CAMPANIE DE VACCINARE ANTIGRIPALA 2017/2018

13.10.2017 in Campanii

In fiecare an, odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturilor, creste pericolul imbolnavirii de gripa - boala infectioasa de natura virala cauzata in principal de tulpini ale virusului gripal, care se pot schimba in fiecare an

vaccinare antigripala medicover

Statistica medicala arata ca, anual, se pot imbolnavi de gripa intre 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii. Cel mai eficient mod de a o preveni este vaccinarea cu vaccin antigripal.

Pe data de 16 octombrie 2017, Medicover incepe campania de vaccinare antigripala in toate centrele proprii din Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara, precum si in clinicile partenere din tara, atat pentru abonati cat si pentru persoanele care nu detin un abonament Medicover.

Abonatii nostri care au vaccinarea inclusa in abonamente vor beneficia de vaccin si administrare gratuite; abonatii care nu au acest serviciu acoperit de planuri, vor beneficia de administrare gratuita si vor achita doar costul vaccinului.

Persoanele care nu detin un abonament Medicover pot opta atat pentru vaccinarea propriu-zisa, in valoare de 54 lei, cat si pentru Pachet Vaccinare + Consultatie Medicina Generala - in valoare de 79 Lei.

Strict pentru vaccinare, atat abonatii Medicover adulti, cat si persoanele care nu detin un abonament Medicover (adulti), se pot prezenta in orice clinica Medicover, fara programare. Daca se opteaza pentru Pachet Vaccinare + Consultatie Medicina Generala, atunci programarea este necesara.

 

Durata campaniei: 16 octombrie –1 decembrie 2017

 

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa apelati Call-Center Medicover 021 9896.

 

GRIPA este o afectiune virala a sistemului respirator, determinata de mai multe tipuri de virusuri gripale si paragripale. Poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este insotita de febra ridicata, prezenta chiar de la debutul bolii, impreuna cu starea de rau general.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule determina imbolnavirea celor din jur. Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct: de la strangerile de mana, la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava. Bolnavii de gripa sunt contagiosi de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor.

Prevenirea gripei presupune respectarea masurilor de igiena (ex: spalatul mainilor) si evitarea spatiilor aglomerate, dar cea mai eficienta masura ramane vaccinarea anuala cu vaccin antigripal.

Recomandari pentru vaccinare: in sezonul 2017/2018 utilizam vaccinul VaxigripTetra – un vacin antigripal tetravalent, produs de compania farmaceutica Sanofi Pasteur, Franta. Acest vaccin corespunde recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) (pentru emisfera nordica) si deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2017/2018, respectand in acelasi timp si cerintele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile antigripale.

 

O doza (0.5 ml) suspensie injectabila contine:

Virus gripal (inactivat, fragmentat) din urmatoarele tulpini*:

A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09                                                                                     15 micrograme HA**

- tulpina similara (A/Michigan/45/2015, NYMC X-275)                                              

A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)                                                                                         15 micrograme HA**

- tulpina similara (A/Hong Kong/4801/2014, NYMC X-263B)                                            

B/Brisbane/60/2008                                                                                                              15 micrograme HA**

– tulpina similara (B/Brisbane/60/2008, tip salbatic)

 B/Phuket/3073/2013                                                                                                            15 micrograme HA**  

- tulpina similara (B/Phuket/3073/2013, tip salbatic)

 

 *cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitati de gaini sanatoase

**hemaglutinina

 

Celelalte componente sunt: solutie tampon salina, care contine-clorura de sodiu, clorura de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, apa pentru preparate injectabile.

VAXIGRIPTETRA poate contine, in cantitati foarte mici, oua (ovalbumina, proteine de pui), neomicina, formaldehida sau octoxinol-9, folosite in timpul procesului de fabricatie..

Vaccinul antigripal este in general recomandat tuturor persoanelor pentru profilaxia gripei si in special celor cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Vaccinarea este recomandata in special urmatoarelor categorii de pacienti:

 •           cu varsta de peste 65 de ani

 •           cu boli respiratorii cronice

 •           cu afectiuni cardiovasculare, indiferent de cauza

 •           cu afectiuni renale cronice

 •           cu diabet zaharat

 •           cu imunodeficiente, cum ar fi: infectia cu HIV, afectiuni hematologice maligne sau pacientii care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie – situatii in care trebuie sa informati medicul inainte de vaccinare

 •           membrii familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicatii in urma imbolnavirii

Doze si mod de administrare: Vaccinul este recomandat adultilor si copiilor cu varsta peste 3 ani. Se administreaza prin injectare intramusculara sau subcutanata. Doza pentru adulti si copii peste 3 ani este de 0,5 ml sau conform indicatiilor medicului.

Pentru copii vaccinarea se va face numai cu avizul medicului pediatru!

Durata imunizarii: Protectia vaccinului se obtine, in general, in interval de 14 – 21 de zile dupa administrare, iar durata imunitatii post-vaccinale este de minim 6 luni.

Contraindicatii: Vaccinarea nu este recomandata persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasare, neomicina, formaldehida, octoxinol-9 sau celor care au avut o reactie alergica severa la o vaccinare antigripala anterioara.

Atentionari speciale si precautii: Se recomanda ca imunizarea sa fie amanata la pacientii cu boli febrile sau infectii acute. Administrarea vaccinului antigripal poate fi facuta simultan cu alte vaccinuri (in seringi separate si locuri de injectare diferite), dar se recomanda consultarea si avizul medicului inainte de vaccinare.

Sarcina si alaptarea: Vaccinul poate fi utilizat in timpul sarcinii numai la recomandarea medicului. Vaccinarea antigripala este posibila in timpul alaptarii cu avizul medicului.

Reactii adverse: Reactii locale, obisnuite - eritem (roseata), edem (umflatura), durere, echimoza, induratie.

Reactii generale, obisnuite: dureri de cap, transpiratie, tremuraturi, febra, dureri musculare, dureri articulare. Aceste simptome dispar in general fara tratament in 1-3 zile.

Foarte rar pot aparea nevralgii, parestezii, convulsii, tulburari hematologice, reactii alergice severe.

Posibilele reactii adverse sunt descrise pe larg in prospectul vaccinului.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam sa va adresati unui medic Medicover.

Alte stiri