Hemoroizii in sarcina: evolutie si optiuni terapeutice

Hemoroizii sunt dilatatii venoase ale mucoasei rectale si anale, similare unor pernute vasculare care afecteaza, cel putin o data in viata, aproximativ jumatate din populatia adulta cu varsta de pana la 50 de ani. Principala cauza de aparitie a hemoroizilor este reprezentata de scaderea rezistentei peretelui venos si disfunctia valvelor venoase situate la interiorul vaselor de sange ce determina dilatarea acestora si aparitia manifestarilor clinice asociate. Dilatatiile venoase hemoroidale sunt frecvent intalnite in perioada sarcinii si afecteaza aproximativ 1 din 3 gravide.
Hemoroizii in sarcina: evolutie si optiuni terapeutice

Cuprins

Tipuri de hemoroizi

In functie de manifestarile clinice asociate, boala hemoroidala prezinta 4 stadii de evolutie si anume:

  • Stadiul I reprezentat de hemoroizii interni care pot sangera uneori constituie cea mai usoara forma de boala hemoroidala care nu asociaza manifestari clinice ingrijoratoare. Este important de mentionat faptul ca nu orice sangerare rectala implica existenta unei boli hemoroidale, aceasta manifestare fiind intalnita si in cazul altor patologii cu evolutie nefavorabila care necesita efectuarea de investigatii si diagnosticare cat mai rapida.
  • Stadiul II asociaza aceleasi manifestari intalnite in stadiul I, insa determina disconfort mai accentuat pacientei.
  • Stadiul III asociaza in mod frecvent prolabarea in exterior a dilatatiilor venoase care nu mai sunt reductibile si genereaza disconfort accentuat in pozitia sezand.
  • Stadiul III-IV reprezinta cea mai severa forma de boala hemoroidala care asociaza risc crescut de aparitie a complicatiilor (edem anal, hemoragie semnificativa sau infectii locale ale tesutului anal).

De ce apar hemoroizii in timpul sarcinii?

Cauzele care contribuie la aparitia hemoroizilor in perioada de sarcina sunt reprezentate de:

  • Schimbarile hormonale - cresterea nivelului de progesteron
  • Schimbarile fiziologice - cresterea volumului sangvin circulant pentru asigurarea necesitatilor mamei si ale fatului.

Aceste schimbari fiziologice implica manifestare la nivelul intregului sistem circulator al gravidei, presiunea exercitata de uterul gravid asupra vaselor de sange ale abdomenului si pelvisului, in special in ultimul trimestru, alimentatia saraca in fibre vegetale si lipsa de miscare fizica.

Progesteronul prezinta efect de dilatare al musculaturii intestinale si diminueaza miscarile peristaltice fiziologice ale acestuia, favorizand astfel aparitia constipatiei pe durata sarcinii. Scaunul de consistenta crescuta este dificil de eliminat in timpul defecatiei si exercita presiune suplimentara asupra dilatatiilor venoase de la nivelul mucoasei anorectale, accentuand inflamatia si disconfortul gravidei.

  • Dimensiunile crescute ale fatului si sarcinile multiple (gemeni, tripleti) favorizeaza riscul de aparitie al hemoroizilor in timpul sarcinii datorita volumului marit al uterului care impiedica reintoarcerea venoasa si exercita presiune sporita asupra centurii pelvine si a vascularizatiei anorectale.
  • Acumularea kilogramelor excedentare pe durata sarcinii si statul in picioare sau pe scaun pentru perioade indelungate de timp reprezinta alte cauze care contribuie la aparitia dilatatiilor hemoroidale la gravide.
  • Sedentarismul ingreuneaza circulatia sangvina si favorizeaza in acelasi timp constipatia prin diminuarea suplimentara a peristaltismului intestinal, factori ce contribuie la aparitia sau progresia dilatatiilor hemoroidale la gravide.
  • Alimentatia saraca in fibre, consumul diminuat de lichide si administrarea suplimentelor cu fier pe durata sarcinii pot duce la aparitia constipatiei sau la accentuarea acesteia, in cazul in care gravida prezinta tulburari ale transitului intestinal anterioare sarcinii. Incordarea in timpul defecatiei si statul indelungat pe vasul de toaleta suplimenteaza presiunea exercitata asupra vaselor de sange de la nivel anorectal, crescand riscul de aparitie al hemoroizilor.

Pot fi preveniti hemoroizii in sarcina?

Diminuarea riscului de aparitie al bolii hemoroidale pe durata sarcinii poate fi realizata prin adoptarea unui regim alimentar bogat in fibre alimentare care stimuleaza peristaltismul intestinal si previne constipatia. Alaturi de consumul regulat de fructe, legume si cereale integrale se recomanda asigurarea unui aport corespunzator de lichide pentru inmuierea scaunului si facilitarea pasajului acestuia de-a lungul tractului intestinal.

Exercitiile fizice moderate efectuate in conformitate cu recomandarile medicului obstetrician si particularitatile de evolutie ale fiecarei sarcini in parte contribuie la mentinerea tonusului muscular, stimuleaza buna oxigenare la nivelul intregului organism al mamei si copilului si in plus, previne aparitia constipatiei si a bolii hemoroidale.

Exercitiile Kegel sunt din ce in ce mai populare in randul gravidelor, prezentand multiple efecte benefice printre care se regasesc tonifierea musculaturii centurii pelvine, diminuarea riscului de aparitie al tulburarilor de statica pelvina si a incontinentei urinare. Acest tip de exercitii sunt usor de realizat de catre gravida si implica antrenarea musculaturii pelvine prin contractii si relaxari succesive ale acesteia in serii de cate 10-15.

Tratament hemoroizi in sarcina

Prima optiune de tratament a bolii hemoroidale pe durata sarcinii este reprezentata de modificarile regimului alimentar care trebuie sa fie bogat in fibre alimentare si cresterea aportului de lichide. Laxativele pot fi administrate pentru ameliorarea constipatiei, imbunatatirea tranzitului intestinal si diminuarea efortului depus in timpul defecatiei.

Tratamentul medicamentos al hemoroizilor asociati perioadei de sarcina se instituie la recomandarea medicului obstetrician si poate implica creme si unguente cu anestezic pentru diminuarea disconfortului algic al pacientei si antiinflamator pentru reducerea dimensiunilor dilatatiilor venoase.

Tratamentul chirurgical al bolii hemoroidale pe durata sarcinii este instituit numai in situatiile in care dilatatiile venoase de la nivel anorectal impiedica defecatia, asociaza inflamatie considerabila, determina disconfort algic accentuat pacientei sau se trombozeaza.

Chiar daca pot ameliora simptomatologia asociata dilatatiilor hemoroidale, tratamentele naturiste nu sunt indicate in timpul sarcinii deorece efectele adverse ale acestora nu au fost studiate indeajuns pentru a se confirma siguranta lor.

Dispar hemoroizii dupa nastere?

In majoritatea cazurilor, hemoroizii se remit in decurs de cateva zile de la nastere, odata cu disparitia presiunii exercitate de catre uterul gravid asupra centurii pelvine, scaderea concentratiilor serice ale progesteronului si diminuarea volumului sangvin circulant pana la valorile fiziologice de dinaintea sarcinii.

Exista insa si situatii in care nasterea naturala si efortul depus de gravida in timpul delivrentei accentueaza dilatatiile venoase hemoroidale, iar acestea persista si in perioada postpartum. In cazul in care gravida a optat pentru nastere pe cale naturala, iar medicul obstetrician a efectuat o epiziotomie (incizie chirurgicala a mucoasei vaginale si a muschilor superficiali care intra in alcatuirea perineului) pentru a usura expulzia fatului, sutura inciziei poate „ prinde” o parte din vasele de sange de la nivelul anusului, fapt ce poate genera sau accentua inflamatia hemoroizilor.

Tratament hemoroizi dupa nastere

In situatiile in care hemoroizii nu se remit dupa nastere si determina aparitia manifestarilor neplacute pentru proaspata mamica (durere, inflamatie accentuata a hemoroizilor, dificultati de eliminare ale scaunului) se recomanda amanarea hemoroidectomiei pentru cel putin 6 saptamani, perioada de timp necesara refacerii musculaturii perianale.

Exceptia de la aceasta regula este reprezentata de lauzele care prezinta tromboza hemoroidala, caz in care este necesara efectuarea cat mai rapida a interventiei chirurgicale pentru indepartarea dilatatiilor venoase si preventia riscului de complicatii.

Amanarea hemoroidectomiei in cazul dilatatiilor venoase clinic manifeste, care afecteaza calitatea vietii pacientei, favorizeaza progresia bolii hemoroidale (hemoroizii nu dispar de la sine) si predispune la aparitia complicatiilor dificil de tratat.

Hemoroidectomia reprezinta o interventie chirurgicala care se realizeaza in conditii de confort sporit al pacientei dupa administrarea de anestezie generala sau rahidiana. Interventia este de tip minim invaziv si poate fi realizata in conditii de ambulator, insa de obicei medicul chirurg recomanda supravegherea pacientei pe durata noptii care urmeaza interventiei. Tehnicile chirurgicale de ultima generatie adresate bolii hemoroidale permit recuperarea rapida postoperatorie cu minim disconfort dureros postinterventional si cu posibilitatea de reluare a activitatilor cotidiene la aproximativ 1 saptamana de la efectuarea operatiei.

 

Referinte:

Data publicării 13.12.2023