Tavanic

Denumire comercială TAVANIC I.V. 250 mg
DCI LEVOFLOXACINUM
Forma farmaceutică SOL. PERF.
Concentrația 5mg/ml
Cod ATC J01MA12
Acțiune terapeutică CHINOLONE ANTIBACTERIENE FLUOROCHINOLONE
Prescripție P-RF/S
Ambalaj Cutie x 1 flacon din sticla incolora x 50 ml sol. perf.
Volum ambalaj 50 ml
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W55701001
Firma / țara producătoare APP SANOFI - AVENTIS DEUTSCHLAND GMBH - GERMANIA
Firma / țara deținătoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 1016/2008/01

 

Cuprins


Tavanic


Ce este Tavanic solutie perfuzabila si pentru ce se utilizeaza

Denumirea medicamentului dumneavoastra este Tavanic solutie perfuzabila. Tavanic solutie perfuzabila contine o substanta activa denumita levofloxacina. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumit antibiotice. Levofloxacina este un antibiotic din clasa „chinolonelor”. Actioneaza prin omorarea bacteriilor care provoaca infectii in organismul dumneavoastra.

Tavanic solutie perfuzabila poate fi utilizat pentru a trata infectii ale:
• Plamanilor, la persoanele cu pneumonie
• Tractului urinar, inclusiv ale rinichilor sau ale vezicii urinare
• Prostatei, atunci cand aveti o infectie de lunga durata
• Pielii si tesuturilor de sub piele, inclusiv ale muschilor. Acestea sunt numite uneori „tesuturi moi”.

In anumite situatii speciale, Tavanic solutie perfuzabila poate fi utilizat pentru a scadea probabilitatea de aparitie a unei boli pulmonare denumita antrax sau de agravare a bolii, dupa ce ati fost expus la bacteria care provoaca antraxul.

Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Tavanic solutie perfuzabila

Nu utilizati acest medicament si spuneti medicului dumneavoastra daca:

 • Sunteti alergic la levofloxacina, la oricare alt antibiotic chinolonic, cum sunt moxifloxacina, ciprofloxacina sau ofloxacina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
  Semnele unei reactii alergice includ: eruptie pe piele, dificultati la inghitire sau in respiratie, umflare a buzelor, fetei, gatului sau limbii.
  - Ati avut vreodata epilepsie;
  - Ati avut vreodata o problema cu tendoanele, cum este tendinita, care a fost asociata cu tratamentul cu un „antibiotic chinolonic”. Tendonul este o coarda care leaga muschiul de scheletul dumneavoastra;
  - Sunteti copil sau adolescent in perioada de crestere;
  - Sunteti gravida, ati putea ramane gravida sau credeti ca ati putea fi gravida;
  - Alaptati.

Nu utilizati acest medicament in cazul in care va aflati in oricare dintre situatiile enumerate mai sus. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra, cu asistenta medicala sau cu farmacistul inainte sa vi se administreze Tavanic.

Atentionari si precautii

Inainte sa luati acest medicament
Nu trebuie sa luati medicamente antibacteriene care contin fluorochinolone/chinolone, inclusiv Tavanic, daca in trecut ati manifestat vreo reactie adversa grava atunci cand ati luat un medicament care contine chinolone sau fluorochinolone. In aceasta situatie, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Inainte sa vi se administreze medicamentul, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca:
- Ati dezvoltat vreodata o eruptie severa sau descuamare la nivelul pielii, vezicule pe piele si/sau leziuni insotite de inflamatie la nivelul gurii dupa administrarea levofloxacinei.
- Aveti varsta de 60 de ani sau peste.
- Utilizati corticosteroizi, denumiti uneori steroizi (vezi punctul „Tavanic impreuna cu alte medicamente”)
- Ati avut vreodata o criza convulsiva (convulsie)
- Ati avut leziuni ale creierului determinate de un accident vascular cerebral sau alte leziuni ale creierului
- Aveti probleme cu rinichii
- Aveti o afectiune cunoscuta sub denumirea „deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza”. Sunteti mai predispus la aparitia unor probleme grave de sange atunci cand utilizati acest medicament
- Ati avut vreodata probleme de sanatate mintala
- Ati avut vreodata probleme cu inima : este necesara precautie atunci cand utilizati acest fel de medicamente, daca v-ati nascut cu sau aveti istoric in familie de prelungire a intervalului QT (observata pe ECG, o inregistrare a activitatii electrice a inimii), aveti un dezechilibru al sarurilor din sange (in special valori scazute ale potasiului sau magneziului in sange), aveti un ritm al inimii foarte lent (denumit „bradicardie”), aveti inima slabita (insuficienta cardiaca), aveti istoric de atac de cord (infarct miocardic), sunteti femeie sau varstnic sau luati alte medicamente care determina modificari anormale ale ECG (vezi punctul „Tavanic impreuna cu alte medicamente”).
- Ati fost diagnosticat cu o largire sau „umflare” a unui vas mare de sange (anevrism aortic sau anevrism al unui vas periferic mare).
- Ati avut un episod anterior de disectie de aorta (o ruptura in peretele aortei).
- Aveti antecedente familiale de anevrism aortic sau de disectie de aorta sau alti factori de risc sau afectiuni predispozante (de exemplu, tulburari ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos – forma vasculara, sau tulburari vasculare, cum ar fi arterita Takayasu, arterita cu celule gigante, boala Behcet, tensiune arteriala mare sau ateroscleroza cunoscuta).
- Aveti diabet zaharat
- Ati avut vreodata probleme cu ficatul
- Aveti miastenia gravis.

Reactii cutanate grave
La utilizarea levofloxacinei au fost raportate reactii grave la nivelul pielii, incluzand sindrom
Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica si reactie indusa medicamentos insotita de eozinofilie si simptome sistemice (DRESS).

- SJS/TEN se poate manifesta initial sub forma de pete de culoare rosie sau zone circulare, adesea cu vezicule situate central, la nivelul trunchiului. De asemenea, pot aparea ulcere la nivelul cavitatii bucale, gatului, nasului, organelor genitale si ochilor (ochi rosii si umflati). Aceste eruptii cutanate grave sunt adesea precedate de febra si/sau simptome asemanatoare gripei. Este posibil ca eruptiile cutanate sa progreseze pana la descuamare extinsa a pielii si aparitia de complicatii care ameninta viata sau sunt letale.
- DRESS se manifesta initial ca simptome asemanatoare gripei si o eruptie la nivelul fetei, apoi o eruptie prelungita la nivelul pielii, insotita de temperatura corporala ridicata, niveluri crescute ale enzimelor hepatice observate la testele de sange si o crestere a unui tip de celule sanguine albe (eozinofilie), precum si ganglioni limfatici mariti.
Daca apare o eruptie grava pe piele sau un alt simptom la nivelul pielii, intrerupeti administrarea levofloxacinei si adresati-va medicului dumneavoastra sau solicitati imediat asistenta medicala.

Daca simtiti brusc dureri severe in abdomen, in piept sau in spate, mergeti imediat la un serviciu de urgenta.

Daca nu sunteti sigur ca va aflati in oricare din situatiile enumerate mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau cu farmacistul inainte sa vi se administreze Tavanic.

Cand luati acest medicament

- Rareori, pot aparea durere si umflare la nivelul articulatiilor si inflamatie sau ruptura de tendoane. Riscul dumneavoastra este crescut daca sunteti o persoana varstnica (cu varsta peste 60 ani), daca vi s-a efectuat un transplant de organ, daca aveti probleme la rinichi sau daca urmati tratament cu corticosteroizi. Inflamatia si rupturile de tendoane pot surveni in primele 48 ore de tratament si chiar pana la cateva luni de la oprirea tratamentului cu Tavanic. La primul semn de durere sau inflamatie a unui tendon (de exemplu la nivelul gleznei, articulatiei mainii, cotului, umarului sau genunchiului), incetati sa luati Tavanic, contactati-l pe medicul dumneavoastra si tineti zona dureroasa in repaus. Evitati orice efort inutil, deoarece acesta poate creste riscul de ruptura de tendon.

- Rareori, puteti manifesta simptome de deteriorare a unor nervi (neuropatie), de exemplu durere, senzatie de arsura, furnicaturi, amorteala si/sau slabiciune, mai ales la nivelul labelor picioarelor si picioarelor sau la nivelul mainilor si bratelor. Daca se intampla acest lucru, incetati sa luati Tavanic si adresati-va imediat medicului dumneavoastra, pentru a preveni dezvoltarea unei afectiuni posibil ireversibile.

Reactii adverse grave, prelungite, invalidante si posibil ireversibile
Medicamentele antibacteriene care contin fluorochinolone/chinolone, inclusiv Tavanic, au fost asociate cu reactii adverse foarte rare, dar grave, dintre care unele de lunga durata (care au continuat luni sau ani), invalidante si posibil ireversibile. Acestea includ dureri ale tendoanelor, muschilor si articulatiilor la nivelul membrelor superioare si inferioare, dificultati la mers, senzatii anormale, de exemplu intepaturi, furnicaturi, gadilaturi, amorteala sau senzatie de arsura (parestezie), tulburari ale simturilor, inclusiv afectarea vederii, gustului, mirosului si auzului, depresie, afectare a memoriei, oboseala severa si tulburari severe ale somnului.

Daca manifestati vreuna dintre aceste reactii adverse dupa ce ati luat Tavanic, adresati-va imediat medicului dumneavoastra inainte de a continua tratamentul. Dumneavoastra si medicul dumneavoastra veti decide asupra continuarii tratamentului, luand in considerare si utilizarea unui antibiotic din alta clasa.

Tavanic impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, deoarece Tavanic poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Tavanic.

In special, spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente, deoarece acestea pot creste probabilitatea de aparitie a reactiilor adverse, atunci cand sunt utilizate impreuna cu Tavanic:
- Corticosteroizi, denumiti uneori steroizi – utilizati in tratamentul inflamatiei. Se poate sa fiti mai predispus la inflamatia si/sau ruperea tendoanelor.
- Warfarina – utilizata pentru subtierea sangelui. Sunteti mai predispus la a avea o sangerare.
Medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va efectueze periodic teste de sange, pentru a verifica cat de bine se coaguleaza sangele dumneavoastra.
- Teofilina – utilizata in tratamentul problemelor cu respiratia. Daca acest medicament este luat impreuna cu Tavanic, sunteti mai predispus la a avea o criza convulsiva (convulsie).
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – utilizate in tratamentul durerii si inflamatiei, cum sunt acidul acetilsalicilic, ibuprofenul, fenbufenul, ketoprofenul si indometacina. Daca aceste medicamente sunt luate impreuna cu Tavanic, sunteti mai predispus la a avea o criza convulsiva (convulsie).
- Ciclosporina – utilizata dupa transplanturile de organ. Se poate sa fiti mai predispus la aparitia reactiilor adverse ale ciclosporinei.
- Medicamente despre care se stie ca afecteaza modul in care bate inima dumneavoastra. Acestea includ medicamentele utilizate in tratamentul ritmului anormal al inimii (medicamente antiaritmice, cum sunt chinidina, hidrochinidina, disopiramida, sotalolul, dofetilida, ibutilida si amiodarona), depresiei (medicamente antidepresive triciclice, cum sunt amitriptilina si imipramina), tulburarilor psihice (medicamente antipsihotice) si infectiilor bacteriene (antibiotice „macrolide”, cum sunt eritromicina, azitromicina si claritromicina).
- Probenecid – utilizat in tratamentul gutei si cimetidina – utilizata in tratamentul ulcerului si al senzatiilor de arsura in capul pieptului. Trebuie sa aveti grija deosebita daca luati oricare dintre aceste medicamente impreuna cu Tavanic. Daca aveti probleme cu rinichii, medicul dumneavoastra va dori sa va administreze o doza mai mica.

Teste de urina pentru depistarea opioizilor
La persoanele care utilizeaza Tavanic, testele de urina pot avea rezultate „fals-pozitive” pentru medicamentele utilizate impotriva durerilor puternice, denumite „opioizi”. Daca medicul dumneavoastra v-a recomandat efectuarea unui test de urina, spuneti-i ca utilizati Tavanic.

Teste pentru tuberculoza
Acest medicament poate determina rezultate „fals-negative” la anumite teste de laborator utilizate pentru depistarea bacteriei care provoaca tuberculoza.

Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu utilizati acest medicament daca:

 • Sunteti gravida, ati putea sa ramaneti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida;
 • Alaptati sau intentionati sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Dupa ce vi se administreaza acest medicament, pot aparea reactii adverse, inclusiv ameteli, somnolenta, senzatie de invartire (vertij) sau tulburari de vedere. Unele dintre aceste reactii adverse va pot afecta capacitatea de concentrare si viteza de reactie. Daca acestea se intampla, nu conduceti vehicule sau nu intreprindeti nicio activitate care necesita un nivel ridicat de atentie.

Tavanic solutie perfuzabila contine sodiu
Acest medicament contine sodiu 181 mg intr-o doza de 250 mg. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

Cum vi se administreaza Tavanic solutie perfuzabila

Cum vi se administreaza Tavanic solutie perfuzabila

 • Tavanic solutie perfuzabila este un medicament care se utilizeaza in spitale
 • Va va fi administrat de catre un medic sau o asistenta medicala sub forma de perfuzie.
 • Perfuzia se va face intr-una dintre vene si se va administra pe o anumita durata de timp (aceasta se numeste perfuzie intravenoasa).
 • Pentru 250 mg Tavanic solutie perfuzabila, durata perfuziei trebuie sa fie de 30 de minute sau mai mare
 • Pentru 500 mg Tavanic solutie perfuzabila, durata perfuziei trebuie sa fie de 60 de minute sau mai mare
 • Frecventa cu care va bate inima si tensiunea arteriala trebuie monitorizate cu atentie, deoarece batai ale inimii neobisnuit de rapide si scaderea temporara a tensiunii arteriale sunt reactii adverse posibile, care au fost observate in timpul perfuziei unui medicament antibiotic similar. Daca tensiunea arteriala scade considerabil in timp ce va este administrata perfuzia, aceasta va fi imediat oprita.

Cat vi se administreaza din Tavanic solutie perfuzabila
Daca nu sunteti sigur de ce vi se administreaza Tavanic sau aveti orice intrebari referitoare la cat
Tavanic va este administrat, discutati cu medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau farmacistului.
- Medicul dumneavoastra va decide cat Tavanic trebuie sa vi se administreze
- Doza va depinde de tipul infectiei pe care o aveti si de localizarea infectiei in organismul dumneavoastra
- Durata tratamentului va depinde de cat de grava este infectia dumneavoastra.

Adulti si varstnici
- Pneumonie: 500 mg o data sau de doua ori pe zi
- Infectii ale tractului urinar, inclusiv ale rinichilor sau vezicii urinare: 500 mg o data pe zi
- Infectii ale prostatei: 500 mg o data pe zi
- Infectii ale pielii si tesuturilor de sub piele, inclusiv ale muschilor: 500 mg o data sau de doua ori pe zi

Adulti si varstnici cu probleme cu rinichii
Medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va administreze o doza mai mica.

Copii si adolescenti
Acest medicament nu trebuie administrat la copii sau adolescenti.

Protejati-va pielea de lumina soarelui
Feriti-va de expunerea directa la lumina soarelui cat timp utilizati acest medicament si timp de 2 zile dupa ce opriti administrarea sa, deoarece pielea dumneavoastra va deveni mult mai sensibila la soare si pot aparea arsuri, furnicaturi sau eruptie severa cu vezicule, daca nu va luati urmatoarele masuri de precautie:
- Asigurati-va ca utilizati o crema cu factor ridicat de protectie solara
- Purtati intotdeauna o palarie si haine care sa va acopere bratele si picioarele
- Evitati solarul.

Daca vi se administreaza mai mult Tavanic solutie perfuzabila decat trebuie
Este putin probabil ca medicul dumneavoastra sau asistenta medicala sa va administreze prea mult medicament. Medicul dumneavoastra si asistenta vor supraveghea evolutia dumneavoastra si vor verifica medicamentul care va este administrat. Intrebati intotdeauna daca nu sunteti sigur de ce vi se administreaza o doza de medicament.
Administrarea a prea mult Tavanic poate determina aparitia urmatoarelor reactii: crize convulsive (convulsii), confuzie, ameteli, afectarea starii de constienta, tremor si probleme la nivelul inimii – care duc la batai neregulate ale inimii, precum si senzatie de rau (greata).

Daca se omite administrarea unei doze de Tavanic solutie perfuzabila

Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala vor avea instructiuni referitoare la cand sa va administreze acest medicament. Este putin probabil sa nu vi se administreze medicamentul asa cum v- a fost prescris. Cu toate acestea, daca credeti ca a fost omisa o doza, spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Daca este oprita administrarea Tavanic solutie perfuzabila
Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala vor continua sa va administreze Tavanic, chiar daca va simtiti mai bine. Daca administrarea este oprita prea devreme, starea dumneavoastra se poate agrava sau bacteria poate deveni rezistenta la medicament. Dupa cateva zile de tratament cu solutie perfuzabila, medicul dumneavoastra poate decide sa o schimbe cu forma de comprimate filmate a acestui medicament, pentru a continua si finaliza tratamentul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Aceste reactii sunt de obicei usoare sau moderate si adesea dispar dupa o perioada scurta de timp.

Cazuri foarte rare de reactii adverse de lunga durata (pana la luni sau ani) sau permanente la medicament, de exemplu inflamatii la nivelul tendoanelor, ruptura de tendon, durere articulara, durere la nivelul membrelor, dificultati la mers, senzatii anormale, cum ar fi intepaturi, furnicaturi, gadilaturi, senzatie de arsura, amorteala sau durere (neuropatie), depresie, oboseala, tulburari ale somnului, afectare a memoriei, precum si afectare a auzului, vederii, gustului si mirosului au fost asociate cu administrarea antibioticelor care contin chinolone si fluorochinolone, in unele cazuri indiferent de factorii de risc preexistenti.

Opriti administrarea Tavanic si adresati-va imediat unui medic sau unei asistente medicale daca observati urmatoarea reactie adversa:

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane)
- Aveti o reactie alergica. Semnele pot include: eruptie pe piele, dificultati la inghitire sau in respiratie, umflare a buzelor, fetei, gatului sau limbii.

Opriti administrarea Tavanic si adresati-va imediat unui medic sau unei asistente medicale daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave – este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta:

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)
- Eruptie raspandita pe piele, temperatura corporala ridicata, cresteri ale enzimelor hepatice, anomalii ale sangelui (eozinofilie), ganglioni limfatici mariti si alte afectari ale organelor (Reactie medicamentoasa cu eozinofilie si simptome sistemice, cunoscuta si sub numele de DRESS sau sindrom de hipersensibilitate la medicament).Vezi si pct. 2.
- Sindrom asociat cu tulburari ale excretiei de apa si valori scazute ale sodiului (SIADH)
- Diaree apoasa, care poate contine sange, posibil insotita de crampe la nivelul stomacului si temperatura crescuta. Acestea pot fi semne ale unei probleme severe la nivelul intestinului.
- Durere si inflamare a tendoanelor sau ligamentelor, care poate duce la ruptura. Tendonul lui Ahile este afectat de cele mai multe ori.
- Crize convulsive (convulsii).

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane)
- Senzatie de arsura, furnicaturi, durere sau amorteala. Acestea pot fi semne a ceea ce se numeste „neuropatie”.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
- Eruptii grave pe piele, incluzand sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica.
Acestea pot aparea ca niste pete rosii sau zone circulare, adesea cu vezicule situate central, la nivelul trunchiului, descuamare la nivelul pielii, ulceratii la nivelul gurii, gatului, nasului, organelor genitale si ochilor si pot fi precedate de febra si simptome asemanatoare gripei.Vezi si pct. 2.
- Pierdere a poftei de mancare, ingalbenire a pielii si ochilor, urina inchisa la culoare, mancarimi sau sensibilitate la nivelul stomacului (abdomenului). Acestea pot fi semne ale unor probleme la nivelul ficatului, care pot include insuficienta letala a ficatului.

Daca va este afectata vederea sau daca aveti oricare alte tulburari la nivelul ochilor in timpul tratamentului cu Tavanic, adresati-va imediat unui medic oftalmolog.

Spuneti medicului dumneavoastra daca oricare dintre urmatoarele reactii adverse se agraveaza sau dureaza mai mult de cateva zile:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- Probleme cu somnul
- Dureri de cap, ameteli
- Senzatie de rau (greata, varsaturi) si diaree
- Crestere a valorilor unor enzime ale ficatului in sange
- Reactii la nivelul locului de perfuzare
- Inflamatia unei vene.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
- Modificari ale numarului altor bacterii sau ciuperci, infectie cu o ciuperca denumita Candida, care poate necesita tratament
- Modificari ale numarului celulelor albe din sange, aparute in rezultatele unor analize de sange (leucopenie, eozinofilie)
- Stare de stres (anxietate), confuzie, nervozitate, somnolenta, tremuraturi, senzatie de invartire (vertij)
- Senzatie de lipsa de aer (dispnee)
- Modificarile ale gustului, pierderea poftei de mancare, disconfort la nivelul stomacului sau indigestie (dispepsie), dureri in zona stomacului, senzatie de balonare (flatulenta) sau constipatie
- Mancarimi si eruptii pe piele, mancarimi severe sau blande (urticarie), transpiratie abundenta (hiperhidroza)
- Dureri la nivelul articulatiilor sau la nivelul muschilor
- Testele de sange pot avea rezultate anormale, din cauza problemelor cu ficatul (cresterea bilirubinei) sau cu rinichii (cresterea creatininei)
- Stare generala de slabiciune.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)
- Aparitie cu usurinta de vanatai sau sangerare, din cauza scaderii numarului de plachete din sange (trombocitopenie)
- Numar scazut de celule albe in sange (neutropenie)
- Raspuns imun exagerat (hipersensibilitate)
- Scadere a valorilor zaharului din sangele dumneavoastra (hipoglicemie). Aceasta este important de stiut pentru persoanele cu diabet zaharat.
- Vedere sau auzire a unor lucruri care nu exista (halucinatii, paranoia), schimbari de opinie si de gandire (reactii psihotice), cu risc de a avea ganduri sau actiuni de sinucidere
- Stare de depresie, probleme mintale, stare de neliniste (agitatie), vise anormale sau cosmaruri
- Senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor (parestezii)
- Probleme cu auzul (tinitus) sau cu vederea (vedere incetosata)
- Batai anormal de rapide ale inimii (tahicardie) sau tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala)
- Slabiciune musculara. Aceasta este important de stiut pentru persoanele cu miastenia gravis (o boala rara a sistemului nervos).
- Modificari ale modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra si, ocazional, insuficienta renala, care poate fi cauzata de o reactie alergica la nivelul rinichilor, denumita nefrita interstitiala.
- Febra.
- Zone bine demarcate, eritematoase, cu/fara vezicule, care apar in cateva ore dupa administrarea levofloxacinei si se vindeca cu hiperpigmentare reziduala postinflamatorie; aceasta apare, de obicei, in acelasi loc pe piele sau mucoase, dupa expunerea ulterioara la levofloxacina.

Alte reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile) includ:
- Scadere a numarului de celule rosii din sange (anemie): aceasta poate sa va faca pielea palida sau galbena din cauza distrugerii celulelor rosii din sange; scadere a numarului tuturor tipurilor de celule din sange (pancitopenie)
- Febra, inflamatie in gat si stare generala de rau, care nu trece. Acestea pot fi provocate de o scadere a numarului celulelor albe din sange (agranulocitoza).
- Scadere importanta a circulatiei sangelui (soc asemanator celui anafilactic)
- Crestere a valorilor zaharului din sange (hiperglicemie) sau scadere a valorilor zaharului din sange, care duce la aparitia comei (coma hipoglicemica). Acestea sunt important de stiut pentru persoanele cu diabet zaharat.
- Modificari ale mirosului, pierdere a mirosului sau gustului (parosmie, anosmie, ageuzie)
- Probleme de miscare si mers (dischinezie, tulburari extrapiramidale)
- Pierdere temporara a constientei sau cadere (sincopa)
- Pierdere temporara a vederii, inflamatia ochiului
- Afectare sau pierdere a auzului
- Ritm anormal de rapid al batailor inimii, ritm neregulat al batailor inimii care pune viata in pericol, inclusiv stop cardiac, afectare a ritmului inimii (denumita „prelungirea intervalului QT”, observata pe ECG, o inregistrare a activitatii electrice a inimii)
- Dificultate in respiratie sau respiratie suieratoare (bronhospasm)
- Reactii alergice pulmonare
- Pancreatita
- Inflamatie a ficatului (hepatita)
- Crestere a sensibilitatii pielii dumneavoastra la soare si la lumina ultravioleta (fotosensibilitate)
- Inflamatie a vaselor care transporta sangele prin organismul dumneavoastra, din cauza unei reactii alergice (vasculita)
- Inflamatie a tesuturilor din interiorul gurii (stomatita)
- Ruptura a muschilor sau distrugere a muschilor (rabdomioliza)
- Inrosire si umflare a articulatiilor (artrita)
- Durere, inclusiv dureri de spate, in piept si la nivelul extremitatilor
- Crize de porfirie la persoanele care au deja porfirie (o boala metabolica foarte rara)
- Dureri de cap persistente, cu sau fara afectare a vederii (hipertensiune intracraniana benigna).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Tavanic solutie perfuzabila

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original.

A se tine flaconul in cutie, pentru a fi protejat de lumina. In cursul perfuziei nu este necesara protejarea de lumina.

Dupa deschiderea flaconului cu solutie perfuzabila (perforarea dopului din cauciuc), solutia trebuie utilizata imediat (in decurs de 3 ore), pentru a preveni orice fel de contaminare bacteriana.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si flacon dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati acest medicament daca observati ca solutia nu este limpede, nu are culoare galben-verzuie si/sau are particule.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati asistenta medicala sau farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Tavanic solutie perfuzabila

 • Substanta activa este levofloxacina. Un ml de solutie perfuzabila contine levofloxacina 5 mg.
 • Fiecare flacon din sticla de 50 ml contine levofloxacina 250 mg.
 • Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, acid clorhidric concentrat, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Tavanic solutie perfuzabila si continutul ambalajului

Tavanic solutie perfuzabila se prezinta sub forma de solutie limpede, de culoare galben-verzui. Tavanic solutie perfuzabila este disponibil in flacoane din sticla.


• Cutie cu un flacon din sticla a 50 ml solutie perfuzabila.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Terapia SA
Str. Fabricii Nr. 124, Cluj-Napoca Romania

Fabricantul
Sanofi-Aventis Deutschland GmbH Industriepark Höchst Brüningstrase 50
65926 Frankfurt am Main Germania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Terapia SA, Romania
Tel: 0040 372 179600
Fax: 0040 372 179631

Acest prospect nu contine toate informatiile despre medicamentul dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari sau nu sunteti sigur de ceva, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Acest prospect a fost revizuit in octombrie 2019.

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.