Grasime corporala – cum evaluam procentajul?

Cum evaluam nivelul de grasime din corp? Procentajul de grasime corporala obtinut prin completarea unor parametri precum circumferinta soldurilor, a gatului, a numarului de kilograme si a inaltimii intr-un calculator de grasime corporala online reprezinta o cifra pur subiectiva. Date clinice precise pot fi obtinute exclusiv prin masurarea cantitativa si calitativa a compozitiei corpului. Analiza corporala este posibila prin intermediul tehnologiei prin bioimpedanta. Cu ajutorul scannerului profesional certificat medical poate fi determinata cu exactitate ponderea diferitelor compartimente, asa cum sunt tesutul gras, masa musculara sau volumul de apa extracelulara.
Cum aflam procentul de grasime din corp

Cuprins

Determinarea cu precizie a procentului de grasime corporala are uneori un efect devastator in plan psihologic pentru pacient. Criteriile subiective, insa vizibile, cantaresc mult in imaginea asupra propriului corp si se reflecta in afirmatii ca: “Port marimea X, nu am cum sa fiu gras/a”, “Am X de kilograme, pentru inaltimea mea este in regula”. In anumite situatii, evaluarea cantitatii de proteine ori de minerale din organism, a ariei tesutului visceral sau distributia masei slabe impacteaza pacientul prin vizualizarea, in cifre, a unui stil de viata si a unui regim alimentar nepotrivite. Practic, analiza corporala reprezinta un instrument de masurare a starii generale de sanatate.

Ce informatii poate furniza analiza corporala prin bioimpedanta?

  • Procentul de grasime corporala – grasimea corporala subcutanata. Un nivel ridicat al acestui parametru poate indica riscul de a lua in greutate in mod necontrolat si avertizeaza totodata asupra faptului ca organismul este lipsit de energie si cu o rata metabolica scazuta.
  • Procentul de grasime viscerala – grasimea din jurul abdomenului care se acumuleaza in spatiile dintre organe si este considerata ca fiind un pericol pentru sanatate (risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, cancer colorectal si diabet zaharat de tip 2).
  • Procentul de masa musculara – este produsul activitatii fizice si calitatii alimentatiei. Cu cat procentul de grasime este mai mare, cu atat masa musculara este mai scazuta. Muschii joaca un rol capital in functionarea organismului, ei sustin intreg aparatul locomotor, postura, miscarea.
  • Procentul de masa osoasa este esential pentru o masa musculara sanatoasa. O masa osoasa la un nivel optim diminueaza riscul de osteoporoza la varste inaintate.
  • Cantitatea de apa, de proteine si minerale – spre exemplu apa intracelulara si extracelulara se monitorizeaza in vederea detectarii unor complicatii postoperatorii.
  • Varsta metabolica este influentata, in principal, de procentul de grasime si de starea de hidratare a organismului. In momentul in care acestea sunt optime si se adauga si o masa musculara dezvoltata, varsta metabolica scade sub cea reala, informatie pretioasa pentru persoanele care se afla intr-o perioada de optimizare a stilului de viata.
  • Metabolismul bazal (BMR Basal Metabolic Rate) – indica numarul de calorii pe care organismul il consuma atunci cand se afla in repaus (spre exemplu pe durata somnului) pe durata unei zile. BMR reprezinta practic energia de care corpul are nevoie pentru a sustine functiile normale, vitale – respiratia, digestia.
  • Analiza pe segmente - de exemplu distributia masei slabe ori a masei musculare la nivelul trunchiului, membrelor superioare si inferioare. Scanarea si citirea segmentiala cu ajutorul scannerului furnizeaza informatii aprofundate pentru fiecare zona a corpului. 

 

Pregatirea pentru analiza compozitiei corporale

Nu exista interdictii majore inainte de analiza impedantei bioelectrice, insa se recomanda ca:

  • Inainte cu 24 de ore sa nu consumati alcool
  • Inainte cu 4 ore sa nu faceti exercitii fizice
  • Inainte cu 4 ore evitati cofeina sau mancarea
  • Cu 2 ore inainte de programare consumati 2 - 4 pahare de apa.

Analiza compozitiei corporale prin bioimpedanta este o metoda de evaluare non-invaziva si rapida.

Medicul specialist care urmareste rezultatele obtinute in urma scanarii, va elabora la final un plan de nutritie individual ce are in vedere armonizarea, punerea in echilibru a diferitelor compartimente: grasime corporala, grasime viscerala, masa musculara, masa osoasa, nu doar atingerea unui numar optim de kilograme.

Beneficii analiza compozitiei corpului

  • Analiza compozitiei corpului permite determinarea unor valori unice si adoptarea masurilor necesare pentru a preveni ori monitoriza unele afectiuni medicale, spre exemplu sarcopenia, casexia.
  • In cazul femeilor, este utila pentru monitorizarea masei musculare si osoase afectate de scaderea nivelului de estrogen, specifica menopauzei.
  • Creste performantele sportivilor prin imbunatatirea starii de sanatate multumita terapiei nutritionale si a nivelului de energie.
  • Utilizarea analizei corporale in terapia medicala nutritionala contribuie optimizarea tratamentului pacientilor cronici (diabet, hipertensiune), cu IMC peste limita recomandata sau aflati sub tratament oncologic.
  • Prezenta indicatorilor de progres de la o scanare la alta amplifica motivatia persoanelor aflate in proces de slabire sau in perioada de dupa interventii bariatrice.
  • Planul alimentar elaborat pe baza procentelor obtinute in urma analizei corporale este complet adaptat necesitatilor pacientului.

 

Analiza compoziției corpului reprezinta un prim pas in optimizarea stiulului de viata. In clinica Medicover Oregon poti programa o consultatie pentru analiza corporala completa cu scannerul certificat medical, Tanita. Medicul specialist intervine cu interpretarea rezultatelor si un set de recomandari bazate pe procentele obtinute in urma scanarii, scopul fiind acela de a indruma pacientul catre alegeri alimentare potrivite pentru el.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Consultant Medical Dr. Alina Teodoru
Data publicării 02.11.2022