Tusea convulsiva: cauze, simptome, preventie si tratament

Tusea convulsiva sau pertussis este o infectie respiratorie inalt contagioasa care se manifesta prin accese de tuse violente, incontrolabile, care poate afecta toate categoriile de varsta si poate dura de la cateva saptamani pana la luni. In termeni populari, tusea convulsiva este cunoscuta si sub denumirea de “tuse magareasca”. Ea afecteaza deopotriva caile respiratorii si plamanii, iar sursa infectiei este reprezentata bacteriile din genul Bordetella (B. pertussis mai ales, dar si B. parapertussis).
Tusea convulsiva: cauze, simptome, preventie si tratament

Cuprins

In cazul sugarilor si copiilor cu varsta de sub 1 an, infectia cu Bordetella pertusis poate prezenta evolutie nefavorabila fiind necesara acordarea de ingrijiri medicale intraspitalicesti. Tusea convulsiva la bebelusi determina dificultati de respiratie si le poate pune viata in pericol daca nu este adresata corespunsator.

De ce apare tusea convulsiva

Tusea convulsiva este determinata de infectia cu Bordetella pertussis in majoritatea situatiilor si mai rar cu Bordetella parapertussis. B. Pertussis este o bacterie care determina inflamatia mucoasei respiratorii si distructia celulelor ciliate de la nivelul arborelui traheobronsic, prin capacitatea sa de toxinogeneza.

Infectia se transmite in principal pe calea aerului de la persoana infectata la persoana sanatoasa, mai precis prin picaturile de saliva eliminate in timpul tusei ori stranului. De asemenea, este important de mentionat faptul ca persoana care a contractat Bordetella pertussis este contagioasa dinaintea aparitiei primelor simptome, astfel ca infectia se poate raspandi cu usurinta.

Simptome tuse convulsiva

Simptomele infectiei cu Bordetella pertussis apar la un interval de aproximativ 10 zile de la contactul infectant si sunt reprezentate de catre:

  • Rinoree
  • Accese de tuse rapida care ingreuneaza respiratia si se termina cu inspir suierator caracteristic
  • Apnee
  • Expectoratii vascoase de la nivel bronsic cu aspect transparent
  • Varsaturi in timpul sau dupa incheierea accesului de tuse
  • Fatigabilitate extrema dupa accesele de tuse convulsiva.

In prima faza a bolii, tabloul clinic cuprinde simptome “mai usoare” precum stranut, tuse iritativa, nas infundat, urmand sa se accentueze pe parcurs.

Episoadele de tuse pot sa dureze cateva saptamani sau luni de la debutul simptomelor.

La sugari este posibil ca inhalarea convulsiva a aerului sa nu aiba loc, iar accesele de tuse sa fie urmate de scurte perioade de apnee, aspecte care ingreuneaza diagnosticul clinic al tusei convulsive la aceasta categorie de pacienti.

Adolescentii si adultii pot suferi complicatii ale pertussisului reprezentate de fracturi costale sau hernii ale anselor intestinale cauzate de cresterea contractilitatii muscaluturii toracice si a presiunii abdominale exercitate in timpul acceselor de tuse.

Diagnostic

Diagnosticul tusei convulsive este stabilit pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientului, medicul curant putand solicita cateva investigatii paraclinice de laborator care sa confirme infectia cu Bordetella pertussis.

Infectia cu Bordetella pertussis este confirmata cu ajutorul investigatiilor de laborator reprezentate de catre cultura pe medii speciale si tehnici de biologie moleculara care utilizeaza PCR pentru izolarea patogenului din produsele patologice, ambele proceduri fiind efectuate din secretiile nazo-faringiene ale pacientului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament tuse convulsiva

Tratamentul tusei convulsive determinate de infectia cu Bordetella pertussis se efectueaza cu ajutorul antibioterapicelor (antibiotice) specifice acestei bacterii si prezinta rezultate optime in situatiile in care este administrat timpuriu, inainte de agravarea episoadelor de pertussis.

Printre complicatiile tusei convulsive la bebelusi se numara:

  • Apneea (oprirea respiratiei)
  • Pneumonia
  • Convulsiile
  • Encefalopatia.

In  functie de evolutia patologiei, tusea convulsiva poate conduce la deces.

La adulti, complicatiile tusei convulsive includ:

  • Lesinul
  • Fractura costala
  • Incontinenta urinara
  • Pierderea neintentionata in greutate.

Afla mai multe despre Diferenta dintre infectiile virale si bacteriene

Tratamentul profilactic al tusei convulsive

Tratamentul profilactic al tusei convulsive se realizeaza cu ajutorul vaccinarii anti Bordetella pertussis, disponibil in forma combinata care ofera imunitate si impotriva tetanosului si difteriei.

Acesta face parte din calendarul national de vaccinare din Romania si este cunoscut sub denumirea - Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Se administreaza la 2, 4, respectiv 11 luni ale copilului, fiind urmat de vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) administrabil intre varsta de 5-6 ani.

De la 14 ani se administreaza vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulti (dTpa).

Daca va confruntati cu tusea convulsiva este recomandat sa:

  • Va odihniti suficient
  • Consumati lichide pentru a preveni deshidratarea
  • Asigurati-va ca antibioticul este administrat conform indicatiilor primite de la medic
  • Nu folositi alte medicamente in afara celor recomandate de catre medic
  • Evitati fumatul si alti iritanti.

 

Adresati-va medicul daca simptomatologia devine si mai “zgomotoasa” sau aveti ameteli, dureri de cap, slabicune musculara, oboseala, sete excesiva, gura uscata.

 

Referinte: 

 

Data publicării 23.01.2023