Cortizol

Cuprins

 

Ce este cortizolul

Cortizolul este un hormon secretat de catre cortexul suprarenal (o glanda endocrina pereche situata deasupra rinichilor), cu rol in reglarea glucozei sangvine (stimuleaza gluconeogeneza) dar si in procesele antiinflamatorii si imunosupresive (regleaza sistemul imunitar), in controlul tensiunii arteriale prin reglarea continutului de apa si sare in organism si in dezvoltarea fetala intrauterina la gravide.

Reglarea acestui hormon a fost atribuita glandei pituitare (glandei hipofize) si hipotalamusului (formatiuni ale creierului) si se realizeaza prin intermediul ACTH sau adeno corticotrop hormon care creste sau scade in functie de necesitatile fiziologice sinteza de cortizol.

Cand trebuie determinat cortizolul seric

Determinarea cortizolemiei este utila in cazul pacientilor cu sindrom Cushing (o boala care evolueaza cu exces de cortizol seric) si al celor cu boala Addison (simptomele bolii Addison sunt date de incapacitatea glandelor suprarenale de a produce hormonul), pentru monitorizarea pe termen lung sau pentru stabilirea diagnosticului pozitiv al celor 2 afectiuni. Analiza este efectuata si în cazul pacientilor diagnosticati cu afectiuni oncologice ale sistemului nervos central (adenom hipofizar-tumora de glanda hipofiza sau tumori ale hipotalamusului) care pot afecta mecanismele reglatorii ale secretiei de cortizol sau ale glandelor suprarenale.

Cresterea productiei bazale de cortizol este asociata cu aparitia durerilor de cap, a starii de iritabilitate, scaderea productiei de hormoni sexuali si aparitia infertilitatii dar si altor dereglari metabolice.

Cum ne pregatim inaintea testului

Secretia de cortizol nu este constanta pe tot parcursul zilei, aceasta fiind fiziologic crescuta intre orele 5-10 dimineata si mai scazuta intre orele 20-4. Este recomandat ca recoltarea sa fie facuta dimineata pe nemancate, ideala fiind o determinare dubla a valorilor cortizolului din sange venos periferic prelevat dimineata la ora 8 si seara la 16 pentru o monitorizare mai eficienta.

In anumite situatii medicul endocrinolog poate recomanda determinarea cortizolului dupa administrarea unei substante de supresie (care sa scada secretia de cortizol) sau de stimulare (creste valoarea hormonului), cu scopul de a usura dignosticul diferential intre boala Cushing si o eventuala formatiune tumorala hipofizara sau de glande suprarenale.

Care sunt valorile normale ale cortizolemiei

Valorile fiziologice ale cortizolemiei recoltate sunt cuprinse intre:

  • dimineaţa orele 7-10: 172-497 nmol/L;
  • după-amiază orele 16-20:  71.1-286 nmol/L;
  • după stimulare: creştere >20 mg/dL (>552 nmol/L) sau o creştere de cel puţin 3x faţă de nivelul bazal;
  • după supresie: <5 mg/dL (<138 nmol/L) sau <50% faţă de nivelul bazal (ora 8 a.m.).

Este important de stiut faptul ca anumite medicamente pot influenta rezultatele testului crescand sau scazand valorile cortizolului, astfel ca trebuie informat medicul specialist asupra tratamentelor de baza urmate. In sarcina valorile cortizolului seric pot fi crescute in mod fiziologic.

Afla mai multe: