Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Psoriazisul este o boala autoimuna cu evolutie indelungata, care implica o rata accelerata de proliferare a celulelor pielii, de pana la 10 ori mai rapida fata de normal, datorata actiunii factorilor de inflamatie eliberati de catre limfocitele T.
Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Cuprins

Ce este psoriazisul

Psoriazisul este o boala autoimuna cu evolutie indelungata, care implica o rata accelerata de proliferare a celulelor pielii, de pana la 10 ori mai rapida fata de normal, datorata actiunii factorilor de inflamatie eliberati de catre limfocitele T. In mod fiziologic, pielea se reinnoieste la fiecare 10-30 de zile insa, in cazul pacientilor cu psoriazis, procesul are loc la fiecare 3-4 zile si determina acumularea de celule moarte sub forma de scuame la suprafata pielii.

Hiperproliferarea keratinocitelor specifica psoriazisului se poate manifesta la toate categoriile de varsta si sex insa predomina in decada a 3 a de viata si afecteaza mai frecvent populatia din zona temperata si cea nordica. In prezent este estimat faptul ca psoriazisul afecteaza intre 2 si 4% din intreaga populatie a globului, incidenta cea mai scazuta a acestei patologii inregistrandu se la nivelul tarilor asiatice.

Studiile desfasurate in vederea elucidarii mecanismelor autoimune implicate in aparitia psoriazisului au identificat un numar de 50 de locusuri cromozomiale specifice, asociate cu risc crescut de dezvoltare a acestei patologii. O proportie majoritara din aceste locusuri este responsabila de raspunsul terapeutic al pacientilor cu psoriazis la tratamentele clasice de tip sistemic. Recent a fost introdus pe piata farmaceutica un tratament inovativ pentru persoanele cu psoriazis care implica utilizarea de agenti biologici anti IL17 sau anti receptori de IL17 reprezentati de ixekizumab, secukinumab si brodalumab. 

Care sunt cauzele psoriazisului

Psoriazisul reprezinta o boala inflamatorie cu evolutie cronica a carei patogeneza include o componenta genetica importanta, implicata in sinteza de factori proinflamatori apartinand familiei de interleukine 17. Alaturi de factorul de necroza tumorala TNF α si interleukina 23, familia de IL17 constituie cel mai important factor declansator al mecanismelor patologice de tip inflamator ale psoriazisului.

Polimorfismul familiei de interleukine 17 este direct corelat cu severitatea afectarilor determinate de psoriazis, riscul de aparitie al complicatiilor de tip infectios sau neoplazic si raspunsul terapeutic al pacientului la terapia antipsoriazica. In afara implicatiei sale in aparitia manifestarilor cutanate specifice acestei boli, familia de interleukine 17 este frecvent asociata si cu alte tipuri de patologii autoimune de tipul artritei reumatoide, artritei psoriazice, spondilitei anchilozante, uveitei, bolii Crohn, astmului sau sclerozei multiple.

Mecanismele imunologice implicate in aparitia psoriazisului sunt explicate prin constituirea infiltratelor limfocitare de tip CD 4 la nivelul pielii, care determina inflamatie cronica si regenerarea accelerata a keratinocitelor cu aparitia leziunilor specifice bolii. Dupa activare, macrofagele si celulele dendritice sintetizeaza IL23 care prezinta un rol important in transformarea celulelor CD4 naive, in celule de tip Th17. Acestea din urma genereaza productia de IL17, si IL22, principalii factori proinflamatori care determina aparitia leziunilor specifice psoriazisului.

Reactia inflamatorie de cauza autoimuna poate avea caracter genetic sau poate fi declansata de anumiti factori favorizanti cum ar fi stressul, fumatul, obezitatea, dezechilibrele hormonale, infectiile virale determinate de HIV 1 si HPV, cele de tip bacterian (infectia streptococica) sau administrarea anumitor medicamente (corticosteroizi, beta blocante, saruri de litiu, antimalarice de sinteza).

Tipul familial de psoriazis se manifesta la persoane sub 40 de ani si prezinta evolutie mai putin favorabila fata de celelate forme de boala, severitatea manifestarilor fiind invers proportionala cu varsta pacientului. Tipul sporadic de boala debuteaza tardiv, dupa 40 de ani si poate genera complicatii mai ales la varstnici.

Care sunt simptomele psoriazisului

Psoriazisul prezinta manifestare multisistemica si poate determina constituirea de leziuni specifice la nivelul tegumentului, articulatiilor, al mucoaselor si fanerelor. In functie de tipul leziunilor, afectiunea poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

  • Psoriazis in placi: pacientii cu aceasta forma de boala prezinta regiuni bine delimitate de tegument rosiatic acoperite cu scuame albe, care apar simetric la nivelul coatelor, genunchilor, interfesier, la nivelul scalpului sau torace;
  • Psoriazisul gutat (in picatura) evolueaza cu aparitia leziunilor papulare in forma de picaturi de apa la nivelul membrelor superioare si inferioare, trunchi si scalp mai ales în cazul tinerilor si al persoanelor de sex feminin;
  • Psoriazisul inversat se manifesta prin aparitia tegumentului rosu si inflamat la nivel axilar, inghinal, fesier, in zona genitala sau sub sani; in cazul populatiei pediatrice, leziunile specifice psoriazisului inversat sunt cunoscute sub denumirea de “psoriazis de scutec” datorita localizarii lor la nivelul tegumentului acoperit de scutec;
  • Psoriazisul pustulos se poate manifesta localizat sau generalizat in functie de extinderea regiunii tegumentare afectate.

Pustulele localizate la nivel palmo-plantar pot genera aparitia dificultatilor locomotorii si de coordonare a miscarilor (mers dificil, desfasurarea greoaie a activitatilor care implica utilizarea palmelor) si a stigmatizarii sociale. Psoriazisul pustulos generalizat cunoscut si sub denumirea de psoriazis pustulos Von Zumbusch constituie o urgenta medicala datorita evolutiei nefavorabile care implica riscuri vitale. Psoriazisul pustolos de tip generalizat asociaza in mod frecvent manifestari extra cutanate care implica febra, stare generala de oboseala, tulburari hidroelectrolitice, afectare articulara si pulmonara, cu risc de aparitie al insuficientei respiratorii acute.

Psoriazisul pustulos generalizat cu evolutie nefavorabila prezinta debut brutal cu alterarea starii generale a pacientului, scadere neintentionata in greutate, oboseala cronica, febra peste 40 de°C, frisoane, pierderea pilozitatii corporale si afectare concomitenta a mucoaselor, cu aparitia de pustule sterile nefoliculare, formate prin acumularea de polimorfonucleare in epiderm.

Pustuloza exantemica gravidica reprezinta o forma particulara de psoriazis pustulos care apare in timpul sarcinii si prezinta risc vital pentru paciente, datorita afectarii cardiace si renale. Etiologia acestei forme de boala nu este inca bine determinata, afectiunea debutand in special pe durata ultimul trimestru de sarcina la primipare (prima sarcina) si evolueaza cu leziuni tegumentare sub forma de placi eritematoase pustuloase si sindrom inflamator accentuat.

  • Psoriazisul eritrodermic constituie cea mai rara forma a acestei patologii, care afecteaza aproximativ 2% din bolnavi; forma eritrodermica implica afectarea intregului tegument care prezinta eritem generalizat si isi pierde functia de bariera in fata factorilor de agresiune externi; leziunile extinse prezinta risc de suprainfectare bacteriana si deshidratare, favorizand aparitia dezechilibrelor hidro electrolitice importante, cu risc de evolutie nefavorabila pentru pacient;
  • Artrita psoriazica determina inflamatia dureroasa la nivelul articulatiilor membrelor superioare si inferioare; atingerea articulara datorata psoriazisului afecteaza intre 6 si 42% din totalul pacientilor diagnosticati cu acest tip de patologie autoimuna;
  • Psoriazisul fanerelor se manifesta prin decolorarea si deformarea unghiilor cu aparitia denivelarilor la nivelul stratului cornos care determina desprinderea si in final pierderea unghiilor.

O alta clasificare a bolii se poate face in functie de localizarea leziunilor dupa cum urmeaza:

  • Leziuni eritemato- scuamoase (coji albe sfaramicioase pe fond de piele iritata) la nivelul scalpului;
  • Leziuni la nivelul fetei mai rar intalnite in practica medicala, determinate de expunerea la soare;
  • La nivelul pliurilor cutanate crurale, inghinale, axilare, retroauriculare sau interfesier;
  • Psoriazisul palmo plantar dificil de tratat se manifesta prin leziuni specifice la nivelul palmelor si talpilor;
  • Leziunile mucoaselor si fanerelor pot fi recunoscute prin aspectul de limba geografica si limba plicaturata atunci cand intereseaza mucoasa linguala, eritemul circinat si psoriazisul unghiilor cu interesare de matrice sau pat unghial.

Artrita sau reumatismul psoriazic se manifesta la nivel articular si poate determina aparitia inflamatiei articulare simetrice insotita de sinovita, afectare unghiala, artropatii deformante prin scurtarea degetelor ca urmare a proceselor de osteoliza(distructie osoasa) si resorbtie osoasa de la nivelul falangelor.

Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

Care sunt metodele de diagnostic ale psoriazisului

Diagnosticul patologiei este in principal clinic, acesta fiind stabilit de catre medicul specialist dermatolog, dupa examinarea leziunilor pielii, ale scalpului si unghiilor.

In situatii rare de boala cu evolutie cronica, severa, neresponsiva la tratament, poate fi recomandata o biopsie de tesut (efectuarea biopsiei se face cu anestezie locala) pentru excluderea altor afectiuni similare din punct de vedere al evolutiei clinice (dermatita seboreica, micoza fungoida, pitiriazis) si pentru schimbarea abordarii terapeutice. Examenul histopatologic al fragmentelor de tesut obtinut prin biopsie evidentiaza epiderm ingrosat cu discontinuitate la nivelul stratului granulos si papile dermice inalte cu un continut bogat de capilare dilatate.

Afectarea articulara in cadrul artritei psoriazice poate fi evaluata cu ajutorul radiografiilor articulatiilor implicate.

Care este tratamentul psoriazisului

Principiile tratamentului acestei patologii urmaresc imbunatatirea aspectului estetic, a calitatii vietii pacientului prin diminuarea starilor de anxietate si depresie si nu in ultimul rand, limitarea extinderii leziunilor la nivel articular, ocular sau cardiovascular.

Preparatele medicamentoase utilizate in mod uzual pentru tratarea diferitelor tipuri de psoriazis sunt reprezentate de catre:

  • Unguente pe baza de uree sau acid salicilic care indeparteaza scuamele si inhiba proliferarea celulara accelerata, urmate de aplicarea produselor hidratante;
  • Topice (creme, unguente), sampoane, geluri sau spray uri pe baza de corticosteroizi pentru tratarea manifestarilor usoare ale patologiei; topicele pe baza de corticosteroizi pot fi aplicate o data pe zi in timpul perioadelor de exacerbare ale psoriazisului si in mod alternativ la interval de o zi (o zi da una nu) sau o saptamana in perioadele de remisie ale bolii;
  • Medicatie orala sistemica pe baza de metotrexat, ciclosporina sau retinoizi pentru reducerea rapida a inflamatiei si ameliorarea pruritului; corticosteroizii sunt utilizati cu precautie pentru perioade scurte de timp datorita efectelor adverse nedorite;
  • Analogii de vitamina D: formele sintetice ale vitaminei D incetinesc rata de reinnoire a celulelor tegumentare si pot fi utilizate atat in monoterapie cat si in asociere cu terapia corticosteroida;
  • Fototerapie (expunere controlata la radiatii UV) pentru incetinirea proceselor de regenerare de la nivelul pielii. PUVA reprezinta o forma de tratament care utilizeaza psorallen si raze ultraviolete pentru tratamentul leziunilor psoriazice;
  • Terapia biologica tintita are ca scop diminuarea raspunsului imun inflamator care determina aparitia psoriazisului prin administrarea de imunomodulatoare; agentii anti IL17 sau anti receptori IL17 reprezinta o inovatie in tratamentul psoriazisului si actioneaza prin diminuarea raspunsului inflamator care genereaza aparitia simptomatologiei specifice acestei patologii autoimune;
  • Inhibitorii enzimatici au ca scop diminuarea activitatii anumitor enzime implicate in generarea proceselor inflamatorii cronice din cadrul psoriazisului si sunt mai frecvent utilizate in terapia artritei psoriazice.

Metotrexatul utilizat in cadrul tratamentului medicamentos al psoriazisului este eficient si  in acelasi timp usor de tolerat insa asociaza o serie de efecte secundare importante care pot include cefalee intensa, pancitopenie (scaderea sintezei celulare la nivel maduvei hematogene), schimbari ale dispozitiei, reactii alergice, hepatita de cauza medicamentoasa si fibroza pulmonara. Retinoizii utilizati in mod frecvent pentru tratarea simptomatologiei asociate psoriazisului sunt contraindicati in timpul sarcinii si barbatilor de varsta fertila datorita efectelor teratogene pe care le prezinta acest tip de preparate.

In aceste conditii devine necesara individualizarea planului terapeutic aplicat pacientilor cu psoriazis in functie de severitatea manifestarilor asociate si particularitatilor care definesc fiecare caz in parte.

Afla mai multe: 

Data publicării 14.04.2021
Data ultimei actualizari 29.05.2023