Tumori ovariene: forme clinice, investigatii, tratament

Tumorile ovariene reprezinta formatiuni cu caracter benign sau malign determinate de multiplicarea aberanta a celulelor de origine mezenchimala primitiva, mezenchimala de origine mezonefrica sau al celor germinale, care intra in alcatuirea ovarelor.
Tumori ovariene: forme clinice, investigatii, tratament

Cuprins

Ce reprezinta tumorile ovariene?

Tumorile ovariene reprezinta formatiuni cu caracter benign sau malign determinate de multiplicarea aberanta a celulelor de origine mezenchimala primitiva, mezenchimala de origine mezonefrica sau al celor germinale, care intra in alcatuirea ovarelor.

La randul lor, tumorile benigne pot fi clasificate in:

  • Tumori ovariene chistice seroase (chistul seros reprezinta cea mai frecvent intalnita forma de tumora benigna la nivel ovarian), mucinoase sau dermoide;
  • Tumori ovariene solide active din punct de vedere endocrin (secreta hormoni) care deriva din granuloasa ovariana sau inactive asa cum sunt fibroamele.

Tumorile ovariene maligne prezinta capacitatea de diseminare prin intermediul circulatiei limfatice la nivelul altor organe si tesuturi determinand aparitia de metastaze secundare si pot fi clasificate in:

  • Tumori ovariene primitive;
  • Tumori ovariene secundare care se datoreaza fie degenerarii unei tumori benigne fie metastazarii de la nivelul tumorii primare transcelomic, prin desprinderea celulelor tumorale si fixarea pe seroasa peritoneala, invazia tesuturilor adiacente (vezica, rect, trompe uterine, cec, apendice), diseminare hematogena si metastazare limfatica la nivelul ganglionilor iliaci interni, promontorieni si paraaortici.

Care sunt cauzele tumorilor ovariene?

Statisticile demonstreaza faptul ca tumorile ovariene reprezinta a 5 a cea mai frecventa cauza de deces la persoanele de sex feminin in raport cu celelalte patologii oncologice, afectiunea datorandu se in principal actiunii factorilor de crestere asupra celulelor epiteliale ovariene, factorilor hormonali, expresiei oncogenelor si antioncogenelor si anomaliilor cromozomiale.

Sindroamele ereditare care favorizeaza aparitia tumorilor ovariene sunt determinate de mutatii genetice la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2 mostenite de la o generatie la alta si sindromul Linch care determina cancerul de colon si de ovar prin exprimarea anumitor gene cu risc oncogen (MLH1, MLH3, MSH2, MSH6, TGFBR2, PMS1, PMS2). Tumora Krukenberg reprezinta o metastazare sanguina sau limfatica a unei tumori digestive la nivel ovarian bilateral, cu prognostic nefavorabil, care afecteaza mai frecvent persoanele tinere de sex feminin.

In afara determinismului genetic, exista o serie de factori de risc implicati in aparitia cancerului ovarian reprezentati de: varsta peste 63 de ani, rasa (persoanele de sex feminin caucaziene prezinta risc crescut de dezvoltare al acestei afectiuni), obezitate, nuliparitate (absenta sarcinilor), primiparitate dupa varsta de 35 de ani, dezechilibre hormonale tiroidiene, administrarea tratamentelor de stimulare ovariana, si istoricul de boala pozitiv pentru cancer de san sau chisturi ovariene.

Care sunt simptomele tumorilor ovariene?

Tumorile ovariene pot evoluea asimptomatic pentru perioade indelungate de timp, aparitia manifestarilor fiind data de cresterea in dimensiuni a formatiunilor. In mod frecvent simptomatologia intalnita in evolutia tumorilor de ovar este reprezentata de:

  • Durere in hipogastru;
  • Senzatie de presiune sau durere la nivel pelvin;
  • Lombalgie;
  • Dereglarea ciclului menstrual;
  • Metroragii;
  • Dismenoree (dureri in timpul menstruatiei) care iradiaza posterior;
  • Dispareunie (durere la contact intim);
  • Disurie, dureri la nivel abdominal accentuate de peristaltismul intestinal;
  • Senzatie de greata si varsaturi;
  • Constipatie;
  • Scadere ponderala;
  • Oboseala cronica;
  • Infertilitate.

Circulatia abdominala colaterala, edemele la nivelul membrelor inferioare, dispneea, insuficienta cardiaca si tulburarile tranzitului intestinal sunt specifice tumorilor ovariene voluminoase care exercita presiune asupra sistemului circulator abdominal si al organelor interne de la acest nivel.

Tumorile active din punct de vedere hormonal pot determina aparitia unor sindroame endocrine de tip masculinizant (amenoree, atrofierea sanilor, hipertrofie clitoridiana, hirsutism) sau feminizant (pubertate precoce in cazul fetitelor, dereglari ale menstruatiei la persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva si metroragii in cazul femeilor aflate la menopauza) in functie de hormonii pe care ii secreta.

Tumori ovariene: forme clinice, investigatii, tratament

Diagnosticul de tumora ovariana

Diagnosticul tumorilor ovariene este stabilit pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientei fiind completat de:

  • investigatiile imagistice reprezentate de catre ecografia transvaginala, tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara de abdomen;
  • analize de laborator pentru determinarea markerilor tumorali de tipul CA 125, CA 15-3, CA 19-9, HE 4, scorul ROMA, antigenul carcinoembrionar CEA, AFP alfa feto proteina, UGF, TAG-72. Inhibina A si Inhibina B reprezinta markeri biologici care in asociere cu CA 125, contribuie la diagnosticul si monitorizarea tumorilor ovariene stromale, granuloase sau mucinoase.

Diagnosticul histopatologic pentru stabilirea tipului de tumora necesita prelevarea unor biopsii de la nivel ovarian efectuate prin intermediul unei interventii chirurgicale exploratorii.

Tratamentul tumorilor ovariene

Terapia cu estroprogestative se aplica in cazul tumorilor ovariene benigne cu scopul de reducere a dimensiunilor acestora si prevenirea formarii altor formatiuni.

Intervenția chirurgicală se efectueaza in functie de tipul (benign sau malign) al formatiunii și al stadializarii tumorii, avand ca scop indepartarea tesutului neoplazic de la nivel ovarian si/sau de la nivelul organelor invecinate, constand in: chistectomie (indepartarea chistului ovarian) , ovarectomie (excizia totala a ovarului afectat), anexectomie (indepartarea trompelor uterine), histerectomie (indepartarea uterului), omentectomie (excizia peritoneului), apendicectomie (indepartarea apendicelui) si limfadenectomie (indepartarea ganglionilor invadati de celule tumorale).

Chimioterapia este rezervata pacientelor cu tumori maligne metastazante ale ovarului si poate fi completata de instilatii locale cu interferon si P32.

Afla mai multe:

 

Data publicării 02.01.2022
Data ultimei actualizari 07.01.2022