Dismenoreea sau durerile menstruale

Durerile menstruale pot fi foarte greu de suportat. Pentru unele dintre femei, aceste dureri menstruale puternice (sau dismenoreea) nu pot fi atenuate cu pastile sau ceai pentru dureri menstruale, intensitatea lor fiind foarte ridicata. In marea majoritate a cazurilor, crampele menstruale sunt normale. Uneori, insa, pot ascunde diferite afectiuni, de aceea este foarte important un consult de specialitate.
Dureri menstruale

Cuprins

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero - Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Ce este dismenoreea?

Dismenoreea este termenul medical pentru durerile menstruale. Ele se manifesta sub forma de crampe de intensitate diferita la nivelul abdomenului inferior sau al spatelui.

Durerile menstruale sunt date de contraciile uterine, contractii necesare pentru eliminarea mucoasei endometriale. Dismenoreea apare la femeile tinere, fertile, cel mai frecvent intre 15-30 ani.

Durerile menstruale nu afecteaza toate femeile. Intensitatea si durata durerilor este diferita. In timp ce pentru unele femei dismenoreea nu exista, in cazul altora durereea menstuala poate afecta desfasurarea normala a activitatilor zilnice.

In general, dismenoreea este insotita de simptome precum: cefalee, greata, varsaturi, ameteala, dureri la nivelul sanilor.

Care sunt cauzele aparitiei durerilor menstruale?

Cauza aparitiei durerilor menstruale este de natura hormonala si este legata de o substanta numita prostaglandina. Prostaglandinele sunt secretate in timpul ciclului menstrual si declanseaza contractiile fibrelor musculare uterine, contractii care duc la eliminarea mucoasei endometriale.  Contractiile uterine duc la scaderea cantitatii de sange si implicit scaderea oxigenului catre fibra musculara, acesta fiind un alt motiv de aparie a durerilor menstruale.

Sunt doua tipuri de dismenoree, cea primara si cea secundara, cauzele de aparitie fiind diferite.

Dismenoreea primara

Dismenoreea primara reprezinta durerile menstruale recurente, care nu sunt legate de afectiuni ale tractului genital. Aceasta apare la fetele tinere, de obicei in pubertate, in momentul aparitiei primelor cicluri menstruale.  Motivul principal este ovulatia. Durerea apare de obicei cu o zi doua inainte de menstra, dureaza intre 12-72 de ore si poate fi asociata cu greata, voma, stari de oboseala si chiar diaree. In general, durerile menstruale asociate cu dismenoreea primara se amelioreaza cu inaintarea in varsta si chiar pot sa dispara dupa prima nastere.

Dismenoreea secundara

Dismenoreea secundara este durerea cauzata de afectiuni ale tractului genital sau infectii cronice. Aceasta apare la femeile adulte, iar durerile menstruale apar odata cu sangerarea menstruala. Durerile pot persista pana la terminarea menstruatiei.

Exista o serie de afectiuni asociate cu dismenoreea secundara. Acestea sunt:

  • Endometrioza – o afectiune destul de frecventa a tractului genital si se caracterizeaza prin aparitia de fragmente de endometru (mucoasa care captuseste uterul), in afara uterului, ovare trompe, cavitate abdominala. Dismenoreea cauzata de endometrioza apare progresiv si se agraveaza cu varsta
  • Adenomioza – fragmentele de endometru cresc in peretele uterin
  • Fibroamele uterine - formatiuni benigne care se dezvolta in peretele uterin
  • Boala inflamatorie pelvina - afectiuni ale tractului genital cauzate de diferite bacterii
  • Stenoza cervicala - ingustarea canalului cervical

Ce simptome are dismenoreea?

Dismenoreea se manifesta prin dureri menstruale severe, generate de contractiile uterului si ale colului uterin, necesare pentru a elimina mucoasa endometriala. Intensitatea crampelor menstruale este similara contractiilor din travaliu, pentru unele femei. Intensitatea difera in functie de gradul de sensibilitate al femeii si anatomia uterului, in principal.

Atunci cand contractiile sunt prea puternice, exista si riscuri asociate. Unul dintre acestea este presiunea asupra vaselor de sange din zona, care poate lasa uterul si colul fara oxigen.

In general, durerile menstruale vin cu o serie de simptome precum stari de greata, tulburari digestive, ameteala, dureri la nivelul sanilor si dureri de spate.

Factorii de risc pentru dismenoree sunt:

  • varsta mai mica de 30 de ani
  • ciclu menstrual precoce, inainte de 11 ani
  • menstruatii abundente si cicluri menstruale neregulate
  • lipsa sarcinilor
  • sedentarismul
  • fumatul
  • factorul genetic

Simptome si remedii ale dismenoreei

Ce investigatii sunt necesare?

Consultul ginecologic este primul pas pentru a afla care este cauza durerilor menstruale si daca exista vreo afectiune asociata cu acestea sau nu. Atunci cand veniti la consult, recomandarea specialistilor MEDICOVER este sa va pregatiti de acasa raspunsurile pentru o serie de intrebari pe care medicul specialist le poate adresa:

  • Care este momentul in care apar durerile?
  • Ce intensitate au?
  • Cat dureaza durerile menstruale, la nivel de zile?
  • Sunt asociate cu greata, varsaturi, diaree sau stari de oboseala?

In timpul consultului ginecologic, se pot aprecia marimea, forma si pozitia organelor genitale, vaginului, colului, uterului si ovarelor. Medicul este cel care decide, in functie de varsta pacientei si simptomele prezente, daca este nevoie de investigatii suplimentare.  

Ecografia transvaginala poate fi o investigatie de rutina pentru diagnostcarea afectiunilor tractului genital. Alte tipuri de investigatii suplimentare recomandate pot fi RMN, CT, laparoscopia exploratorie.

Cu ajutorul acestora se pot diagnostica cauzele aparitiei dismenoreei secundare, precum endometrioza, adenomiza, fibroamele uterine, chisturile ovariene.

Ce tratamente exista pentru durerile menstruale ?

Durerile menstruale pot fi atenuate eficient cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare si antispastice, dar numai la recomandarea medicului, dupa un consult ginecologic.

De exemplu, antiinfamatoarele nonsteroidiane actioneaza asupra durerii prin reducerea secretiei de prostaglandine. Folosirea contraceptivelor orale combinate poate fi un tratament pentru dismenoreea primara, la fel ca injectiile sau inelele vaginale. Acestea contin hormoni care previn ovulatia si amelioreaza durerile menstruale. Pentru reducerea durerilor menstruale se pot folosi si alte metode contraceptive cum ar fi inelele vaginale, injectiile cu progesteron.

Atunci cand durerile au o intensitate medie spre ridicata, pot fi utilizate si ceaiuri pentru dureri menstruale, din plante cu efect antiinflamator si antispasmic, cum ar fi menta, musetel sau ghimbirul.

Baile calde, exercitiile fizice si consumul de alimente sau suplimente care contin vitaminele E, B1, B6, magneziu, pot ajuta la atenuarea acestor dureri menstruale.

Acupuntura, presopunctura, yoga, exercitiile fizice pot fi o solutie la fel de eficienta pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Evitarea stresului, a fumatului si a consumului de cafea pot fi solutii eficiente pentru reducerea durerilor. Consumul de fructe si legume este recomandat, pentru a elimina disconfortul cauzat.

Daca durerile menstruale sunt cauzate de afectiuni genitale precum endometrioza, adenomioza, fibroamele uterine sau chisturile ovariane pentru tratarea lor este indicata interventia chirurgicala.

Cat de frecventa este dismenoreea?

Dismenoreea sau durerea menstruala afecteaza o mare parte dintre femei, cu precadere pe cele pana in 30 de ani. Exista posibilitatea ca odata cu inaintarea in varsta, durerile menstruale sa scada in intensitate.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Consultul de specialiate este indicat atunci cand apar primele simptome, iar durerile menstruale sunt recurente. Daca acestea vin insotite si de febra, varsaturi, diaree si stari de ameteala sau lesin, este momentul pentru un consult ginecologic si un diagnostic exact.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Sunt cateva recomandari pe care le au medicii specialisti inainte de efectuarea unui consult ginecologic si cele mai multe dintre ele tin de alimentatia si evitarea obiceiurilor nocive, pentru a atenua durerile menstruale:

  • Consumul de fructe si legume
  • Odihna corespunzatoare
  • Evitarea consumului de alcool și cafea
  • Evitarea fumatului
  • Reducerea stresului

Durerile menstruale pot ascunde diferite afectiuni medicale, mai ales daca apar si alte simptome asociate. De aceea, este nevoie de un consult de specialiate pentru a vedea care este cauza exacta a aparitiei acestora.” , spune Dr. Vasilika Gero, medic primar Ostetrică Ginecologie

 

Programeaza-te acum pentru un consult la unul dintre specialistii MEDICOVER. Suntem alaturi de tine pentru a te face bine!

 

Afla mai multe: 

Consultant Medical Dr. Vasilika Gero
Data publicării 23.04.2021