Rolul neonatologului

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea stării de sănătate a nou-născutului prematur.

Departamentul de neonatologie dispune de 10 paturi pentru nou născuți, iar pentru situațiile de urgență există posibilitatea îngrijirii acestora în regim de terapie intensivă neonatală asigurat de unitatea de terapie intensivă ce conține incubator, ventilator mecanic, monitor de funcții vitale, cort de oxigen, lampă de fototerapie, pompă de perfuzie, acestea asigurând monitorizarea și suportul funcțiilor vitale ale micilor pacienți și realizarea in condiții optime a adaptării acestora la viața extrauterină.

 

Primele momente din viața bebelușului tău

Viitoarele mămici se întreabă întotdeauna ce se întâmplă cu copilul lor în timpul scurs de la naștere și până când le este adus în rezervă. În acest interval, precum și până la externare, bebelușul este îngrijit cu maximă atenție pentru a-i asigura cea mai bună dezvoltare.

Imediat după naștere, dacă nou-născutul este echilibrat din punct de vedere cardiorespirator, se așază pe pieptul mamei pentru a se putea cunoaște încă din primele minute de viață. În situația în care nou-născutul are dificultăți de adaptare la viața extrauterină, se inițiază manevrele de reanimare  conform  protocolului de reanimare neonatală.

Concomitent cu primele îngrijiri la naștere, se evaluează nou-născutul, calculând SCORUL APGAR. Acesta estimează bătăile cordului , efortul de respirație, tonusul muscular, colorația pielii și reactivitatea. Fiecare parametru se notează cu  0, 1, 2, un nou-născut cu adaptare  bună are scorul  Apgar  între 8 - 10.

Toți nou născuții beneficiază în primele momente după naștere de un set de îngrijiri de rutină: plasarea sub radiantul termic sau pe pieptul mamei, ștergerea tegumentelor,aspirarea secrețiilor dacă sunt abundente,  secționarea  bontului  ombilical și  toaleta  sa cu betadină, primul contact cu mama.  Ulterior se transportă nou-născutul în secția de neonatologie, unde se poziționează pe radiantul termic (acesta asigura o temperatura apropiată de cea intrauterină, ajutând bebelușul să se adapteze la mediu) și se monitorizează  funcțiile vitale; i se administrează vitamina K (pentru profilaxia hemoragiilor) și vaccinul AHB (împotriva Hepatitei B).

După ce nou-născutul se echilibrează, este îmbrăcat, așezat în pătuț și este readus lângă mămică pentru a fi hrănit.

În timpul internării, personalul medical este permanent în interacțiune cu noua mămică și persoanele din anturajul acesteia, dând primele sfaturi despre îngrijirea nou-născutului și informațîi medicale despre evoluția acestuia.

Până la plecare mamele învață să alăpteze, să schimbe nou-născutul, să facă baie și de asemenea li se răspunde la primele întrebări despre acesta. Îngrijirea este individualizată, țînând cont de faptul că fiecare cuplu mama-copil are propriile nevoi.

Înainte de externare se poate recolta sânge pentru efectuarea testelor metabolice. Spitalul Medicover realizează acest set de analize prin Cytogenomic Medical  Laboratory (extra pachet). Acest test constă în recoltarea câtorva picături de sânge, putându-se detecta peste 50 de boli metabolice (dintre care 17 defecte de metabolizare a aminoacizilor, 30 de defecte de metabolizare a acizilor grași, cele mai grave fiind: hipotiroidismul congenital – întârziere în dezvoltarea psihomotorie congenital; fenilcetonuria – retard mental sever; hiperplazia congenitală de suprarenală – vărsături, deshidratare, deces în absența tratamentului; fibroză chistică – întârzierea creșterii, infecții frecvente; galactozemia – leziuni nervoase, suferință a altor organe).

La externare se efectuează  vaccinul BCG (împotriva tuberculozei).

Testarea auditivă se realizează, în principiu, după câteva zile de la naștere, deoarece nou-născuții pot avea încă  vernix (o substanță onctuoasă albă care le acoperă pielea, cu rol de protecție în viața intrauterină) în conductul auditiv, ce ar putea împiedica testarea corectă.
 
Ecografia de șold se recomandă a se efectua  între 0 și 1 luni maximum.
 

Situații speciale:

În situația în care apare icterul precoce și intens se poate trata prin folosirea fototerapiei.

În bolile de izoimunizare ale mamei (de grup sangvin sau Rh), se poate de asemenea efectua exsangvinotransfuzia , Spitalul Medicover având suportul necesar pentru a realiza această manevră în condiții de siguranță medicală.

Testarea glucozei din sângele copilului se face când acesta este prea mare sau subponderal, când mama este diabetică sau când copilul prezintă simptome de hipoglicemie (tremurături etc.). La nevoie, aceasta se poate face oricând, secția de neonatologie fiind dotată cu un glucotest.

La 24 ore de la naștere, dacă mama prezintă un risc infecțios sau nou-născutul a prezentat o adaptare la viață extrauterină mai greoaie, se recoltează analize de sânge sau/ și bacteriologice pentru a identifica precoce eventualele probleme și a le trata, pentru ca nou-născutul și mama să se externeze în condiții bune.

În cazul în care nou născuțîi necesită îngrijiri speciale la domiciliu mamele sunt instruite  asupra acestora și asupra semnelor de alarmă ce ar putea indică necesitatea prezentării la spital pentru a rezolva împreună orice problema apărută.

În situațiile de prematuritate (în funcție de vârstă de gestație a nou-născutului, de bolile asociate ale mamei), pot fi necesare îngrijiri suplimentare: monitorizare și tratament. Fiecare caz se discută în echipă, de medici, obstetrician–neonatolog–anestezist și se ia o decizie împreună cu părinții și rudele micuțului pacient. În cazul în care copilul prematur se naște în urgență, există aparatură medicală de susținere și de investigații și posibilitatea de tratament conform protocoaleor terapeutice în vigoare.

Un nou-născut se transferă obligatoriu în clinici de specialitate în caz de necesitatea chirurgiei pediatrice de urgență (malformații la naștere), în caz de hipertensiune pulmonară, ce necesită o ventilație cu aparatură specifică, în caz de prematuritate extremă (26-30 de săptămâni). Între 30 și 34 de săptămâni se discută conform protocolului și se ia o decizie comună.

Recomandăm ca în prima lună după naștere nou născuții să fie consultați de neonatolog la 1 săptămână și la 1 lună pentru a evalua adaptarea la domiciliu și a identifica problemele tardive de adaptare la viața extrauterină. Această recomandare poate fi suplimentată în situația nou născuților cu probleme speciale.

Asigura-te că micuțul tău este sănătos programandu-l la un consult de neonatologie. Echipa noastră de neonatologi și medici pediatrii te vor îndruma astfel încât să știi să îi oferi micuțului tău o îngrijire corectă și  potrivită.