Morfologie trimestrul II

Morfologia de trimestru II presupune o analiza detaliata a structurilor si functiilor fetale ce se efectueaza intre 19 saptamani si 22 saptamani de gestatie.
Morfologie trimestrul II
Morfologie trimestrul II

Cuprins

Ce inseamna morfologia de trimestru II?

Presupune o analiza detaliata a structurilor si functiilor fetale ce se efectueaza intre 19 saptamani si 22 saptamani de gestatie.

De ce nu se poate efectua mai devreme? Pentru ca anumite organe fetale (in special creierul si inima) nu isi definitiveaza dezvoltarea inainte de 19 saptamani.

De ce nu se poate efectua mai tarziu? Deoarece miscarile fetale devin mai active imediat dupa 22 saptamani si pot crea numeroase artefacte in imagini, iar daca varsta de gestatie este si mai avansata, organele fetale sunt mai comprimate (uterul devine mai putin incapator prin cresterea continutului, copilul mai inghesuit), reducandu-se calitatea imaginilor. Asadar, vrem sa profitam de ocazie si sa detronam mitul conform caruia sexul fatului ar trebui sa fie mai vizibil la 34 saptamani, decat la 20 saptamani.

Obiective principale:

  1. Efectuarea masuratorilor biometrice fetale
  2. Evaluarea detaliata a anatomiei fetale
  3. Evaluarea riscului de nastere prematura – folosind masuratoarea colului uterin, pe baza calculatorului FMF (Fetal Medicine Foundation, Fetal Medicine Centre, Londra)

1. Efectuarea masuratorilor biometrice fetale

De fiecare data cand incepem o ecografie de trimestrul II,  intrebam invariabil care este DPN (data probabila a nasterii) conform ecografiei efectuate in trimestrul I. Aceasta informatie, pentru ecografist, este extrem de importanta, deoarece varsta exacta a sarcinii este data, in orice moment, de acest DPN. Dupa efectuarea masuratorile de trimestrul II, se compara daca ele sunt conforme cu DPN, cu varsta gestationala pe care o are fatul. Varsta gestationala, respectiv DPN , nu se schimba cu fiecare ecografie, ci doar se cantareste daca masuratorile fetale sunt corespunzatoare cu varsta gestationala.

2. Evaluarea detaliata a anatomiei fetale

Ecografia detaliata a structurilor fetale presupune o analiza a tuturor structurilor si organelor.

In functie de preferintele dvs, va putem detalia fiecare structura, pe masura ce sunt examinate toate, rand pe rand sau va putem spune la final daca totul este in regula .

Exista o serie de limitari in detectia ecografica a diverselor defecte la aceasta varsta de sarcina, care vor fi mentionate detaliat in raportul ecografic de la sfarsitul ecografiei.

NB: Aprecierea sexului fetal la aceasta varsta de sarcina are o acuratete de diagnostic de 99% . Exista cazuri foarte rare in care sexul apreciat ecografic nu corespunde cu cel genetic (cromozomii). Este cazul situatiilor de ambiguitate sexuala in care, in prezenta caracteristicilor ecografice comune ale ambelor sexe, este dificil de stabilit un diagnostic de sex pe baza ecografiei intrauterine. De aceea, se recomanda testarea genetica antepartum (amniocenteza) sau postpartum (din sangele fetal).

3. Evaluarea riscului de nastere prematura – folosind masuratoarea colului uterin, pe baza calculatorului FMF (Fetal Medicine Foundation, Fetal Medicine Centre, Londra)

Colul uterin este partea terminala a uterului, structura uterina care tine uterul inchis. Cu cat colul este mai lung, cu atat riscul de nastere prematura este mai mic.

Cum se masoara colul uterin? Printr-o ecografie transvaginala, sonda mergand in apropierea colului (nu trebuie sa intalneasca toate obstacolele ca la o ecografie transabdominala). Aceasta fiind cea mai fidela metoda, este si sigura pentru fit, nu prezinta niciun fel de riscuri

O masuratoare a colului de peste 25mm presupune un risc scazut de nastere prematura. In schimb, un col uterin mai scurt de 25 mm presupune un risc crescut. Insa acest lucru nu trebuie sa sperie pe viitoarea mama. Odata identificata situatia unui col scurt, exista solutii terapeutice: progesteron (comprimate administrate vaginal sau oral) sau cerclajul colului uterin. Importanta este, deci, efectuarea acestor masuratori.

Data publicării 28.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022