De ce se agraveaza afectiunile reumatice toamna?

Reumatismul sau bolile reumatice reprezinta boli inflamatorii cu evolutie cronica ce determina durere la nivelul oaselor, articulatiilor, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Edemul, eritemul, rigiditatea articulara, caldura si durerea locala reprezinta simptome care alcatuiesc in mod frecvent tabloul clinic al pacientilor cu boli reumatice. Temperaturile foarte scazute pot agrava bolile reumatice, iar simptomatologia afectiunilor reumatismale poate fi mai greu de controlat pe timpul sezonului rece, pacientii acuzand in mod frecvent acutizarea simptomatologiei reumatismale in aceasta perioada a anului.
De ce se agraveaza afectiunile reumatice toamna?

Cateva dintre afectiunile grupate in mod uzual sub denumirea de reumatism sunt:

  • Poliartrita reumatoida
  • Osteoartrita
  • Artrita juvenila
  • Artrita infectioasa
  • Artrita gutoasa
  • Artrita psoriazica.

Persoanele de sex feminin si cele cu varsta de peste 60 de ani sunt mai predispuse la agravarea simptomatologiei reumatismale atunci cand vremea devine rece si umeda, fata de sexul masculin, datorita gradului scazut de toleranta al temperaturilor diminuate ale iernii.

Cuprins

Schimbarile meteorologice si reumatismul

Schimbarile meteorologice care au loc in timpul sezonului rece includ cresterea umezelii, scaderea presiunii atmosferice si a temperaturii ambientale. Acesti factori pot inrautati simptomatologia pacientilor care sufera de reumatism. Presiunea atmosferica mica specifica sezonului rece favorizeaza acutizarea simptomatologiei reumatismale prin accentuarea inflamatiei articulare si secundar, determina aparitia durerii prin stimuarea fibrelor nervoase ce deservesc articulatiile afectate. In sens invers, o presiune atmosferica mare, exercita o presiune crescuta la nivelul tesuturilor si impiedica inflamarea sau “balonizarea” prin acumularea de lichid la nivel articular.

In prezent exista studii care au demonstrat faptul ca nervii care deservesc articulatiile prezinta sensibilitate crescuta la modificarile presiunii atmosferice specifice sezonului rece. Inflamatia si sindromul algic la nivel articular sunt accentuate in conditii de umezeala si temperaturi scazute.

O alta teorie este reprezentata de faptul ca in sezonul rece, schimbarile de temperatura afecteaza echilibrul dintre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic, astfel ca pacientii care sufera de diferite afectiuni reumatismale prezinta disconfort dureros accentuat in aceasta perioada a anului. Suplimentar, rigiditatea musculara pentru diminuarea pierderilor de caldura si mentinerea unei temperaturi corporale optime este favorizata de expunerea la frig si poate agrava durerile reumatismale. Temperaturile scazute presupun petrecerea unei perioade de timp mai mari in spatii interiorare si favorizeaza adoptarea unui stil de viata sedentar, care determina secundar, accentuarea rigiditatii articulare cu agravarea simptomatologiei reumatismale pe timpul sezonului rece.

Paradoxal este faptul ca atunci cand vremea devine calda, apare o intensificare a fluxului sangvin la nivelul articulatiilor afectate si odata cu acesta aportul de factori inflamatori, acest fapt explicand motivul pentru care durerile articulare pot fi ameliorate cand vremea devine rece.

Cum amelioram durerile reumatice in sezonul rece?

Principalele modalitati prin care se pot ameliora durerile articulare determinate de reumatism sunt reprezentate de:

  • Mentinerea unui nivel crescut al activitatii zilnice chiar si in conditiile racirii vremii, practicarea mersului pe jos, exercitiile usoare si stretchingul reprezinta metode eficiente de a ameliora durerea si a preveni accentuarea rigiditatii articulare
  • Adoptarea unei vestimentatii adecvate (“in straturi”) sezonului rece si evitarea expunerii la temperaturi ambientale nefavorabile
  • Mentinerea unei diete echilibrate cu respectarea principiilor alimentare pentru mentinerea unei greutati corporale adecvate si evitarea suprasolicitarii suplimentare a articulatiilor
  • Administrarea de suplimente alimentare pentru suplinirea deficitului de vitamina D.

Tratamentul medicamentos al reumatismului se administreaza numai la recomandarea medicului specialist si este rezervata pacientilor al caror disconfort algic nu este ameliorat de schimbarile stilului de viata enumerate anterior. Ameliorarea durerilor articulare in timpul sezonului rece poate fi obtinuta prin administrarea urmatoarelor preparate farmaceutice:

  • Medicatie antiinflamatoare
  • Preparate antialgice
  • Medicatie specifica pentru tratamentul artritei gutoase
  • Imunosupresoare in cazul agravarii simptomatologiei la pacientii cu reumatism de etiologie autoimuna
  • Administrarea locala, la nivel intraarticular de cortizon cu efect antiinflamator
  • Administrarea de preparate cu actiune imunomodulatoare la pacientii diagnosticati cu artrita psoriazica, artrita reumatoida sau spondilita anchilozanta
  • Miorelaxantele pot fi utilizate in completarea antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru a potenta efectul acestora din urma.
  • Agentii topici (creme si unguente cu aplicare locala) care contin capsaicina pot fi utili in anumite situatii pacientilor care acuza dureri reumatismale in perioada sezonului rece. Capsaicina, o substanta continuta de catre ardeiul iute, blocheaza substanta P responsabila de transmiterea durerii, favorizand dilatatia vaselor de sange ce provoaca senzatia de incalzire locala.

Durerile articulare specifice reumatismului pot fi ameliorate in anumite situatii prin aspirarea lichidului de la nivelul articulatiei afectate, urmata de injectarea de acid hialuronic pentru lubrefierea articulatiilor si menajarea acestora in timpul socurilor. Acidul hialuronic este produs in mod natural de organism si previne degradarea cartilajelor intraarticulare prin atenuarea socurilor si a stresului resimtit de catre articulatii in timpul efortului fizic.

Cand este cazul sa ne adresam medicului?

Accentuarea edemului si a rigiditatii articulare care dureaza mai mult de 2 saptamani reprezinta unul dintre motivele pentru care pacientii trebuie sa ia in considerare un consult medical de specialitate. Durerea articulara accentuata la depunerea de efort moderat (urcatul sau coboratul scarilor) sau pierderea functionalitatii la nivelul unei articulatii reprezinta alte motive de prezentare la medic pentru acordare de ingrijiri medicale speciale in cazul afectiunilor reumatice.

 

Referinte:

Data publicării 19.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023