Limfedem - cauze, simptome si tratament edem limfatic

Limfedemul reprezinta tumefierea tesuturilor ca urmare a acumularii de limfa si se manifesta mai frecvent la nivelul membrelor superioare si al celor pelvine, insa poate afecta si toracele, abdomenul sau organele genitale externe. Formele severe de limefedem pot determina aparitia modificarilor trofice tegumentare manifestate prin ingrosarea pielii, disparitia pilozitatii si aparitia ulcerelor cronice (fisuri persistente la nivelul pielii) cu risc de suprainfectare.
Limfedem cauze, simptome si tratament edem limfatic

Cuprins

Tratamentul pentru ameliorarea simptomelor secundare limfedemului cuprinde aplicarea tehnicilor de masaj pentru drenaj limfatic, ciorapilor de compresie si in anumite situatii. tratamente chirurgicale ce presupun debridarea tesuturilor necrotice, rezultate in urma modificarilor tegumentare si a infectiilor bacteriene.

Cauze limfedem

Sistemul limfatic al organismului este alcatuit dintr o retea de noduli si vase limfatice prevazute ca si in cazul sistemul circulator sangvin, cu valve (formatiuni sub forma de cuib de randunica situate in interiorul vaselor limfatice) care asigura mentinerea unui flux unidirectional fara reflux (previne staza limfatica si aparitia edemelor limfatice). La nivelul vaselor limfatice se pot doesebi 2 tipuri de valve – valve primare si secundare implicate in mentinerea fluxului limfatic unidirectional.

Suplimentar, pompa musculara contribuie la circulatia limfatica prin stimularea fluxului continuu al acesteia cu ajutorul contractiilor musculare efectuate in timpul deplasarii si desfasurarii diferitelor activitati cotidiene. Limfedemul reprezinta o manifestare secundara a disfunctiei endoteliului care captuseste vasele limfatice la interior, malformatiilor sistemului limfatic sau poate surveni in urma leziunilor de diferite etiologii (tumori, traumatisme, interventii chirurgicale, paraziti) care altereaza structura anatomica a sistemului limfatic.

Cele mai frecvente cauze de limfedem sunt reprezentate de:

  • Afectiunile tumorale - prezenta tumorilor benigne, voluminoase poate exercita compresie la nivelul diferitelor structuri vasculare, limfatice si nervoase din vecinatate, determinand aparitia edemelor limfatice localizate. Tumorile maligne care prezinta caracter de invazivitate, favorizeaza aparitia limfedemelor prin invadarea diferitelor statii ganglionare si blocarea fluxului limfatic la nivelul acestora.
  • Radioterapia utilizata in cazul pacientilor oncologici determina inflamatie urmata de fibrozarea nodulilor limfatici si obstructia fluxului limfatic.
  • Traumatismele chirurgicale - tratamentele oncologice chirurgicale presupun in anumite situatii evidarea (indepartarea) ganglionilor limfatici la nivelul carora se constata prezenta de celule tumorale, cu alterarea fluxului circulator limfatic.
  • Infectiile parazitare masive - filarioza este o boala endemica intalnita in zonele tropicale si subtropicale ale globului care presupune aparitia de edeme limfatice gigante la nivelul membrelor pelvine, secundare infectiei cu Wuchereria bancrofti, Brugia malayi si Brugia timori (viermi transmisi la om prin muscatura de tantar). Acesti paraziti se localizeaza la nivelul vaselor limfatice, obstruand drenarea limfei si determina aparitia edemelor masive invalidante pentru pacient ale membrului inferior (elefantiazis - membru de elefant) si uneori ale organelor genitale externe.
  • Arsurile de grad inalt pot compromite circulatia limfatica prin lezarea structurilor componente ale sistemului limfatic.
  • Infectii bacteriene streptococice care determina aparitia erizipelului.
  • Afectiuni dermatologice cu evolutie inflamatorie cronica - afectarea circulatiei cu aparitia limfedemului se datoreaza dispunerii in vecinatatea tegumentului inflamat a colectoarelor limfatice superficiale.
  • Afectiunile de tip autoimun care evolueaza cu inflamatie cronica - artrita reumatoida, vasculite.
  • Limfedem primar - acest tip de limfedem se manifesta in prezenta anomaliilor de dezvoltare morfologica (vase hipoplazice de dimensiuni reduse sau aplazice - partial absente) si/sau functionala (prezinta dilatatii care le afecteaza functia de drenaj) ale sistemului circulator, care interfera cu functia de transport limfatic, favorizand aparitia stazei limfatice tisulare. Acest tip de afectiune este ereditar si se transmite pe cale genetica, putand fi prezent la diferiti membrii ai aceleiasi familii din generatii succesive.
  • Limfedem primar asociat unui sindrom - in anumite situatii, limfedemul primar poate fi intalnit ca manifestare secundara in cadrul unor sindroame specifice ce implica atat existenta malformatiilor vasculare cat si al celor limfatice - sindrom Klippel Trenaunay Weber, sindrom Ullrich Turner, sindrom Noonan.

Ce afectiuni poate semnala edemul limfatic

In functie de tipul edemului limfatic primar sau secundar, acesta poate fi intalnit in evolutia urmatoarelor patologii:

Limfedemul primar

  • Boala Milroy sau limfedem congenital o patologie rar intalnita in practica medicala care este determinata de anomaliile de dezvoltare din perioada intrauterina de viata a sistemului circulator limfatic.
  • Boala Meige se manifesta la pubertate sau pana la varsta de 30 de ani si afecteaza mai frecvent gravidele.
  • Limfedem tarda un tip de limfedem primar cu manifestare dupa varsta de 35 de ani care nu este determinat de asocierea unei patologii subiacente specifice.

Limfedemul secundar

  • Tumori benigne sau maligne
  • Filarioze
  • Boala venoasa cronica favorizeaza staza venoasa cu acumularea de lichid extracelular care depaseste capacitatea de drenare a sistemului limfatic la nivelul membrului afectat, ducand la aparitia limfedemelor declive (ale piciorului)
  • Sindromul Ormond sau fibroza retroperitoneala o conditie patologica caracterizata de proliferarea tesutului fibros in retroperiteneu (compartimentul care contine pe langa o serie de organe si ductele limfatice mari) si restrictioneaza circulatia limfatica cu aparitia limfedemelor membrelor inferioare.

Simptome in functie de evolutia limfedemului

Tabloul clinic evolutiv al pacientilor cu limfedem cuprinde urmatoarele simptome si manifestari:

  • Modificarea volumului tisular prin acumularea de limfa la nivelul zonei deservite de vasele si noduluii limfatici afectati: edeme la nivelul fetei, gatului, membrelor superioare si inferioare sau organelor genital.
  • La nivelul membrului superior limfedemul este alb, rece, initial moale apoi devine dur in tensiune fara a determina disconfort dureros. Limfedemul membrului inferior, se manifesta initial distal, afectand gamba si de obicei nu depaseste articulatia genunchiului. In stadiile incipiente este moale, iar dupa cronicizare devine dur, fibros, tegumentul devine cartonat si prezinta modificari degenerative cu aparitia durerii in cazul suprapunerii de infectii bacteriene ale leziunilor.
  • Senzatia de greutate si de tensionare a tegumentului.
  • Senzatia de intepaturi sau furnicaturi la nivelul zonei afectate de limfedem.
  • Eritem (roseata) insotit de prurit (mancarime) si senzatie de caldura a tegumentului supraiacent limfedemului.
  • Impotenta functionala sau functie limitata mai ales in prezenta limfedemelor care afecteaza membrele superioare sau inferioare.
  • Aparitia modificarilor trofice tegumentare - fibrozarea cu ingrosarea tegumentului cu aparitia de leziuni spontane predispuse la infectii bacteriene.
  • Persistenta ulceratiilor mai ales cand limfedemul afecteaza membrele inferioare.

Tratamentul edemului limfatic

Tratamentul curativ al limfedemului are ca principal scop remiterea cauzelor care ii induc aparitia si sunt reprezentate de:

  • Administrare de antiparazitare in cazul limfedemelor determinate de infectiile cu filarii.
  • Excizia chirurgicala a tumorilor care afecteaza fluxul circulator limfati.
  • Transplantul autolog de noduli limfatici presupunea recoltarea de noduli limfatici din alte regiuni ale corpului pacientului si transplantarea lor in zonele afectate, pentru suplinirea functiei circulatorii.
  • Indepartarea chirurgicala a tesuturilor fibrozate care obstructioneaza circulatia limfatica.
  • Restabilirea fluxului limfatic prin conectarea sistemului limfatic la vasele de sange limitrofe (anastomoza limfatico venoasa) in anumite situatii, de limfedem primar de cauza congenitala sau limfedem secundar traumatismelor acute si/sau tratament oncologic chirurgical.
  • Administrarea corespunzatoare a terapiei specifice bolii de fond care determina aparitia limfedemului - boli cardiace, patologii venoase cronice, boli inflamatorii cronice de tip autoimun.

Metodele de tratament adjuvant care contribuie la reducerea edemelor limfatice sunt reprezentate de bandajele de compresie, masajul de drenaj limfatic, compresia elastica externa cu ciorapi medicinali si compresia mecanica secventiala cu ajutorul dispozitivelor medicale speciale prevazute cu pompe pneumatice ce stimuleaza reintoarcerea limfatica. Acest tip de interventii terapeutice pot contribui la diminuarea in volum a limfedemelor in proportie de 30 pana la 60%, insa efectele devin vizibile dupa 2 - 4 saptamani de tratament regulat.

Compresia elastica este obtinuta prin purtarea pe timpul desfasurarii activitatilor zilnice a ciorapilor medicinali speciali, insa la anumiti pacienti, diminuarea limfedemului poate fi realizata mai rapid prin asocierea de bandaje multistratificate si a drenajului limfatic manual. Limfo tapping-ul este utilizat cu precadere la pacientii cu limfedem la nivelul gatului si fetei care nu poate fi redus cu ajutorul metodelor compresive.

Tratamentul decongestiv complet trebuie sa includa efectuarea de exercitii fizice specifice recomandate de catre kinetoterapeut si mentinerea unei hidratari corespunzatoare, precum si a igienei riguroase a tegumentului afectat de limfedem, pentru prevenirea aparitiei infectiilor bacteriene si/sau micotice cu agravarea edemului de cauza limfatica.

Metodele de preventie ale edemelor limfatice presupun evitarea factorilor de risc care predispun la aparitia acestei manifestari si sunt reprezentate de:

  • Evitarea castigului ponderal
  • Efectuarea de exercitii fizice regulate pentru imbunatatirea drenajului limfatic - exercitiile pozitionale reduc incidenta edemului limfatic postchirurgical si radioterapic
  • Evitarea hainelor si a incaltamintei stramte
  • Elevarea membrelor mai ales in prezenta pacientilor cu insuficienta venoasa cronica
  • Evitarea ortostatismului prelungit care impiedica drenarea limfatica corespunzatoare ale membrelor pelvine
  • Antibioprofilaxia poate constitui o metoda de preventie eficienta a limfedemului in cazul pacientilor care prezinta in antecedent episoade repetate de inflamatie spontana - limfagita in decurs de 1 an
  • Identificarea din timp si managementul terapeutic adecvat al infectiilor pielii produse de Streptococcus pyogenes care poate favoriza aparitia erizipelului si implicit a edemului limfatic.

 

In cazul in care va confruntati cu simptomele mentionate anterior, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Amanarea
 vizitel la medic in speranta ca manifestarile clinice vor trece de la sine, poate avea un impact negativ asupra sanatatii, si complicatii severe care afecteaza drastic calitatea vietii pacientului.

 

Referinte:

Data publicării 28.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023