Diagnostic

Doua din trei femei cu aceasta boala sunt diagnosticate foarte tarziu. Se apreciaza ca pacientele vad in medie opt medici si ajung la un diagnostic corect dupa sapte ani jumatate

In principal, pacientele merg la ginecolog pentru ca au dureri profunde sau pentru ca resimt disconfort in timpul/ dupa activitatea sexuala ori din cauza faptului ca nu pot ramane insarcinate. De asemenea, accentuarea durerilor menstruale severe (dureri menstruale ce determina incapacitatea temporara de desfasurare a unor activitati zilnice) pot reprezenta suspiciune de endometrioza.

Unele paciente, in special cele cu durere pelvina cronica, pot acuza o stare de oboseala inexplicabila si decid sa se adreseze medicului.

In situatiile in care pacientele prezinta acuze legate de afectarea altor functii, digestive, urinare, se indreapta catre medicul urolog sau gastroenterolog, in felul acesta se intarzie diagnosticul.

Pentru stabilirea diagnosticului de endometrioza nu exista un algoritm de diagnostic general valabil.

  • Primul pas al examinarii consta intr-o consultatie si o ecografie transvaginala.
  • In functie de rezultate, daca boala are o forma usoara, poate sa fie nevoie doar de urmarire sau de tratament medicamentos.
  • Daca acuzele se accentueaza sau apar elemente noi, de exemplu chisturi, pot fi necesare reexaminarea si investigatii suplimentare. Nu facem laparoscopie doar pentru a diagnostica, in zilele noastre ecografia si RMN vor stabili cu mare precizie diagnosticul preoperator. Rolul ecografiei transvaginle in mainile unui medic ginecolog cu experienta in patologia endometriozei este crucial. La ecografia transvaginala pot fi diagnosticate majoritatea leziunilor de endometrioza, astfel incat la finalul ecografiei sa fie constituita o harta lezionala.
  • Nodulii endometriozici situati superior de sigmoid NU pot fi vizualizati ecografic. Examinarea RMN vine de cele mai multe ori pentru a confirma leziunile identifiate ecografic si uneori ofera informatii suplimentare si de precizie asupra gradului de infiltrare a nodulului endometriozic in peretele tubului digestiv, gradului de stenoza produs si poate aprecia cu precizie mai mare distanta nodulului fata de orificiul anal - elemente cheie pentru chirurg in stabilirea planului operator.
  • Atunci cand sunt suspiciuni clinice de endometrioza mai severa sau profunda, iar la examinarea ecografica nu se constata ceva evident, se poate recomanda o examinare RMN cu protocol de endometrioza. Acesta presupune evaluarea imagistica a tuturor compartimentelor pelvine ce pot fi afectate de endometrioza. Interpretarea trebuie efectuata de un medic imagist cu experienta in patologia endometriozei, altfel leziuni importante pot fi usor trecute cu vederea. Administrarea de substanta de contrast pe vena nu face parte din protocolul dedicat patologiei endometriozice. Administrarea de gel intravaginal si intrarectal, conform ghidurilor de specialitate este optionala si NU obligatorie pentru toate pacientele cu endometrioza. Medicul imagist impreuna cu medicul ginecolog specialist in patologia endometriozei vor stabili necesitatea instilatiei cu gel. Instilatia cu gel creste acuratetea imaginilor si poate fi de ajutor in special pentru acele leziuni fine de sept rectovaginal.