Pe 14 noiembrie, de Ziua Mondiala a Diabetului, Medicover lanseaza campania de informare si preventie asupra Diabetului

10.11.2017 in Campanii

Diabetul zaharat este o boala metabolica cronica, caracterizata prin cresterea glucozei in sange. El este de doua feluri: Diabet Zaharat tip 1 si Diabet Zaharat tip 2, cel mai des intalnit fiind diabetul zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat tip 1 apare cel mai frecvent la tineri, in adolescenta sau la pacientii cu varsta sub 30 de ani.

In afara de posibili factori genetici, el apare prin coexistenta mai multor factori de mediu.
Ca rezultat al acestui diagnostic bolnavul va trebui sa isi administreze in mod regulat insulina.

 Factori care influenteaza aparitia diabetului zaharat de tip 1:

  • infectii virale
  • introducerea prea timpuriu a cerealelor in alimentatie
  • o perioada prea scurta de alaptare
  • o dieta bogata in gluten, cofeina, nitrati, coloranti artificiali, conservanti si produse afumate
  • deficit de vitamina D3 in timpul sarcinii si in primele luni de viata
  • toxine
  • stres
  • excesul de grasime corporala

 

Diabetul zaharat de tip 2 evolueaza frecvent nediagnosticat pentru multi ani, deoarece hiperglicemia (cresterea glucozei sanguine) se dezvolta treptat si in etapele initiale, de multe ori, nu este suficient de severa ca pacientul sa observe simptomele de diabet zaharat clasice (sete, poliurie - urinare in cantitate mai mare, polifagie - apetit crescut, scadere in greutate, oboseala)

Cu toate acestea, astfel de persoane sunt la risc crescut de a dezvolta complicatii specifice cardiovasculare, la nivelul ochilor, rinichilor, picioarelor. O parte dintre acestia prezinta deja complicatii la momentul diagnosticarii diabetului.

De aceea, testarea este recomandat a fi facuta la persoanele care prezinta factori de risc pentru aparitia diabetului zaharat, precum:

  • Exces ponderal /obezitate (IMC>25-30 kg/m2) (grabeste declansarea bolii la persoanele predispuse, agraveaza boala cand exista si favorizeaza aparitia complicatiilor diabetului zaharat)
  • Lipsa de activitate fizica – sedentarismul
  • Rude de gradul I cu diabet zaharat (predispozitia genetica)
  • Alimentatia nesanatoasa: excesul alimentar, consum crescut de alimente bogate in glucide (zaharuri) rafinate, dulciuri, sucuri, fainoase, excesul de zahar, alimentele bogate in grasimi nesanatoase (de origine animala sau prajite), fast-food.
  • Prediabetul: glicemia dimineata pe nemancate = 100-125 mg/dl sau HbA1c (hemoglobina glicozilata) = 5.7%-6.49%  sau glicemia la 2 ore la TTGO (testul de toleranta orala la glucoza) = 140-199 mg/dl
  • Femeile care au nascut un copil >4 kg sau au fost diagnosticate cu diabet gestational
  • Prezenta hipertensiunii arteriale (HTA ≥ 140/90 mmHg sau sub tratament pentru HTA)
  • Dislipidemia (modificari ale grasimilor sanguine): HDL<35 mg/dl, TG crescute, colesterol crescut
  • Femeile cu sindromul ovarelor polichistice
  • Inaintarea in varsta, mai ales peste 45 ani (riscul de a dezolta DZ tip 2 creste cu varsta)
  • Stresul cotidian, fumatul
  • Descoperirea intamplatoare a glucozei in urina (glicozuria), nu trebuie trecuta cu vederea

Iti recomandam sa faci periodic analizele, precum si evaluarea, mai ales daca prezinti factori de risc, pentru ca astfel sa poti depista la timp diabetul sau sa previi aparitia acestuia.

 

Vino cu biletul de trimitere CAS de la medicul tau de familie in clinicile Medicover Plevnei si Medicover Victoriei pentru o evaluare la medicul specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Programeaza-te la o consultatie pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in clinica Medicover Plevnei sau Medicover Victoriei pana pe 08.12.2017 si primesti gratuit evaluarea greutatii si analiza compozitiei corporale.

Analiza compozitiei corporale se face cu ajutorul unui cantar cu analizor corporal ce foloseste ca metoda bioimpedanta electrica, un curent de slaba intensitate trecand prin palmele si picioarele pacientului, masurand astfel compozitia corporala. Aceasta metoda determina ponderea masei de tesut gras, masei musculare, tesutul gras visceral din jurul organelor, cantitatea de apa totala, masa osoasa. Este superioara determinarii IMC-lui (indicelui de masa corporala) care nu ofera detalii si despre compartimentele si compozitia organismului, existand de ex persoane cu IMC in intervalul normal, dar cu tesut adipos peste limite si masa musculara mai redusa. Determinarea tesutului gras este importanta dat fiind faptul ca tesutul gras in exces si mai ales cel din jurul organelor si abdominal pot favoriza aparitia diabetului zaharat, bolilor metabolice, dislipidemiilor si bolilor cardiovasculare. De asemenea, metoda ajuta si la monitorizarea unei scaderi corecte in greutate si anume: reducerea masei de tesut gras si mentinerea sau cresterea masei musculare.

Alte stiri