Placenta praevia: cauze, investigatii medicale si riscuri

Placenta este un organ cu structura complexa ce indeplineste functii indispensabile cresterii si dezvoltarii fatului. In conditii normale, placenta se dezvolta in partea superioara a uterului sau la nivelul unuia dintre peretii laterali ai cavitatii uterine. Placenta praevia sau placenta jos inserata reprezinta o pozitionare anormala a placentei in partea inferioara a uterului, care asociaza risc de aparitie al sangerarilor vaginale, mai ales in cea de-a doua jumatate a perioadei de sarcina. Insertia joasa a placentei este o complicatie a sarcinii, fiind tratata ca o urgenta medicala datorita riscurilor crescute de aparitie ale unei hemoragii masive la mama si de nastere prematura a fatului.
Placenta praevia: cauze, investigatii medicale si riscuri

In functie de insertia sa la nivelul uterului, placenta praevia poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

  • Placenta praevia marginala in cazul in care placenta atinge cervixul insa nu il acopera
  • Placenta praevia partiala atunci cand placenta acopera partial cervixul
  • Placenta praevia completa in situatia in care placenta obstructioneaza in totalitate colul uterin.

Cuprins

Cauze placenta praevia

Cauzele exacte care favorizeaza insertia joasa a placentei nu sunt pe deplin elucidate, insa la momentul actual este considerat faptul ca exista o stransa asociere intre placenta praevia, traumatismele la nivelul endometrului (chiuretaje, interventii chirurgicale elaborate la nivelul uterului) si tesutul cicatriceal de la nivel uterin rezultat in urma nasterilor anterioare prin cezariana.

Principalii factori de risc corelati cu aparitia placentei praevia sunt reprezentati de:

  • Varsta inaintata a mamei
  • Multiparitate (numarul de nasteri anterioare ale pacientei)
  • Sarcini multiple (gemeni, tripleti)
  • Fumat
  • Utilizarea de droguri ilicite (cocaina)
  • Efectuarea manevrelor de reproducere asistata
  • Nu in ultimul rand existenta unei sarcini anterioare cu placenta jos inserata.

Simptomele determinate de insertia joasa a placentei

Sangerarile vaginale in timpul trimestrului 2 si 3 de sarcina reprezinta principala manifestare a placentei praevia, acestea putand fi spontane sau declansate de contactul intim ori de examinarile medicale periodice.

In anumite situatii, sangerarile vaginale asociate unei placente jos inserate se pot manifesta doar in travaliu, echipa medicala care asista nasterea trebuind sa fie pregatita corespunzator pentru a preveni eventuale complicatii hemoragice ce pot aparea in timpul si dupa delivrenta.

Hemoragia in placenta praevia

Cresterea in dimensiuni a uterului incepand cu a doua jumatate a trimestrului 2 de sarcina, subtierea si dilatarea fiziologica a colului uterin care se pregateste pentru nastere, favorizeaza desprinderea placentei de la nivelul peretilor uterini cu aparitia sangerarilor vaginale spontane, nedureroase. Sangele eliminat este proaspat, rosu aprins, hemoragia putand fi insotita ocazional de:

  • Contractii uterine neregulate
  • Cresterea ritmului cardiac al gravidei
  • Scaderea tensiunii arteriale
  • Manifestari a caror severitate variaza in conformitate cu volumul de sange pierdut.

Investigatii medicale placenta praevia

In cazul sangerarilor vaginale care apar dupa saptamana 20 de sarcina si ridica suspiciunea unei placente jos inserate, medicul obstetrician efectueaza initial o ecografia transabdominala in sectiuni sagitale, parasagitale si transverse pentru a putea aprecia raportul intre marginea inferioara a placentei si cervix.

  • Ecografia Doppler color poate furniza informatii suplimentare cu privire la insertia cordonului ombilical si distribuitia vaselor de sange la periferia placentei.
  • Examinarea ecografica transvaginala constituie o metoda sigura si mai fiabila decat cea transabdominala, manevrat cu blandete, transductorul vaginal putand oferi imagini clare fara a veni in contact direct cu cervixul uterin.
  • Examinarea cu valve sau specul trebuie efectuat cu blandete pentru a preveni riscul de aparitie al hemoragiei, manevra fiind utila medicului pentru stabilirea diagnosticului diferential cu alte entitati patologice care prezinta evolutie clinica similara placentei praevia.

Dupa confirmarea diagnosticului de placenta praevia, medicul obstetrician monitorizeaza atent sarcina pentru a reduce riscul de aparitie al complicatiilor hemoragice cu impact negativ atat asupra mamei cat si asupra fatului.

Riscuri si complicatii asociate placentei praevia

Principalele complicatii care pot parea in evolutia unei sarcini cu insertie joasa a placentei sunt reprezentate de:

  • Hemoragii masive cu risc de evolutie nefavorabila pentru mama si fat
  • Necesitatea unei nasteri prin cezariana in regim de urgenta
  • Decolarea (desprinderea) de placenta inainte de nastere, cu risc de aparitie al hemoragiei materne si intreruperea alimentarii fatului cu oxigen
  • Placenta accreta - complicatie grava care apare in situatia in care placenta ramane atasata de peretele uterin (partial sau in totalitate) dupa nastere, putand provoca hemoragii importante amenintatoare de viata.

Unitatea medicala privata sau maternitatea de stat care asigura nasterea in cazul gravidelor cu placenta praevia trebuie sa dispuna de personal medical special instruit (anestezist, medic neonatolog, medic obstetrician, radiolog interventional, moasa) sala de interventii chirurgicale (daca este necesara nasterea prin cezariana, histerectomia pentru stoparea hemoragiei, embolizarea de artere uterine), sange izogrup/izoRh precum si medicatia si echipamentele medicale necesare pentru asigura nasterea in conditii de siguranta atat pentru mama cat si pentru fat.

Indicatia de cezariana in cazul placenta praevia

Medicul obstetrician recomanda nasterea prin cezariana de urgenta la gravidele cu placenta praevia in prezenta unui traseu tocografic (testul fetal non-stres sau cardiotocograma constituie o investigatie care monitorizeaza activitatea cardiaca fetala in timpul miscarilor fetale) de alarma care nu raspunde la:

  • Administrarea de oxigen la gravida
  • Adoptarea decubitului lateral stang
  • Refacerea volemiei materne
  • Sangerari vaginale care nu pot fi stopate
  • Hemoragie care apare dupa saptamana 34 de sarcina cand se considera prezenta maturarea pulmonara fetala.

Raportul intim intre marginea inferioara a placentei si orificiul cervical intern mai mic de 2 cm constituie un alt criteriu pe baza caruia medicul poate recomanda nasterea prin cezariana de urgenta pentru a preveni eventuale complicatii hemoragice.

In absenta criteriilor de alarma care indica necesitatea unei nasteri de urgenta prin cezariana, medicul poate opta pentru monitorizarea atenta a gravidei cu temporizarea interventiei pana in saptamana 38 de sarcina.

Pacienta cu placenta praevia este indrumata de catre medicul obstetrician sa diminueze intensitatea activitatilor cotidiene cu evitarea contactului intim si al exercitiilor fizice si sa comunice imediat eventuale sangerari vaginale sau contractii uterine care apar in timpul sarcinii.

 

 

Referinte:

Data publicării 15.01.2024