Atentionare referitoare la febra galbena

10.02.2017 in Stiri

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a comunicat ca mai multe state din Brazilia se confrunta cu o crestere a activitatii febrei galbene, cazuri confirmate la primate si populatia umana, asociate cu transmiterea intre primate si speciile de tantari

Aceste cazuri sunt inregistrate in zone dinspre coasta Atlanticului, care anterior nu erau considerate ca fiind expuse riscului de transmitere a febrei galbene. Noile zone pentru care se recomanda vaccinarea pentru calatoriile internationale, sunt: statul Bahia, statul Espirito Santo (cu unele exceptii) si zone din statul Rio de Janeiro.

OMS sfatuieste calatorii care merg in zonele cu risc de transmitere a febrei galbene sa se vaccineze cu cel putin 10 zile inainte de calatorie – vaccinurile aprobate de OMS impotriva febrei galbene confera protectie fata de boala care incepe dupa 10 zile de la administrare si dureaza 10 ani. 

Febra galbena este o boala acuta virala hemoragica, prezenta in regiunile tropicale din Africa si America, raspandita prin intepatura de tantar.

Dupa o peroada de incubatie de 6 zile, apar simptomele unei  viroze (febra, frison, cefalee, dureri musculare) insotite de greata, varsaturi, icter (coloratia galbena a pielii si ochilor).  Exista riscul evolutiei grave spre soc si deces.

Nu exista tratament specific.

Persoanele contaminate si nevaccinate au un risc de deces de 20-50%, prin insuficienta hepato-renala.

Prevenirea se face prin vaccinare inainte de intrarea in zonele cu risc de imbolnavire si evitarea intepaturilor de tantar.

Te sfatuim ca inainte de a calatori in zone cu risc sa te adresezi medicului epidemiolog.

Afla mai multe despre vaccinarile internationale, aici.

Alte stiri