Îngrijirea postpartum

Perioada postpartum sau de recuperare este perioada de refacere după naștere, când organele genitale revin la normal. Putem vorbi de lehuzia imediată, care începe după expulzia fătului și durează 2-3 ore și lehuzia tardivă care durează până la 6 săptămâni după naștere.

Pierderea vaginală, „lohia”, provenită după naștere din uter, este un amestec de sânge, mucoasa uterină (decidua), leucocite și poate persistă 6 săptămâni.
În cazul în care lohiile conțin cheaguri mari sau își schimbă aspectul și mirosul, este semn de  infecție postpartum. În acest caz poți să te adresezi de urgență moașei sau obstetricianului.

Ridicarea din pat imediat după naștere o vei face treptat, cu ajutor, în funcție de starea generală, cu cât mai repede cu atât mai bine. E bine să bei ceva înainte de a te ridica din pat pentru prevenirea hipovolemiei. Mobilizarea precoce previne complicațiile pulmonare și tromboembolice, evită formarea cheagurilor (trombi) pe traiect venos, ajută lohiile să se elimine, în virtutea gravitației. Poziția verticală și mobilizarea ajută la reașezarea organelor abdominale interne în spațiile lor anatomice, îți facilitează mișcările peristaltice și eliminarea de gaze, deci, reluarea tranzitului intestinal.

După nașterea prin operație cezariană, mobilizarea se face în trei timpi: întâi în poziție șezând, la marginea patului, apoi în poziție verticală, după care se fac primii pași, cu ajutor. Vei observa că sângele acumulat în vagin prin poziția orizontală, se va exterioriză când te ridici, în virtutea gravitației. E normal.
Durerile după naștere se datorează contractiilor și relaxărilor uterine, ajutând astfel uterul să involueze; ele pot fi mai atenuate la prima naștere și mai intense la nașterile următoare. Involuția uterină durează 6 săptămâni, uterul involuează, necesitând 2 săptămâni până intră sub simfiză pubiană, redevenind organ pelvin.

Timp de câteva zile după naștere, pot persista dureri în regiunea perineală (porțiunea cuprinsă între vagin și rect), ele intensificându-se în cazul unei epiziotomii. Durerea perineală poate diminua prin aplicarea de gheață local, în primele 24 de ore.

Trebuie să ți se facă toaleta perineală după fiecare scaun, cu apă oxigenată, soluție Cloramină, apoi cu o soluție diluată de Betadine, pentru prevenirea infecției, cel puțin de 2 ori pe zi. Se usucă bine zona perineală, prin tamponare cu comprese sterile și se aplică un tampon / pansament steril.

Pentru durerile perineale, iată câteva sugestii de a mari confortul:

  • Stai pe o parte, poate fi mai bine decât în șezut.
  • Băile de șezut sunt reconfortante; fii sigură că baia e curată; nu polua apă cu săpun.
  • În perioada de lehuzie se recomandă duș, nu cadă.
  • Aplică comprese reci/calde cu gel pentru a atenua disconfortul de la nivelul perineului.
  • Spală bine zona perineală de câte ori ai scaun.

Poți începe exercițiile Kegel (contractarea musculaturii perineale) imediat după nașterea naturală. Este foarte important că mușchii perineali să-și revină la formă și tonusul inițial, pentru a deveni funcționali.

Aceste exerciții previn prolapsul uterin și incontinența urinară și ajută la tonifierea planșeului pelviperineal după naștere, cu importanță în reluarea activității sexuale.

După operația cezariană se păstrează pansamentul abdominal adeziv pe plagă 24 de ore, cu controlul hemostazei. Dacă este îmbibat seros sau sanghinolent, se schimbă, după ce se efectuează mai întâi toaletă plăgii operatorii. Se suprima pansamentul după 24 de ore. Se face toaleta plăgii operatorii cu soluții dezinfectante și se aplică, după uscare, soluție Betadine, de 2-3 ori/zi.

Ajunsă acasă, continuă în același fel toaleta plăgii operatorii timp de 7-10 zile și aplică soluție Betadine pe cicatricea abdominală de 2 ori/zi.

Angorjarea sânilor apare după naștere, de obicei între ziua a 2-a și a 4-a, când vorbim de așa zisa «furia laptelui». Sânii sunt mai grei, sensibili, tensionați și dureroși, plini de lapte. Senzația de disconfort dispare după alăptat, iar dacă sânul este în continuare plin, poți să mulgi cu delicatețe, manual sau cu pompă electrică, pentru a goli surplusul de lapte, pe care-l vei păstra la frigider, într-un recipient curat.

Nutriția și odihna: a avea un copil necesită efort și consum de energie. Poți să te simți însetată, deshidratată, de aceea poți să bei ceai cu miere sau suc de fructe, pentru suport energetic și pentru a preveni hipotensiunea ortostatică. După naștere poți să pierzi cam 8-10 kg în primele două săptămâni. În perioada postnatală, mai ales dacă alăptezi, nu este indicată o dietă de slăbire.

Alimentația ta va fi asemănătoare cu cea din timpul sarcinii, bogată în proteine și vitamine, repartizată în mese mici și consistente, însoțită de fructe și legume proaspete, sucuri și lapte. Un regim hiperproteic, hipercaloric, bine echilibrat, îți conferă energie pozitivă, putere și încredere în sine.

Alăptarea arde 600-1000 calorii/zi, așa că, împreună cu un regim echilibrat și exercițiu, silueta ta se va ajusta considerabil în câteva luni. Nu ai nevoie de regimuri de slăbit; revenirea la greutatea inițială se va face progresiv, în timp.

De câte ori alăptezi, nu uita să ai aproape un pahar cu suc de fructe, cu apă plată sau cu lapte. Ți se va face sete, semn că bebe suge!

Lichidele sunt foarte importante pentru perioada în care alăptezi, pentru a asigura echilibrul hidric și necesarul de lapte. Este posibil ca după naștere să fii constipată, de aceea sucul de prune (compot) poate ajuta la instalarea tranzitului – primul scaun.

Odihnește-te ori de câte ori se poate, profită de momentul când doarme bebelușul sau când stă cu el câteva ore tăticul. Organismul tău are nevoie de odihnă pentru a se reface după naștere.

Vezica urinară și intestinele: în primele zile după naștere există nevoia unei urinări mai dese; uneori urinatul creează o puternică senzație de arsură sau usturime, dacă există epiziotomie.

Constipația poate fi de asemenea o problemă după naștere, deci este indicat să se consume multe lichide și, în general, alimentația să fie semisolidă, dar consistentă, bogată în vitamine și nutrienți, fructe, fibre și vegetale proaspete. Se poate administra medicație de stimulare a peristaltismului intestinal. La nevoie, pentru reluarea tranzitului, se poate folosi un laxativ ușor sau chiar o clismă evacuatoare.

Hemoroizii – reprezintă o problemă frecventă în timpul sarcinii și după naștere. Ei pot să se reducă sau chiar să dispară după naștere. Sunt cazuri în care inflamația persistă câteva zile; durerea se calmează prin băi călduțe de șezut, igienă riguroasă, medicație antiinflamatorie și desigur, evitând constipația.

Revenirea menstrelor

Pot apărea începând cu a patra săptămână după naștere, până la 6-8 săptămâni. De obicei, menstrele revin după oprirea alăptatului. Există o inhibiție temporară a funcției ovariene în timpul alăptării dar, o dată relațiile sexuale reluate, există riscul de a rămâne însărcinată, chiar înainte de revenirea menstrelor. Așadar atenție, alăptarea nu este o metodă contraceptivă!

Controlul postnatal

Se face aproximativ la 6-8 săptămâni după naștere de către medicul obstetrician. Este momentul favorabil de a discuta toate problemele apărute după naștere, inclusiv despre posibilitățile de contracepție, pentru a evita o sarcină nedorită, neprogramată.

Reluarea activității sexuale – este indicată după vindecarea completă a leziunilor vaginale, a epiziotomiei sau a uterului după operația cezariană iar medicul obstetrician și-a exprimat acordul.

E important momentul în care te simți pregătită pentru asta, nu numai din punct de vedere fizic, ci mai ales, emoțional. Nu te teme, e un nou început!

Depresia postnatală: tulburările psihiatrice în perioada de sarcină și cea de postpartum intră în cadrul generic al tulburărilor afective: tulburări psihotice, tulburări depresive de intensitate variabilă, tulburări anxioase, blues post-natal, „baby blues” sau „furia laptelui”.

Ca urmare a schimbărilor hormonale, a stării de spirit, a emotivității crescute în această perioadă, poți avea stări depresive, de obicei de scurtă durată, care pot dispărea fără tratament. Între a 4-a și a 8-a săptămână, datorită stresului, a oboselii marcate, provocate sau nu de problemele familiale, lipsa de înțelegere, sau lipsa de încredere în capacitatea de a face față responsabilităților noi, legate de creșterea unui copil, poate apărea depresia postnatală.

Aceasta se manifestă în tendința la plâns, deprimare, insomnie, agitație, frică pentru sănătatea nou născutului, sau dimpotrivă, lipsa de interes, ducând la neglijarea copilului și la refuzul de a-l hrăni și îngriji.

În această situație se solicită consult medical. Dacă fenomenele acestea sunt ignorate, ele pot conduce către depresia postnatală care necesită îngrijire de specialitate, chiar internare uneori.

Te așteptăm la Cursul de educație prenatală “Artă de a fi părinte” coordonat de Angela Dinu - Moașă Senioara și coordonator al Maternității Spitalul Medicover, un program care oferă module de consiliere de alăptare, vă ajută să înțelegeți ce se întâmplă cu bebelușul, cum să va pregătiți voi ca părinți și cum să va purtați cu nou-născutul.