Intarirea sistemului imunitar – o preocupare tot mai actuala

Intarirea sistemului imunitar si modul in care Vitamina D3 sustine imunitatea se afla printre subiectele de interes din ultimul timp. Un sezon rece care se apropie de final si care a fost caracterizat de infectii respiratorii acute cu virusuri mai agresive decat in anii precedenti, perioadele de izolare de la debutul pandemiei si distantarea sociala care a urmat primului val de imbolnaviri, au avut o contributie majora in redimensionarea perceptiei asupra starii generale de sanatate.
Intarirea sistemului imunitar – o preocupare tot mai actuala

Atentia profesionistilor din sanatate, dar si a pacientilor a fost canalizata catre intelegerea modului in care functioneaza sistemul imunitar si cum ne ajuta raspunsul sistemului imun in „lupta” cu agentii patogeni din mediul inconjurator, de ce unii oameni par sa nu se imbolneasca niciodata, in timp ce altii sunt extrem de vulnerabili in fata bolii?

Cuprins

Terapia Blu Room si sistemul imunitar

Suntem toti interesati de starea noastra de sanatate, iar acest lucru este o certitudine. Cum intelegem un stil de viata sanatos si cat de usor acceptam „greselile”, aici lucrurile difera de la persoana la persoana. Diferenta o face accesul la informatia medicala validata stiintific si intelegerea acestei informatii, nu in ultimul rand increderea in medic sau terapeut. Traim vremuri in care terapiile complementare sunt bine primite de catre romani si alaturi de medicina clasica, pot aduce un plus starii noastre de sanatate.

Daca sanatatea este un concept la modul general, imunitatea si grija pentru cresterea acesteia, reprezinta un fapt concret, care preocupa majoritatea oamenilor. Cu totii am auzit despre relatia stransa intre deficitul de Vitamina D3 si scaderea imunitatii, scaderea rezistentei corpului uman la agresiunile virale, bacteriene, la stres si la factorii de mediu.

Pandemia ne-a „blocat” o vreme in casa, in activitati care se desfasoara in incinte cu temperatura controlata si ne-a facut sa ne „sterilizam” pe noi si tot din jurul nostru. Pe termen lung, aceasta „sterilizare necesara” are ca urmare scaderea imunitatii, variabil pentru fiecare persoana in parte.

In plus, in practica mea clinica, de peste 20 de ani am costatat ca majoritatea romanilor au un titru al Vitaminei D3 scazut si foarte scazut, acesta fiind unul din motivele imbolnavirii premature si sperantei de viata scazute a romanilor. Astazi petrecem cea mai mare parte a timpului in casa, in masina, la job in birou si in mall, departe de lumina solara naturala care asigura productia de vitamina D.

In contextul unor conditii si a unui stil de viata complet diferit de cel de acum 30-40 de ani, presati constant de lipsa timpului, cu activitati restranse in spatii interioare, si solutiile medicale au necesitat o recalibrare astfel incat sa fie capabile sa sustina efecte terapeutice adaptate nevoilor actuale ale pacientilor.

Terapia Blu Room reprezinta o varianta terapeutica eficienta in cresterea titrului de Vitamina D3 si indirect, a imunitatii. O sedinta la Blu Room echivaleaza cu administrarea a 10,000 – 30,000 UI de Vitamina D administrata oral. Si pentru ca ne intereseaza atat sanatatea ta, cat si gradul de siguranta al procedurilor medicale pe care vi le propunem, am conceput programe personalizate, sigure si care reprezinta mult mai mult decat o alternativa, ci chiar solutia rapida, la indemana, care nu consuma mult timp, pentru oamenii ocupati.

Ce este Blu Room?

Blu room este o tehnologie patentata care foloseste ca si elemente terapeutice lumina (UVB – ultravioletele de tip B) pe o frecventa medicala. Utilizand terapia vindecatoare cu UVB, Blu Room creeaza un mediu terapeutic relaxant, reducand stresul si ajutand procesul de rejuvenare celulara.  

Camera Blu Room este construita in forma de octagon, fiind acoperita de oglinzi cu 9 lampi si un pat confortabil in mijloc. Pacientul se intinde pe acest pat si este expus in totala siguranta la un camp nepolarizat. Brevetata in Statele Unite ale Americii, tehnologia Blu Room constituie un mediu terapeutic de expunere la raze ultraviolete sigur pentru pacient.

Cum decurge procedura medicala pentru pacient?

Sedinta propriu-zisa de terapie Blu Room este precedata de o consultatie medicala de specialitate. Practic, inainte de a experimenta o sedinta de terapie Blu Room, pacientul are o discutie cu medicul pentru ca terapia sa se desfasoare in completa siguranta. Pacientului i se testeaza inclusiv tipul de piele, urmand ca in urma evaluarii, sa fie stabiliti parametrii terapeutici.

Astfel, pe baza unui formular specializat conceput de medici, a scanarii tipului tau de piele, medicul recomanda programul potrivit pentru nevoile tale medicale.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In timpul unei sedinte de terapie Blu Room, pacientul se intinde confortabil pe un pat, primeste ochelari de protectie si i se explica pas cu pas toata procedura, in asa fel incat acesta sa se afle in perfecta siguranta atat fizic, cat si emotional. Pacientul experimenteaza pe langa terapia cu UVB, un sunet pe frecventa de 111 Hz si o usoara vibratie.

Pana in acest moment s-au efectuat peste 200,000 de sedinte de terapie in Romania si intreaga lume.

Pacientii beneficiaza de sprijinul echipei medicale Medicover pe tot parcursul tratamentului.

Cat de sanatos este sistemul meu imunitar?

Imunologia, ramura medicala dedicata studiulului sistemului imunitar si al patologiei asociate acestuia, a inregistrat progrese remarcabile in a intelege complexitatea sistemului imunitar - o retea complicata de celule si molecule din interiorul organismului uman care are rolul de a-l apara de bacterii, virusi, fungi si toxine.

Conform ultimelor cercetari, o persoana adulta situata in categoria medie (nici posesoare a unei super-imunitati, nici extrem de vulnerabila), ar trebui sa se astepte la 1-2 boli usoare pe an. Evident sunt excluse cazuri de pacienti cu patologii precum cele oncologice sau HIV/ SIDA.

De asemenea, un regim alimentar dezechilibrat si stresul pot cauza incetinirea procesului prin care celulele imunitare responsabile cu „lupta” impotriva infectiilor sunt produse. Din nefericire, atat alimentatia nepotrivita, cat si factorii stresori sunt constante ale vietii actuale.

De partea cealalta, a alimentelor care stimuleaza imunitatea, oamenii de stiinta sustin ca aceste alimente sunt doar prietenoase cu sistemul digestiv (intestinul), fara a detine o putere extraordinara in intarirea sistemului imunitar. Flora intestinala fiind o bariera fizica, cu rol in prevenirea bacteriilor patogene prin competitia la nivelul aceluiasi substrat energetic.

Activitatea sistemului imunitar depinde si de apartenenta la un sex sau altul. Spre exemplu, asa cum s-a observat in timpul pandemiei de COVID-19, rata mortalitatii la barbati in urma contractarii infectiei a fost mai crescuta. Studii de specialitate intreprinse in ultimii ani au scos la iveala faptul ca estrogenul, principalul hormon sexual feminin, stimuleaza activitatea sistemului imunitar, in timp ce testosteronul, slabeste activitatea sistemului imunitar.

Carenta de vitamina D

In primul rand, deficitul de vitamina D poate fi determinat de anumite afectiuni medicale si interventii precum:

  • Obezitatea
  • Bolile hepatice si renale cronice
  • Gastric Sleeve – operatia de micsorare a stomacului
  • Fibroza chistica
  • Boala celiaca
  • Boala Crohn.

Alti factori care influenteaza deficitul de vitamina D sunt reprezentati de:

  • Lipsa de expunere la lumina naturala – expunerea la razele soarelui constituie o sursa de vitamina D, persoanele care petrec mult timp in spatii inchise, fie pe motiv de boala ori varsta, fie din cauza stilului de viata (telemunca, sedentarism) sunt private de aceasta sursa importanta de vitamina D.
  • Categoria de varsta odata cu inaintarea in varsta scade capacitatea pielii de a produce vitamina D. De asemenea, sugarii reprezinta o categorie aparte care necesita suplimentare cu vitamina D din primele zile de viata.
  • Pielea inchisa la culoare – persoanele care au pielea inchisa la culoare necesita mai multa expunere la lumina solara, comparativ cu cele care au tenul deschis, pentru a produce aceeasi cantitate de vitamina D.
  • Tratamentele si utilizarea unor produse farmaceutice – anumite medicamente influenteaza in mod negativ nivelul vitaminei D3, iar printre acestea se gasesc unele medicamente pentru slabit si steroizi, medicamente pentru reglarea colesterolului din sange si laxativele.

Doza de vitamina D3 recomandata

Majoritatea covarsitoare a romanilor au un titru al Vitaminei D3 foarte scazut, de multe ori sub 15 ng/ml, lucru care ii predispune catre patologii acute, dar si cronice cum ar fi:

  • Racelile
  • Bolile metabolice
  • Insomnia
  • Anxietatea
  • Depresia si chiar patologiile oncologice.

Studiile clinice au aratat ca un titru de peste 60 ng/ml asigura cresterea imunitatii si protective in fata bolilor cronice.

Suplimentarea de Vitamina D3 (25-OH vitamina D) se face atunci cand titrul acesteia in sange este mai mic decat cel normal varstei, in perioadele in care expunerea la soare nu este posibila, in sezonul rece, sau la persoanele care din cauza stilului de viata petrec mult timp in mediu controlat, nu in aer liber.

Blu Room - alternativa mai sigura a radiatiilor ultraviolete naturale?

Blu Room este alternativa terapeutica potrivita, atat din punct de vedere al efectului, cat si al modului in care functioneaza. De exemplu, administrarea zilnica timp de 3 luni a unei doze de 1000 UI, asigura o crestere cu 10 ng/ml a nivelului seric de 25-OH Vitamina D, in timp ce, pentru a mentine un titru de 40 ng/ml avem nevoie de o doza de 6,000-10,000 UI/zi.

Terapia Blu Room poate sa asigure intr-o singura sedinta, necesarul zilnic pentru a putea ajunge la un titru al Vitaminei D3 de peste 40 ng/ml. Medicul recomanda programele personalizate pentru mentine titrul Vitaminei D3 peste 40 ng.ml si a avea o buna imunitate, protectie potentiala la bolile acute si cronice.

 

Preocuparea constanta a Medicover pentru preventie si terapie de ultima ora a patologiilor specifice omului modern, fac ca Blu Room sa fie parte a unor programe de medicina inovatoare. In acest fel, pacientii cu boli metabolice, oncologice, tulburari emotionale, insomnie, scaderea imunitatii, au la dispozitie o solutie sigura si eficenta.

 

Consultant Medical Dr. Florin Ioan Balanica
Data publicării 24.02.2023
Data ultimei actualizari 27.03.2023