Furosemid

Furosemid Bioeel contine urmatoarea substanta activa: furosemida 40 mg. Face parte din grupa farmacoterapeutica: diuretice de ansa cu actiune intensa, sulfonamide.

Cuprins


Furosemid

Ce este Furosemid Bioeel si pentru ce se utilizeaza

Furosemid Bioeel contine urmatoarea substanta activa: furosemida 40 mg. Face parte din grupa farmacoterapeutica: diuretice de ansa cu actiune intensa, sulfonamide.

Furosemida este indicata in tratamentul edemelor din insuficienta cardiaca, ciroza hepatica sau afectiuni renale. Poate fi folosita in edemele grave si in cele rezistente la diuretice tiazidice, eventual in asociatie cu acestea. Se poate asocia, de asemenea, cu diuretice care retin potasiul.


Furosemida este activa si in conditiile unei filtrari glomerulare reduse, in cazurile de insuficienta renala severa.


Este indicata in formele usoare si moderate de hipertensiune arteriala, singura sau in asociere cu alte antihipertensive.


Se recomanda, deasemenea, in unele cazuri de insuficienta renala acuta cu oligurie (scadere a cantitatii de urina eliminata in timp de 24 de ore): poate inlatura oliguria, dar nu influenteaza probabil evolutia insuficientei renale.

Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Furosemid Bioeel

Nu luati Furosemid Bioeel:

  • daca sunteti alergic la furosemida, la alte sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca aveti obstacol al cailor urinare cu oligurie (scadere a cantitatii de urina eliminata in timp de 24 de ore).
  • daca aveti hipovolemie (diminuare a volumului de sange circulant) cu deshidratare.
  • daca suferiti de insuficienta renala cu anurie (incetare patologica a urinarii) care nu raspunde la furosemida.
  • daca suferiti de insuficienta renala ca urmare a intoxicarii cu agenti nefro- sau hepatotoxici sau insuficienta renala asociata cu coma hepatica.
  • daca aveti hipokalemie severa.
  • daca aveti hiponatremie severa.
  • daca sunteti intr-o stare pre-comatoasa sau comatoasa asociata cu encefalopatie hepatica (suferinta cerebrala acuta sau cronica, potential reversibila si repetitiva, ce rezulta din leziunile sistemului nervos central sau sistemului neuro-muscular).
  • daca suferiti de intoxicatie digitalica.
  • daca alaptati.
  • la copii cu varsta sub 6 ani

Atentionari si precautii

Inainte sa luati Furosemid Bioeel, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Diureza prea viguroasa poate provoca hipotensiune arteriala ortostatica (scaderea tensiunii se produce la trecerea brusca in pozitie verticala) sau episoade acute hipotensive.
In cazul in care suferiti de hipovolemie (diminuare a volumului de sange circulant), este indicata luarea de masuri pentru a corecta hipotensiunea arteriala inainte de inceperea tratamentului.

Furosemida poate determina scaderea concentratiei de sodiu si de potasiu, cu posibile consecinte grave.

In general, in timpul tratamentului cu furosemida, este recomandata urmarirea regulata a sodiului, potasiului si a creatininei plasmatice, uremiei si a debitului urinar, aceasta fiind necesara la pacientii cu risc crescut de a dezvolta dezechilibre electrolitice, in caz de pierderi semnificative si suplimentare de lichide si cand se administreaza doze mari.

Trebuie corectata hipovolemia (diminuare a volumului de sange circulant) sau deshidratarea, precum si orice tulburare electrolitica si acido-bazica semnificativa. Acesta poate necesita intreruperea temporara a administrarii furosemidei.

Diureza trebuie asigurata. Daca aveti o obstructie partiala a fluxului urinar (de exemplu: hipertrofie de prostata (dezvoltarea excesiva a volumului prostatei) sau insuficienta de mictiune) va expuneti la un risc crescut de a dezvolta retentie acuta si din aceasta cauza este necesar monitorizarea Dvs. atenta.

Este necesara o monitorizare atenta in special in urmatoarele cazuri:
• Daca aveti hipotensiune
• Daca prezentati un risc de scadere pronuntata a tensiunii arteriale.
• Daca aveti diabet zaharat sau diabet zaharat latent, si sunteti sub tratament cu furosemida trebuie sa vi se controleze periodic glicemia si glicozuria.
• Daca suferiti de guta, furosemida se administreaza cu prudenta deoarece creste usor concentratia plasmatica a acidului uric; furosemida favorizeaza foarte rar declansarea crizei de guta.
• Daca aveti sindrom hepatorenal (deteriorarea rapida a functiilor renale la cei cu ciroza si insuficienta hepatica).
• Daca aveti hipoproteinemie (diminuare a cantitatii de proteine din sange), de exemplu asociat cu sindrom nefrotic (distrugerea vaselor fine (mici) de la nivelul rinichilor, vase care filtreaza produsii de metabolism (reziduurile) si apa in exces din sange) (efectul furosemidei poate fi redus si ototoxicitatea potentata). Este necesara prudenta in stabilirea dozei.
• Copiii nascuti prematur (este posibila dezvoltarea nefrocalcinozei (depozitarea de saruri de calciu in parenchimul renal) si a nefrolitiazei (formarea patologica de nisip sau de calculi in rinichi); trebuie monitorizata functia renala si se efectueaza ecografia renala)

Utilizarea diureticelor in porfiria acuta (boala provocata de unele tulburari in metabolismul pigmentului sangvin, caracterizata prin producerea excesiva de porfirine, care se elimina in cantitati mari prin urina) este considerata a fi nesigura, prin urmare, este necesara prudenta.

Utilizarea concomitenta cu risperidona (antipsihotic).
In cadrul studiilor clinice controlate cu placebo, efectuata la pacientii varstnici cu dementa, a fost observata o incidenta mai mare a mortalitatii la pacientii tratati cu furosemida impreuna cu risperidona in comparatie cu pacientii tratati cu furosemida sau risperidona in monoterapie. Decizia de a folosi aceasta asociere sau tratamentul concomitent trebuie luata cu mare atentie si dupa o prealabila analiza a balantei risc-beneficiu. Dehidratarea trebuie evitata.


Evitati pe cat posibil tratamentul prelungit, cu doze mari sau insotit de o dieta stricta, deoarece exista riscul deshidratarii cu hiperazotemie (cresterea cantitatii de azot din sange) si hipovolemie (diminuare a volumului de sange circulant).


Daca observati semne de deshidratare si a hipotensiunii arteriale intrerupeti tratamentul sau solicitati de la medic scaderea dozei.

La pacientii cirotici, administrarea de furosemida trebuie facuta cu prudenta, monitorizand strict natremia, kaliemia si functiile renale, pentru a evita aparitia encefalopatiei hepatice (suferinta cerebrala acuta sau cronica, potential reversibila si repetitiva, ce rezulta din leziunile sistemului nervos central sau sistemului neuro-muscular). Aparitia manifestarilor acesteia impune intreruperea imediata a tratamentului.

Supravegherea kaliemiei se impune la varstnici si la pacientii care urmeaza tratament asociat cu alte medicamente: digitalice, diuretice tiazidice, antiaritmice chinidinice, corticosteroizi sau laxative stimulante. La acesti pacienti, precum si la cei cu denutritie, anorexie (lipsa poftei de mancare), diaree cronica sau hipokaliemie se recomanda un aport suplimentar de potasiu sub forma de clorura sau asocierea furosemidei cu un diuretic care economiseste potasiu (amilorid, spironolactona, triamteren).


La varstnici, furosemida se administreaza cu prudenta deoarece acestia sunt sensibili la efectele diuretice si hipotensive ale furosemidei. Pacientii varstnici prezinta un risc mai mare de aparitie a colapsului sau a tromboemboliei si, datorita varstei au functiile renale modificate, ceea ce impune ajustarea dozei.

Sportivi
Daca practicati sport de performanta, aveti in vedere faptul, ca furosemida poate induce o reactie pozitiva a testelor la controlul antidoping.

Furosemid Bioeel impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Diuretice tiazidice (metolazona): in edemele refractare realizeaza un efect sinergic care permite evitarea dozelor mari de furosemida cu risc toxic.

Asocieri nerecomandate

litiu - Furosemida scade eliminarea sarurilor de litiu si poate determina cresterea concentratiilor serice de litiu, ducand la cresterea toxicitatii litiului, inclusiv un risc crescut de efecte cardiotoxice si neurotoxice. Se recomanda controlul litemiei si ajustarea dozelor.
sultoprida – risc crescut de tulburari ventriculare de ritm, in special torsada varfurilor (o forma de fibrilatie ventriculara) (factor favorizant, hipokaliemia). Se recomanda supraveghere clinica, biologica si electrocardiografica.

Asocieri care necesita precautii

  • sucralfat: oral, furosemida se administreaza la cel putin 2 ore de la administrarea sucralfatului, deoarece scade absorbtia furosemidului din intestin, astfel diminuand efectul acestuia.
  • antiinflamatoare nesteroidiene (incluzand acidul acetilsalicilic si indometacina): scad efectul diuretic si antihipertensiv al furosemidei si pot provoca insuficienta renala acuta la bolnavii deshidratati si la varstnici, ca urmare a scaderii filtrarii glomerulare (element al rinichiului) prin inhibarea sintezei de prostaglandine la nivel juxtaglomerular (element al rinichiului). Furosemida poate creste toxicitatea salicilatilor. Se rehidrateaza pacientul si se controleaza functiile renale la inceputul tratamentului.
  • antibiotice aminoglicozidice: creste riscul ototoxic (toxicitate auditiva) si nefrotoxic (toxicitate renala) al acestora. Daca asocierea este necesara, se recomanda supravegherea hidratarii, a functiilor renale, cohleovestibulare si, eventual, a concentratiei plasmatice a aminoglicozidei.
  • medicamente hipokaliemiante: amfotericina B (administrata pe cale intravenoasa), gluco- si mineralocorticoizi, tetracosactida, laxative stimulante: risc major de hipokaliemie prin efect aditiv. In cazul asocierii, se recomanda supravegherea si corectarea kaliemiei.
  • baclofen (antispastic): potentarea efectului antihipertensiv. In cazul acestei asocieri se recomanda supravegherea tensiunii arteriale si ajustarea dozelor.
  • carbamazepina, aminoglutetimida (antisteroid) : risc de hiponatremie simptomatica. Asocierea se va efectua numai sub supraveghere medicala stricta. Se recomanda folosirea unui diuretic dintr-o alta clasa, daca acest lucru este posibil.
  • digitalice: hipokaliemia favorizeaza efectele toxice ale digitalicului. Se recomanda controlul si corectarea kaliemiei si, eventual, monitorizarea electrocardiogramei.
  • diuretice care economisesc potasiul (amilorid, triamteren, spironolactona): asociere utila pentru multi pacienti, nu exclude hipokaliemia sau, in particular, hiperkaliemia la cei cu diabet zaharat sau cu insuficienta renala. Se recomanda supravegherea kaliemiei, a electrocardiogramei si reconsiderarea tratamentului.
  • carbenoxolona, extractul de lemn dulce, doze mari de beta-2-simpatomimetice, utilizarea prelungita de laxative, reboxetina (antidepresant) si amfotericina (antifungic): maresc riscul aparitiei hipokaliemiei.
  • inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei: risc de hipotensiunie arteriala marcata si/sau de insuficienta renala acuta la bolnavii cu hiponatremie preexistenta. Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cand un tratament diuretic prealabil poate provoca hiponatremie, se pot lua urmatoarele masuri:
    - fie se va intrerupe administrarea diureticului cu 3 zile inaintea administrarii inhibitorului enzimei de conversie. Daca este necesar, se va reintroduce ulterior diureticul hipokaliemiant;
    - fie se va administra inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei incepand cu doze mici care vor fi crescute treptat.

In insuficienta cardiaca congestiva se administreaza la inceput o doza foarte mica de inhibitor, eventual dupa scaderea dozei de diuretic hipokaliemiant asociat.

In oricare situatie, se supravegheaza valoarea creatininemiei in primele saptamani de tratament cu inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei.

  • medicamente care favorizeaza aparitia torsadei varfurilor (o forma de fibrilatie ventriculara): antiaritmice din clasa I (chinidina, hidrochinidina, disopiramida) si din clasa a-III-a (amiodarona, sotalol); anumite neuroleptice (cu efect sedativ asupra sistemului nervos): fenotiazine (clorpromazina, levomepromazina, tioridazina, trifluperazina), benzamide (amisulprida, sulpirida, tiaprida), butirofenone (droperidol, haloperidol); alte medicamente (astemizol (antihistaminic), bepridil (antianginos), cisaprida ( folosit pentru cresterea motilitatii tractului gastro-intestinal), eritromicina (antibiotic), spiramicina (antibiotic), halofantrina (medicament folosit pentru tratamentul malariei), pentamidina (antibiotic), vincamina (vasodilatator periferic)): risc major de tulburari de ritm ventricular, in special torsada varfurilor (o forma de fibrilatie ventriculara) (hipokaliemia fiind un factor favorizant). Se recomanda corectarea hipokaliemiei inainte de inceperea administrarii si supravegherea echilibrului electrolitic si a electrocardiogramei.
  • metformina (antidiabetic oral): acidoza lactica poate fi declansata de o eventuala insuficienta renala functionala datorata diureticelor, in special a diureticelor de ansa. Metformina nu va fi utilizata decat in cazul in care creatininemia depaseste 15 mg/l (135 mcmol/l) la barbati si 12 mg/l (110 mcmol/l) la femeie.
  • fenitoina (antiepileptic): diminuarea efectului diuretic pana la 50%. Se recomanda, eventual, folosirea de doze mai mari de diuretic.
  • substante de contrast iodate: in cazul deshidratarii produse de diuretice exista riscul declansarii insuficientei renale acute. Se va rehidrata pacientul inaintea administrarii substantei de contrast iodate.

Asocieri de avut in vedere

  • Probenecidul (tratamentul gutei), metotrexatul si alte medicamente care, precum furosemidul, sufera o secretie tubulara renala semnificativa, pot reduce efectul furosemidei. La randul ei, furosemida, poate reduce eliminarea renala a acestor medicamente. Tratamentul cu doze mari de furosemida si celelalte medicamente insirate, pot duce la niveluri serice ale acestora crescute si un risc crescut de reactii adverse.
  • amifostina (chemoterapie): potentarea efectului hipotensor.
  • anumite alfa-blocante (alfluzosin, doxazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin): potentarea efectului hipotensor. Risc crescut de hipotensiune ortostatica (scaderea tensiunii se produce la trecerea brusca in pozitie verticala).
  • ciclosporina (imunosupresant): risc de crestere a creatininemiei fara modificarea concentratiei plasmatice de ciclosporina, chiar in absenta depletiei de sodiu si apa. Utilizarea concomitenta de ciclosporina si furosemida este asociata cu un risc crescut de artrita gutoasa, aparuta in urma hiperuricemiei induse de furosemida si cu insuficienta de eliminare renala de urati.
  • corticosteroizi: reducerea efectului antihipertensiv datorita retentiei hidrosaline.
  • neuroleptice (cu efect sedativ asupra sistemului nervos), antidepresive triciclice: accentuarea efectului antihipertensiv si risc crescut de hipotensiune ortostatica (scaderea tensiunii se produce la trecerea brusca in pozitie verticala), prin efect aditiv.
  • antiacide gastrice (fosfat de aluminiu): scad absorbtia digestiva a furosemidei (se vor administra la interval de 2 ore).
  • anti-diabetice orale si simpatomimetice anti-hipotensive (ex. epinefrina, norepinefrina): efectul lor este diminuat de administrarea concomitenta de furosemida.

Alte interactiuni

  • curarizante si miorelaxante: furosemida le potenteaza efectele.
  • cefaloridina (antibiotic): creste riscul nefrotoxic.
  • cisplatina: creste riscul ototoxic (toxicitate auditiva). In plus, nefrotoxicitate (toxicitate renala) cisplatinei poate fi sporita daca furosemida nu se administreaza in doze mici (de exemplu, 40 mg la pacientii cu functie renala normala) si prin balanta pozitiva de lichide intrebuintat pentru a atinge diureza fortata in timpul tratamentului cu cisplatina.

Furosemid Bioeel impreuna cu alimente, bauturi si alcool

A se evita administrarea impreuna cu suplimente alimentare cu continut de potasiu.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Furosemida traverseaza bariera placentara. Studiile experimentale nu au evidentiat nici un efect teratogen (care produce malformatii). Nu exista date clinice suficiente care sa evalueze eventualele efecte malformative sau fetotoxice al furosemidei administrate in timpul sarcinii.

In general, se evita administrarea la femeia gravida. Va fi prescrisa numai in cazul edemelor patologice din timpul sarcinii.

Furosemida este excretata in laptele matern. S-a observat ca diureticele de ansa scad secretia lactata. De aceea, furosemida este contraindicata in timpul alaptarii

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Furosemida nu modifica capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Furosemid Bioeel contine lactoza monohidrat.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Furosemid Bioeel

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Comprimatele Furosemid Bioeel se administreaza intregi,oral cu o cantitate suficienta de apa pe nemancate.

Dozele si modul de administrare trebuie adaptate in functie de gravitatea afectiunii. Trebuie utilizata cea mai mica doza care este suficienta pentru a obtine efectul dorit.

Adulti

Edeme din insuficienta cardiaca, ciroza hepatica sau afectiuni renale

Doza zilnica initiala recomandata este de 20 – 80 mg furosemida, administrata in priza unica. Doza poate fi crescuta treptat, la intervale de 6 - 8 ore pana la obtinerea raspunsului optim. Doza unica maxima recomandata depinde de tipul si gravitatea afectiunii. Astfel: 80 mg furosemida in cazul cirozei cu functie renala normala, 240 mg furosemida pentru sindrom nefrotic (distrugerea vaselor fine (mici) de la nivelul rinichilor, vase care filtreaza produsii de metabolism (reziduurile) si apa in exces din sange), 80 – 160 mg pentru insuficienta cardiaca congestiva. Dupa obtinerea raspunsului optim, doza zilnica eficace va fi administrata in 1 - 3 prize, aceasta depinzand de doza unica la care s-a obtinut un raspuns optim.

Hipertensiune arteriala

Doza zilnica initiala recomandata este de 20 mg furosemida, administrata dimineata.
In cazul unui raspuns insuficient, doza zilnica poate fi crescuta la 40 mg furosemida sau furosemida poate fi asociata cu un alt antihipertensiv.

Insuficienta renala

Doza initiala recomandata este de 80 mg furosemida pe zi. Doza se poate creste cu 80 mg furosemida pe zi, pana la obtinerea raspunsului optim.
In insuficienta renala sunt necesare uneori doze mai mari: 500 – 1000 mg furosemida pe zi.

Copii

La copii cu varsta peste 6 ani, doza uzuala recomandata este de 1 – 2 mg furosemida/kg si zi. In cazul unui raspuns trapeutic insuficient doza poate fi crescuta cu 1-2 mg/kg, dar nu mai devreme de 6-8 ore de la administrarea precedenta. Nu se recomanda doze mai mari de 6 mg/kg si zi.

Daca luati mai mult Furosemid Bioeel decat trebuie

In caz de supradozaj se instaleaza hipovolemia prin deshidratare, cu tulburari electrolitice si scaderea marcata a tensiunii arteriale. Se interneaza de urgenta si se instituie imediat un tratament care sa compenseze pierderile.

Daca uitati sa luati Furosemid Bioeel

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Furosemid Bioeel

Luati Furosemid Bioeel intreaga perioada a tratamentului stabilita de medicul dumneavoastra, chiar si atunci cand incepeti sa va simtiti mai bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de furosemida:
Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori):

  • tulburari ale concentratiilor ionilor din organism, care uneori pot sa conduca si la aparitia unor manifestari,
  • deshidratare si micsorarea volumului de sange eficace (hipovolemie) in special la pacientii varstnici,
  • cresterea valorilor creatininei in sange,
  • cresterea concentratiei unui tip de grasimi in sange (trigliceride),
  • scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune), uneori doar la ridicarea in pozitie verticala (hipotensiune ortostatica).

Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori):

  • scaderea sodiului, potasiului si clorului in sange,
  • cresterea grasimilor din sange,
  • cresterea concentratiei de acid uric din sange uneori insotita de dureri la nivelul articulatiilor (atacuri de guta),
  • cresterea volumului de urina,
  • afectare a functiei cerebrale la pacientii cu disfunctie hepatica severa,
  • cresterea concentratiei sangelui (hemoconcentratie).

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori):

  • modificarea tolerantei la glucoza,
  • senzatie de rau digestiv (greata),
  • tulburari ale auzului,
  • mancarimea pielii,
  • eruptii cutanate tranzitorii insotite sau nu de mancarime,
  • eruptii cutanate severe insotite de descuamare, exfoliere, formare de vezicule si durere,
  • aparitia de eruptii cutanate rosii,
  • cresterea sensibilitatii la lumina a pielii,
  • scaderea numarului de celule albe din sange responsabile de coagularea acestuia (trombocitopenie).

Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori):

  • inflamatia vaselor de sange mici (vasculita),
  • afectare a tesutului renal,
  • stare de rau digestiv (varsaturi),
  • diaree,
  • tiuituri in urechi,
  • amorteala sau intepaturi la nivelul mainilor si picioarelor (parestezii),
  • scaderea numarului de celule albe din sange responsabile de apararea impotriva infectiilor (leucopenie),
  • cresterea numarului unui tip particular de celule albe din sange (eozinofilie),
  • febra.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori):

  • scaderea numarului de celule albe si rosii din sange,
  • scaderea numarului de celule rosii din sange,
  • afectarea metabolismului hepatic (colestaza),
  • cresterea concentratiei unor enzime hepatice,
  • inflamatia pancreasului.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • scaderea calciului si magneziului din sange,- cresterea ureei in sange,
  • scaderea aciditatii sangelui,
  • formarea de cheaguri de sange (tromboza),
  • valori crescute ale sodiului si clorului in urina,
  • retentie de urina,
  • exces de calciu in rinichi,
  • afectare a functiei rinichilor,
  • reactii cutanate severe insotite de sangerare, durere, exfoliere, formare de vezicule (sindrom Stevens- Johnson, necroliza epidermica toxica, pustuloza exantematoasa acuta generalizata),
  • eruptie cutanata insotita de febra si cresterea numarului de eozinofile in sange,
  • defect cardiac la sugarii care primesc furosemida in prima saptamana de viata.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Furosemid Bioeel

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 250C.
A se tine blisterul in cutie, pentru a fi protejat de lumina.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Furosemid Bioeel

  • Substanta activa este furosemida. Fiecare comprimat contine furosemida 40 mg
  • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonul de porumb, amidonul glicolat de sodiu, dioxidul de siliciu coloidal, stearatul de magneziu si talc.

Cum arata Furosemid Bioeel si continutul ambalajului

Furosemid Bioeel se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, albe, fara miros, cu gust amar, in forma de discuri plate, cu diametrul de 9 mm.
Comprimatele sunt ambalate in blistere Al/PVC. 2 blistere insotite de prospect sunt ambalate in cutii de carton insc.riptionate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. BIO EEL S.R.L.
Str. Bega nr. 5, Targu Mures, Judetul Mures, Romania

Fabricantul
BIOEEL MANUFACTURING S.R.L.
Str. Bega nr. 5, Targu Mures, Judetul Mures, Romania

Acest prospect a fost revizuit in August, 2020.

Denumire comercială FUROSEMID BIOEEL 40 mg
DCI FUROSEMIDUM
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 40mg
Cod ATC C03CA01
Acțiune terapeutică DIURETICE CU EFECT PUTERNIC ( DE ANSA) SULFONAMIDE
Prescripție P6L
Ambalaj Cutie cu 2 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W60369001
Firma / țara producătoare APP BIO EEL S.R.L. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP BIO EEL S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 6602/2014/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.