Varicele in panza de paianjen

Telangiectaziile sau venele paianjen asa cum mai sunt denumite, reprezinta dilatatii ce afecteaza vasele mici de dimensiuni mici 0.5-1 mm ale sistemului venos superficial, de culoare albastrui inchid sau violet, cu tendinta de conglomerare, avand aspect caracteristic de panza de paianjen.
Varicele in panza de paianjen

Cuprins

Ce sunt varicele in panza de paianjen

Telangiectaziile sau venele paianjen asa cum mai sunt denumite, reprezinta dilatatii ce afecteaza vasele mici de dimensiuni mici 0.5-1 mm ale sistemului venos superficial, de culoare albastrui inchis sau violet, cu tendinta de conglomerare, avand aspect caracteristic de panza de paianjen. Acestea pot fi intalnite la nivelul fetei (barbie, obraji, aripile nasului), dar si la nivelul membrului inferior in regiunea superioara a coapselor, la nivelul gambelor, fosa poplitee (in spatele genunchiului) sau in jurul gleznelor.

Aceste telangiectazii se pot datora unor anomalii de dezvoltare venoasa similare neoplasmelor vasculare benigne, fiind alcatuite din agregarea de arteriole, capilare si venule de calibru mic. Dilatatiile venoase sunt specifice mai multor afectiuni particulare inclusiv sindromului CREST, o forma specifica de sclerodermie sistemica care asociaza fenomene de tip Raynaud, sclerodactilie (ingrosarea pielii la nivelul degetelor de la maini si picioare), tulburari de contractie ale musculaturii esofagiene si calcinoza (depunere de calciu la nivelul tesuturilor moi).

De ce apare aceasta afectiune

S-a demonstrat faptul ca aparitia telangiectaziilor este in mod frecvent dictata congenital, dilatatiile putand fi intalnite in cadrul unor sindroame specifice alaturi de alte simptome particulare:

  • Pata de vin Porto (anomalie vasculara congenitala care se manifesta prin coloratia rosu inchis a pielii, similara vinului de Porto);
  • Sindrom Klippel-Trenaunay (anomalie congenitala in formarea vaselor de sange si limfatice denumita si angioosteohipertrofie);
  • Sindrom Maffuci (afectiunea asociaza prezenta de tumori benigne ale cartilajelor osoase cauzand deformarea membrelor superioare si inferioare);
  • Telangiectazie hemoragica ereditara sau sindromul Osler-Weber-Rendu;
  • Sindrom Sturge-Weber sau angiomatoza encefalotrigeminala (afectiune neurologica si dermatologica rara).

Localizarea la nivelul membrelor inferioare ale venelor paianjen poate sugera o suferinta vasculara inaparenta care asociaza hipertensiune venoasa si reflux venos care in timp, poate cauza aparitia dilatatiilor varicoase.

Varicele in panza de paianjen

Factori ce predispun la aparitia telangiectaziilor

Factorii de risc care predispun la aparitia venelor paianjen includ:

  • Varsta;
  • Sexul - mai frecvente in cazul persoanelor de sex feminin:
  • Sarcina – se produce o slabire a peretilor vasculari datorata hormonilor specifici sarcinii;
  • Profesia si stilul de viata - persoanele care desfasoara activitati la locul de munca ce presupun ortostatism prelungit (barmani, frizeri, stomatologi, chirurgi), fumatul;
  • Factori externi - expunerea la radiatii UV sau la temperaturi scazute, traumatisme tegumentare (chirurgicale, cosmetice), chimioterapie, radioterapie, tratament cronic cu unguente pe baza de corticosteroizi.

Cum tratam varicele paianjen

Tratamentul venelor paianjen se face doar din considerente estetice cu ajutorul scleroterapiei (scleroterapia este o procedură considerata o metodă “gold standard” in tratarea acestei afectiuni), interventie minim invaziva efectuata sub anestezie locala in cadrul careia se insera la nivelul venei dilatate un ac foarte fin prin care se injecteaza un agent sclerozant. Ajuns in vena, acest agent are ca efect “inchiderea” venei si fibrozarea cu disparitie completa, dupa interventie fiind indicata purtarea ciorapilor medicinali compresivi pentru o perioada de cateva saptamani si in anumite situatii recomandate de medic, administrarea unui anticoagulant oral.

Terapia laser poate fi si ea utilizata pentru tratamentul telangiectaziilor, metoda avand efect de sigilare al venei prin intermediul luminii intens pulsate si al caldurii emise, fiind mai des intalnita in abordarea dilatatiilor aparute la nivelul fetei.

Afla mai multe:

Data publicării 18.03.2021