Ulcerul duodenal - cauze de aparitie si tratament

Ulcerul duodenal reprezinta o leziune care depaseste in profunzime musculara mucoasei care captuseste prima parte a intestinul subtire-duodenul, fiind inconjurata de un infiltrat inflamator de tip acut sau cronic in functie de durata de evolutie a bolii.
Ulcerul duodenal - cauze de aparitie si tratament

Cuprins

Ce este ulcerul duodenal

Ulcerul duodenal reprezinta o leziune care depaseste in profunzime musculara mucoasei care captuseste prima parte a intestinul subtire-duodenul, fiind inconjurata de un infiltrat inflamator de tip acut sau cronic in functie de durata de evolutie a bolii.

Care sunt factorii care predispun la aparitia ulcerului duodenal

Ca si in cazul ulcerului gastric, cel duodenal are ca principal factor determinant cresterea productiei acidului gastric care depaseste mecanismele compensatorii de aparare ale mucoasei duodenale cu aparitia “ranilor”, solutii de continuitate la nivelul peretelui intestinal.

Factorii de risc pentru aparitia ulcerului duodenal sunt reprezentati de catre:

  • Infectia cu H.pylori;
  • Consumul de alcool care stimuleaza secretia acido-peptica;
  • Dezechilibre alimentare;
  • Fumatul (scade secretia alcalina pancreatica care inhiba aciditatea gastrica);
  • Tratamente medicamentoase indelungate cu antiinflamatoare nesteroideiene, aspirina sau corticosteroizi;
  • Varsta peste 70 de ani;
  • Istoric familial de ulcer gastric sau duodenal.

Cum se manifesta afectiunea

Boala se manifesta in principal prin dureri in etajul abdominal superior care pot iradia si dorsal, influentata de aportul alimentar (dupa ingestia alimentara durerea dispare pentru aproximativ 1-3 ore), senzatii de arsura (arsuri gastrice) sau de stomac gol, balonare, senzatie de voma. In anumite cazuri durerea trezeste bolnavul dupa 1-4 ore de somn intre orele 1-5 dimineata, fapt explicabil prin cresterea secretiei nocturne de acid gastric.

Ulcer duodenal

Care sunt metodele de diagnostic

Diagnosticul ulcerului duodenal este bazat in mod frecvent atat pe anamneza si examen clinic cat si pe endoscopia digestiva superioara EDS (dupa administrarea unui anestezic local se introduce un tub flexibil-endoscop care strabate esofagul, stomacul si duodenul) cu prelevare de biopsii si teste rapide de identificare a infectiei cu H.pylori si pe investigatiile radiologice cu bariu.

Cum tratam ulcerul duodenal

Managementul corect al ulcerului duodenal incepe cu schimbarea stilului de viata prin care pacientul trebuie sa renunte la fumat, evite consumul de alcool si condimentele alimentare (mustar, ardei, boia, piper). Este la fel de utila evitarea tratamentelor medicamentoase antiinflamatoare si al intolerantelor alimentare individuale.

Tratametul ulcerului duodenal se bazeaza pe utilizarea medicatiei antiacide, antisecretorii, mucoprotectoare si mai ales antibiotice pentru eradicarea infectiei cu H.pylori.

In cazuri rare se poate recurge la interventie chirurgicala de urgenta pentru stoparea unor eventuale hemoragii digestive superioare prin aplicarea de “capse” la nivelul vasului erodat sau injectarea unor substante sclerozante vasculare. Stenozele pot fi remediate prin dilatare endoscopica in timp ce peritonitele secundare ulcerelor duodenale perforate necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Afla mai multe: 

Data publicării 19.03.2021