Testul FT3

Cuprins


Ce este FT3?

FT3 mai este cunoscut si sub numele de triiodotironina si este unul dintre hormonii secretati de glanda tiroida. Cea mai mare parte din FT3 este produsa din FT4, in tesuturile tinta.  

Activitatea FT3 este de 5 ori mai mare decat cea a FT4, iar in diagnosticarea afectiunii pacientului, fractiunea libera de triiodotironina permite determinarea concentratiei existente de hormoni la nivelul organismului.

FT3, FT4 si TSH

Pentru diagnosticarea disfunctiilor glandei tiroide, concentratiile de FT4 si TSH sunt primele analizate, iar concentratiile de FT3 sunt determinate ulterior. Interpretarea rezultatului obtinut este in directa legatura cu primele determinari, cele de FT4 si TSH. Rezultatele pentru cele 3 determinari trebuie sa flie analizate impreuna, deoarece in acest fel pot fi diagnosticate afectiuni precum hipotiroidismul subclinic sau hipertiroidismul, in care concentrația hormonilor tiroidieni este normala, respectiv nivelul TSH, usor crescut sau scazut.

Concentratia de FT3, ca si FT4, depinde foarte mult de cantitatea de hormon stimulator al tiroidei (TSH), care este produs de glanda pituitara. Secretia de hormone a glandei tiroide este direct responsabila de mentinerea unui nivel optim al FT3 si FT4 in organism.

Nivelul de FT3 este ajuta la functionarea corespunzatoare a sistemului circulator, nervos, reproductiv si digestiv, avand un rol esential si in functionarea rinichilor. Fractiunea libera a FT3 este cea care regleaza metabolismul glucidelor si lipidelor.

FT3 si glanda tiroida

Disfunctiile glandei tiroide nu declanseaza simptome specifice, de aceea afectiunile sunt diagnosticate destul de tarziu. Un nivel anormal de hormoni poate duce la afectarea dezvoltarii normale a copiilor, producand tulburari si dizabilitati.

Concentratia de FT3 prezenta in sange este mai mica decat FT4, raportul dintre acestea fiind influentat de mai multi factori. Modificarile acestor proportii pot fi declansate de diferite afectiuni ale sistemului cardiovascular, precum si de deficitul de iod.

De asemenea, la persoanele in varsta, concentraţiile de T3/FT3 sunt cu 10-50% mai scazute fata de cele ale persoanelor mai tinere. Acesta este si motivul pentru care, in unele cazuri, formele de hipertiroidism pot trece neobservate. 

Cand sa efectuezi testul FT3?

In marea majoritatea a cazurilor, testarea pentru FT3 este recomandata de un medic endocrinolog, in momentul in care pacientul prezinta diferite simptome ale tulburarilor de glanda tiroida. Testul este recomandat atunci cand exista suspiciunea unui hipertiroidism, in care valorile FT4 sunt  normale si concentratiile de TSH sunt reduse.

Alte cazuri in care mai este recomandat testul pentru FT3:

  • depistarea unei secreţii izolate de triiodotironina;
  • stabilirea prognosticului pentru boala Basedow Graves;
  • evaluarea severitatii hipotiroidismului primar;
  • monitorizarea tratamentului cu levotiroxina;
  • depistarea recaderii la pacientii cu hipertiroidism;
  • monitorizarea tratamentului cancerului tiroidian .

Testul FT3 este adesea recomandat atunci cand TSH a prezentat valori anormale.

Cum sa te pregatesti pentru testul FT3?

Testul pentru FT3 este un test de sange, care nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Recoltarea probelor se face dimineata pe stomacul gol.

 Pentru pacientii aflati sub tratament medicamentos, este recomandat ca inainte de efectuarea testului sa discute cu medicul curant despre posibilitatea prelevarii probelor inainte de a lua doza de medicament.

Testarea nu este recomandata in timpul tratamentului cu heparina.

Valori normale pentru testul FT3

Interpretarea rezultatelor pentru FT3 trebuie sa fie facuta simultan cu TSH si FT4, raportul dintre aceste valori fiind foarte important. De exemplu, atunci cand valorile FT3 sunt normale, TSH este anormal, iar acest lucru poate indica o forma subclinica de hipertiroidism sau hipotiroidism.

Pentru pacientii care sufera de boli cronice non-tiroidiene, interpretarea rezultatului FT3 pe baza concentratiile de TSH prezente este esential.

Varsta

Valori de referinta (pmol/L)

Valori de referinta(pg/mL)

0-6 zile

2.65-9.68

1.73-6.30

6 zile-3 luni

3.0-9.28

1.95-6.04

3-12 luni

3.30-8.95

2.15-5.83

1-6 ani

3.69-8.46

2.41-5.50

6-11 ani

3.88-8.02

2.53-5.22

11-20 ani

3.93-7.70

2.56-5.01

> 20 ani

3.4-6.8

2.21-4.43


La femeile insarcinate, valorile FT3 pot fi mai scazute. Valorile difera in functie de trimestrul de sarcina in care este pacienta.

Afla mai multe: