Alergia la lapte

Cuprins

 

Ce este alergia la lapte

Alergia la proteinele din lapte de vaca reprezinta cea mai frecventa forma de alergie alimentara a copiilor mici si sugarilor, fiind timpuriu instalata datorita raspunsului imun aberant in fata acestui aliment. Afectiunea se poate manifesta si in cazul sugarilor alimentati exclusiv la san, in cazul in care mama consuma produse lactate in perioada lactatiei, datorita continutului de alergeni care ajunge in laptele matern.

Afectiunea are un impact major asupra calitatii vietii copilului putand sa genereze dezechilibre nutritionale majore mai ales la sugar.

Cand trebuie sa ma testez pentru alergia la lapte

Manifestarile clinice apar in primele zile consecutive introducerii unei formule de lapte de provenienta animala in alimentatia copilului, fiind reprezentate de aparitia simptomelor in decurs de 2 ore de la ingestie:

  • Eruptii eritematoase (pielea se inroseste) pruriginoase (mancarime a pielii) de tipul urticariei;
  • Edem al fetei, pleoapelor si al buzelor (prin acumulare de lichid in tesuturi);
  • Greata, varsaturi, dureri abdominale;
  • Secretii nazale apoase, stranut, obstructie nazala, prurit ocular;
  • Tuse seaca, respiratie suieratoare.

In situatii grave, raspunsul imun exacerbat declanseaza eliberarea de substante chimice in cantitati mari responsabile de aparitia socului anafilactic (urgenta medicala) manifestat prin stare de oboseala, respiratie suieratoare, scaderea tensiunii arteriale si edem masiv al glotei.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Diagnosticul in cazul alergiei la proteinele laptelui de vaca se face prin intermediul testarii cutanate patch test sau skin prick test si serologic din sange venos periferic prin determinarea anticorpilor IgE specifici pentru fiecare din cele 3 categorii de proteine ale acestui aliment. Inainte de testarea cutanata este indicata oprirea oricarui tratament imunosupresor pentru a nu influenta rezultatele obtinute.

In situatia in care cele doua investigatii nu reusesc sa stabileasca diagnosticul pozitiv, se poate recurge la un test de provocare orala care necesita spitalizare si monitorizare de specialitate pe parcursul a 72 de ore, pentru a se interveni rapid in eventualitatea aparitiei unui soc anafilactic.

Utile sunt si panelurile de alergeni alimentari specifice copiilor si sugarilor care permit identificarea celor mai frecvente alimente care pot induce manifestari de tip alergic.

Care sunt si cum se interpreteaza rezultatele obtinute

Obtinerea unui rezultat pozitiv de alergie la proteinele laptelui de vaca semnifica necesitatea inlocuirea acestui produs (lapte si derivate din lapte) pe o perioada variabila de timp, cu mentinerea unei alimentatii echilibrate care sa corespunda necesitatilor individuale. Substituirea poate fi necesara uneori si 2 ani, insa sunt rare cazurile in care alergia se manifesta clinic la adulti (la varsta de 4-5 ani sistemul imunitar este destul de matur incat sa si regleze functiile astfel incat sa nu mai apara acest tip de alergie).

Afla mai multe: