Paracetamol 500 mg

Denumire comercială PARACETAMOL 500 mg
DCI PARACETAMOLUM
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 500 mg
Cod ATC N02BE01
Acțiune terapeutică ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ANILIDE (INCLUSIV COMBINATII)
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie cu 1 blist. PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W07589003
Firma / țara producătoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 13174/2020/01

 

Cuprins

Ce este Paracetamol 500 mg si pentru ce se utilizeaza

Paracetamol 500 mg face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice-antipiretice. Paracetamol 500 mg actioneaza impotriva durerilor usoare si moderate si reduce febra.

Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Paracetamol 500 mg

Nu luati Paracetamol 500 mg daca:

 • sunteti alergic la paracetamol sau la oricare din celelalte componente ale medicamentului (enumerate la punctul 6);
 • suferiti de afectiuni grave hepatice;
 • suferiti de un deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza.

Atentionari si precautii

Inainte sa luati Paracetamol 500 mg adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

 • suferiti de alcoolism, boli hepatice sau renale;
 • mai luati si alte medicamente in timpul tratamentului cu paracetamol, verificati prezenta paracetamolului in compozitia lor pentru a evita supradozajul;
 • suferiti de boli de ficat, inclusiv hepatita virala (creste riscul hepatotoxicitatii) sau boli renale grave (numai tratamentul ocazional fiind acceptabil in acest caz);
 • durerea persista mai mult de 10 zile la adulti sau 5 zile la copii, daca febra persista mai mult de 3 zile si simptomatologia se agraveaza;
 • aveti diabet, deoarece paracetamolul poate da rezultate fals scazute ale glicemiei prin metode enzimatice.

Copii si adolescenti

 • la copii sub 6 ani se recomanda administrarea unor forme farmaceutice adecvate varstei.

Paracetamol 500 mg impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara presc.riptie medicala.

Daca luati Paracetamol 500 mg impreuna cu alte medicamente se poate modifica modul lor de actiune. Adresati-va medicului in conditiile in care mai luati: antiepileptice, carbamazepina, fenitoin, barbiturice, primidona, anticoagulante cumarinice, alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (de exemplu salicilati sau diflunisal), metoclopramid, colestiramina.

Exista si alte medicamente decat cele enumerate mai sus, care pot interactiona cu paracetamolul.

Paracetamol 500 mg impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu paracetamol, mai ales daca tratamentul este pe termen lung si /sau in doze mari, deoarece creste riscul toxicitatii paracetamolului la nivelul ficatului.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

La dozele recomandate de medic, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Paracetamol 500 mg nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Cum sa luati Paracetamol 500 mg

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala este:

Adulti si adolescenti peste 15 ani: doza initiala este de 1-2 comprimate Paracetamol 500 mg. La nevoie se poate repeta doza, respectand un interval de 4-6 ore intre administrari. Doza maxima admisa este de 8 comprimate (4 g paracetamol) pe zi.

Copii 12-15 ani (41-50 kg): doza recomandata este de un comprimat de 500 mg, repetat la nevoie la 4-6 ore, fara a se depasi 3 g pe zi (6 comprimate).

Copii 8-12 ani (27-40 kg): doza recomandata este de un comprimat de 500 mg, repetat la nevoie la 4-6 ore, fara a se depasi 2 g pe zi (4 comprimate).

Copii 6-8 ani (17-26 kg): 250 mg, repetat la nevoie de 4 ori pe zi, fara a se depasi 1 g pe zi (2 comprimate).

Copii cu varsta sub 6 ani: se recomanda utilizarea unei forme farmaceutice adecvata varstei.

 

Mod de administrare

Paracetamol 500 mg se administreaza pe cale orala.

Paracetamolul 500 mg poate fi administrat indiferent de momentul mesei.

Medicamentul nu se va administra la intervale mai mici de 4 ore. Nu depasiti dozele  recomandate.

Luati fiecare doza cu o cantitate corespunzatoare de lichid (aproximativ 200 ml la adult daca este posibil).

Adresati-va medicului daca: durerea persista mai mult de 10 zile la adulti sau 5 zile la copii, daca febra persista mai mult de 3 zile si simptomatologia se agraveaza.

Daca luati mai mult Paracetamol 500 mg decat trebuie

Administrarea oricarui medicament in exces poate avea consecinte severe. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul. Simptomele in cazul supradozajului cu paracetamol sunt: tulburari gastrointestinale (diaree, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, crampe sau dureri abdominale), transpiratii intense. Dozele mai mari de 10 g la adulti si 150 mg/kg corp la copii, pot provoca afectarea grava, ireversibila a ficatului. Simptomatolgia apare dupa 24 - 48 ore de la ingestia medicamentului devenind mai grava dupa 2 – 7 zile, odata cu instalarea insuficientei hepatice.

Afectarea hepatica poate apare la adultul care ingera mai mult de 10 g paracetamol sau la copilul la care se administreaza mai mult de 150 mg paracetamol/kg corp. Ingestia a peste 5 g de paracetamol poate conduce la afectare hepatica in cazul in care pacientul prezinta urmatorii factori de risc:

 • se afla sub tratament prelungit cu carbamazepina, fenobarbital, fenitoin, primidona, rifampicina sau alte inductoare enzimatice;
 • este consumator cronic de cantitati excesive de alcool;
 • se afla intr-una din urmatoarele situatii posibil generatoare de scadere a glutationului: tulburari in alimentatie, fibroza chistica, infectie HIV, post prelungit, casexie.

Daca suspectati ca ati luat paracetamol mai mult decit trebuie, adresati-va medicului. La nevoie, se va initia un tratament specific de catre personalul medical specializat, inclusiv evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si lavaj gastric. Pot fi utile hemodializa, hemoperfuzia sau dializa peritoneala.

Daca uitati sa luati Paracetamol 500 mg

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Paracetamol 500 mg

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 

Reactii adverse posibile Paracetamol 500 mg

 Ca toate medicamentele, Paracetamol 500 mg poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

 • reactii alergice manifestate prin: roseata cutanata, mancarimi, parestezii. In aceste situatii, intrerupeti administrarea paracetamolului si anuntati de urgenta

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

 • sangerari sau hematoame, scaune negre, sange in urina si fecale, pete rosii pe tegumente, dureri in git sau febra neasteptata, ingalbenirea ochilor sau tegumentelor, durere lombara aparuta brusc (poate fi o colica renala), semne de afectare renala, reactii alergice grave (sindrom Stevens- Johnson, necroliza toxica epidermica).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 – RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

 

Cum se pastreaza Paracetamol 500 mg

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister sau pe cutie dupa “EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Paracetamol 500 mg

 • Substanta activa este paracetamol. Fiecare comprimat contine paracetamol 500 mg.
 • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, povidona K29-32, talc, stearat de magneziu.

Cum arata Paracetamol 500 mg si continutul ambalajului

Paracetamol 500 mg se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba sau aproape alba, cu aspect uniform, structura compacta si omogena, cu margini intacte.

Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate. Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410  Iasi, Romania

 

Acest prospect a fost aprobat in aprilie 2020.

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.