Investigatii de inalta performanta: RMN si CT

Acces la echipamente medicale performante, ce folosesc tehnologie de ultima ora, integrate intr-o configuratie SIEMENS, unul din liderii mondiali in echipamente de acest fel. Totul pentru o investigatie rapida si precisa, in beneficiul pacientului.
Investigatii de inalta performanta: RMN si CT

Rezonanta magnetica

Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. (* de vazut lista cu contraindicatii)
 
Echipamentul MAGNETOM Avanto de la Siemens reprezinta excelenta in imagistica prin rezonanta  magnetica. Dotat cu un numar mare de aplicatii clinice, permite examinari pentru toate domeniile imagisticii prin rezonanta magnetica: neurologie, ortopedie, imagistica abdominala si pelvina, pediatrie si oncologie.
 
Indicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica sunt nenumarate, printre care amintim:
 
la nivelul capului: detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentele vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologiei infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
 
- la nivelul corpului (abdomen si pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura  (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor  parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.
 
- in ceea ce priveste investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii), rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite.
 
- examinare coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
 
- Rezonanta Magnetica permite completarea informatiile privind structura organelor interne  cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.
 

Computer tomografia (CT)

Este un alt tip de investigatie de inalta performanta ce ofera informatii complementare rezonantei magnetice. Principiul obtinerii informatiilor este diferit de rezonanta magnetica si este similar, in mare, efectuarii unor radiografii multiple, seriate, ale corpului uman, ce vor alcatui la finalul examinarii, in urma unui complicat calcul matematic, o reconstructie volumetrica a intregii regiuni de interes.
Examinarea computer tomografica este o examinare rapida, de ordinul minutelor, si permite investigarea cu succes a tuturor organelor corpului, cu o rezolutie spatiala (cat de mici pot fi modificarile pentru a putea fi vazute) de sub 1 mm.
 
In patologia craniana este foarte utila in patologia posttraumatica, evidentiind cu acuratete fracturile si hematoamele intracraniene. Ofera informatii utile despre structura interna a tumorilor craniene ce vor fi ulterior investigate prin rezonanta magnetica.
 
Poate investiga in scurt timp intregul corp, fie in vederea unui screening general, fie pentru stadializarea unui cancer deja depistat. Investigheaza cu succes organele interne, inclusiv cele ce contin aer (intestine, stomac, plaman). Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast fie oral fie intravenos, pentru a evidentia cu si mai mare acuratete anumite zone.
 
In patologia ortopedica si traumatica, permite achizita rapida a imaginilor, cu disconfort minim pentru pacient. Imaginile achizitionate permit postprocesare (lucrul dupa plecarea pacientului din sala de examinare) foarte utila in patologia ortopedica, permitand chirugului ortoped sa beneficieze de reconstructii tridimensionale ale oaselor si eventualelor fracturi, pentru un tratament mai eficient si mai corect.
 
Reconstructii similare se pot efectua si pentru examinarea angiografica (a vaselor, in special artere), permitand medicului curant (cardiolog, chirurg cardiovascular sau medic internist) sa observe cu exactitate traiectul, calibrul si eventualele boli ale vaselor.
 
Atat rezontanta magnetica cat si computer tomografia sunt utile atat in diagnosticarea bolilor dar si in urmarirea postterapeutica a pacientilor, in vederea verficarii eficientei unui tratament.
 

Explicatii suplimentare

De mentionat ca investigatia prin rezonanta magnetica si cea computer tomografica sunt investigatii complementare (care se completeaza reciproc, oferind informatii prin diferite metode de abordare). In unele cazuri este posibil ca medicul radiolog-imagist sa va recomande si examene suplimentare, pentru informatii in plus, fie prin CT fie prin ecografie.
 
De asemenea, trebuie retinut ca fiecare organ si patologie in parte are  un algoritm de investigatie propriu (ordinea in care trebuie efectutate investigatiile imagistice, care anume metoda este de prima intentie), pentru a obtine in final un diagnostic cat mai exact, in timp cat mai scurt si cu minim de efecte adverse pentru pacient. Medicul curant impreuna cu medicul radiolog au datoria sa puna in balanta multiplele aspecte ale investigatiilor imagistice pentru  a alege metoda optima.
 
Personalul serviciului de radiologie si imagistica medicala este calificat, cu o vasta experienta in domeniu si  va sta permanent la dispozitie pentru orice fel de alte detalii.
 
Data publicării 03.10.2018
Data ultimei actualizari 26.05.2023