu adultii mai tineri, astfel incat vaccinul va contribui la scaderea riscurilor pentru acest segment al populatiei.

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Vaccinul gripal este cel mai bun instrument pe care il avem in prevenirea gripei si reducerea riscului de complicatii grave si chiar deces. Eficienta vaccinului poate varia de la un an la altul, in functie de tipurile de virusuri gripale care circula si de cat de bine se potrivesc cu vaccinul. Depinde, de asemenea, de starea de sanatate si varsta persoanei vaccinate, precum si de timpul trecut de la vaccinare. In medie, vaccinul previne aproximativ 60% din infectii la adultii sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani. Vaccinurile gripale devin eficiente la aproximativ 14 zile dupa administrare.

Daca aveti simptome de raceala – febra, tuse seaca, dureri de cap, dificultati de respiratie – recomandarea generala este sa evitati interactiunea cu alte persoane si sa efectuati un test COVID-19!

< Inapoi la gripa